「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike

San Carlos係喺Guatape西邊嘅一個山區小鎮,以前低谷期嘅人口剩返5000人,
近呢幾年人口先回流到25000人,喺google map睇只係一個好細嘅區域

不過當第一晚由學校嘅transportatin接送到嚟呢個鎮時,
車上嘅人一致認同佢比喺Google Map上邊睇落嘅要大得多

上面兩張相係呢一個城鎮嘅廣場,周圍都係餐廳同酒吧
呢度吧禮拜五六晚基本上係夜夜笙歌嘅

第一日朝早食咗學校附送嘅早餐

之後就去咗學校戈邊一個一個咁等test西班牙文嘅水平嚟分班

呢個花園就係平時上堂嘅地方

呢張圖影嘅時候係晏晝,個女仔喺度教緊當地細路英文,順便收返少少錢當幫補學費

呢隻狗叫做Dobby,係學校養嘅一隻狗,佢成日會喺上堂嘅時候走過嚟訓覺

學校嘅二樓同埋大廳,有d枱方便晏晝夜晚時做功課

塊香港牌係我喺嚟咗之後一兩日先見到嘅,我好慶幸佢地唔係整塊支那牌上去

而喺呢度嘅晏晝多數都會去吓郊外adventure咁

附近嘅山境都幾好睇

仲成日見到呢種牛牛

多數都係會去河邊度游水同跳水咁

有次見到幾得意嘅菌類

同埋一隻隻飛落湖嘅鴨

而星期六嘅時候就會出去遠少少嘅Adventure咁

不過有陣時要爬石

其中一個星期六去咗附近嘅村,呢度得1000人住,
呢種車係當地local經常坐嘅巴士

哥倫比亞嘅豬肉鋪

同埋當地嘅酒吧,呢度一枝啤酒都係2000cop

坐喺巴士度見到幾有feel就影咗張相

喺巴士出面眼望望吧牧童笛細路
小鎮嘅日常生活

San Carlos呢個小鎮有好多隻流浪狗,佢地平時都會喺廣場度訓覺
佢地大部份都好痴人,有一部份嘅狗呢度嘅人什至幫佢地改埋名
呢個小鎮佢地當咗係佢地嘅地頭咁任佢地行

好似呢隻狗咁,d人叫佢做Spotify,
我住戈度日頭嘅時候多數係開住門嘅,間唔中就會見到佢走咗入嚟訓覺

仲有呢隻叫做Brownie,佢入咗嚟間cafe之後俾店主叫佢個名趕出去,
但每次都唔夠10秒又會跑返入嚟,個店主趕咗幾次之後都放棄咗

而呢度嘅人絕大部份都識騎電單車嘅,
每次到一點鐘左右放學時間就會見到一堆著住校服嘅學生騎住電單車返屋企
最誇張係有次見到兩個望落唔過10歲嘅細路騎住電單車去買雪糕食

而有d細路就喺幾歲嘅時候已經識騎馬

喺度幫襯過一次嘅髮型鋪,剪一次髮8000cop (2.5美金左右)
但佢剪嘅時候係將我坐戈張椅360度咁轉住嚟剪

鎮上面嘅唯一一間Gym room, 營業時間係每日6:30am- 10:00am同埋4:00pm-9:00pm
個教練喺每個人入去時都會握手再碰拳咁嚟打招呼(Colombia嘅一種打招呼方式)
但我試過兩次諗住朝早7點左右去做完gym再上堂,結果都係摸門釘未開門嘅
(但問個教練佢又信口誓誓咁話係開6:30
自始之後我都係選擇晏晝先去做
支持樓主
好想去咁玩
多謝支持

呢一間係喺廣場度嘅一間local嘅酒吧
間唔中都會嚟呢邊飲酒
有次嚟飲酒時突然有個local指住咗枝飲晒嘅啤酒同我講咗幾句
戈度音樂好大聲我又聽唔清楚就是但應咗Si,Si
結果隔一陣個老闆拎咗枝新嘅啤酒過嚟然後話個local請

而呢一間係平時好多local喺度飲black coffee同玩卓球嘅地方
不過我一次都無入過去

廣場上嘅Tuk Tuk, 間唔中adventure要去遠嘅地方就會搭佢地
一架可以擠三個人入去

廣場上嘅炸雞店,每隻2500cop,間唔中晏晝有少少肚餓或者做完gym都會買嚟食

學校附近嘅一間cake shop,一件cake3000cop,老闆娘係喺委內瑞拉過嚟,
英文講得好好

有一日幾條友嚟咗呢度學整餅
不過其實最主要搓面粉嘅工序都係由老闆娘主力做返
天氣點?
女女咩質素?有無艷遇
食野買野貴唔貴?

鎮上面一間食creep同埋waffles嘅鋪頭
間唔中夜晚宵夜都會喺度食

但估唔到嘅係呢度連雞蛋仔都有

一間雪糕鋪,晏晝呢度每日都30度 (當地人話依家係冬天

一個兩球雪糕2000cop就有交易

呢杯嘢係coffee con bailey,間唔中都會叫嚟飲吓

呢間嘢喺學校附近,不過google map無顯示

佢地嘅cubano sandwich好好食,叫埋果汁都係10000cop,
高峰期試過一星期有四晚都係嚟呢度搞掂晚餐

呢度嘅牛奶係無樽裝或者盒裝賣嘅
每次買完開嚟飲之後都係咁樣放喺個杯度

平時晏晝嘅lunch,每日都有少少唔同,但起碼保證有肉食吓咁

頭幾日大家都仲好有心機話煮吓晚餐咁
不過幾日之後大家都懶得再整,覺得出去食方便好多

每個星期五晚喺餐廳都有活動,呢一日係唱西班牙文karaoke,
其他兩個星期係做吓tv shows同comercial show咁
不過我每次都覺得有少少煩 因為喺一個星期嘅頭一日就知道有呢份大功課要prepare

有其中一個同我練口語嘅local好關心武漢肺炎
每次都會問吓我點睇咁
有次佢問我廣東語點講,之後佢自己寫咗個拼音上去
同其他鬼妹鬼佬同學相處如何?
日日都好熱 係得夜晚涼少少
好唔慣呢度嘅人鍾意穿鼻環
嘢食就真係好平, d人話Colombia物價係低過Ecuador
正常一齊食飯飲吓酒咁
不過佢地真係覺得武肺唔多嚴重,
話死亡率低同埋覺得時也命也咁
係得一個英國妹會每日update吓相關新聞咁
每日大約用咗40-50美金
一個月大約一皮左右
不過我覺得如果我飲少杯Starbucks,唔好次次都去堆靚餐廳食嘅話 (我好少去無冷氣嘅餐廳
應該每日可以慳多10美金左右
我呢個計法係普通旅遊洗費
喺San Carlos戈3個星期洗費反而仲低(計埋學費)
戈三個星期住single room連埋學費包lunch大約$5800
每日食吓雪糕 晚餐、飲吓酒都用唔到10美金一日
要注意吓星期日嘅Medellin係最危險
聽過有個鬼婆話一點鐘喺條街度都俾人打劫
然後戈邊警察同佢講星期日多數無咩人,唔應該去d少人嘅街咁

同埋去Bogota嘅話搭的士記得叫人幫你call,唔好島己喺街截
Bogota嘅的士係臭名遠播嘅,上網睇過話可以坐坐吓上多個人喺你隔離然後逼你去唔同ATM㩒錢咁
通稱百萬的士

而Cartagena想食平少少就去Getsemani戈邊搵嘢食,因為walled city區戈邊嘢食係勁貴
一般哥倫比亞遊客都話唔會去walked city戈邊食嘢
係,
多數睇戈個星期嘅學生人數而定,
但最多都係1對5
我自己覺得幾好,起碼真係學到嘢同埋上兩個幾鐘嘅堂時間都覺得過得好快唔會悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞