[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
留名
我想直接知道最後既結果tim
明明大家行多一步個結局可能就會唔同
lm
lm
下個會更好,我嘅故事同你差唔多
睇到哩度好似學到一樣野:有咩事都要坦白講出自己嘅想法同感受,然後一齊諗辦法解決。如果唔係就會為日後嘅相處問題埋下伏筆
本來想留返聽日,但見到有留名唔PO好似呃咗大家咁,所以拿拿聲寫埋佢
依一章拖咁耐就係為咗承接返第一Part
https://www.youtube.com/watch?v=9g3XXXdnjqY
------------------------
第五章(11)

「這個世界最壞罪名 叫太易動情」
〈無人之境〉

「無,行啦。」Avengers 2已上映多時,入場的觀眾比剛上映時少了很多。

雖然眼看著不少令人讚嘆的特技閃過自己的眼前,可James腦卻想著其他事情,沒有投入到電影裏。

「頭先個紅女巫好勁呀,好好睇!但好似都係第一套好睇D。」步出戲院,Kay吸啜著手中的汽水問道。

James沒有反應。

「你究竟諗緊咩呀?心不在焉咁⋯⋯」Kay走近James問道。

「無,無呀。」James敷衍地回答。

「哇,係Hello Kitty特別版呀!好想要呀!」Kay被Namco的一部夾公仔機吸引住,衝到一部裝滿Hello Kitty夾公仔機前。

「想要呀?我夾比你。」James說道。

Kay目不轉睛地看著玻璃裏的Hello Kitty點點頭。

「睇我表演!」銀閃閃的爪子隨著James轉動手制而左右移動,James瞇起眼睛,量好角度,按下降落的按鈕。

「哇!」爪子觸碰到Hello Kitty那刻,Kay期待得叫了出來。

爪子牢牢地夾住了Hello Kitty穿著粉紅色裙子的身軀,James和Kay都充滿希望地盯著那爪子。

然而,在升起的瞬間已馬上掉了下來。

「我啱啱熱身姐,都未洗出真工夫!」James故作自信地說。

James又一次瞄準目標,按下降落鍵。

這次爪子不僅夾起了Hello Kitty,還持續往左移動了好幾步,可還是不出意外地,掉了下來。
第五章(12)

「哎呀!」兩個人不約而同地叫了出來。

「就快得架啦,試多次呀!」James以為Kay會失望,又或是取笑他的技術,沒想到她還是一臉期待。

要知道,實際的Jessie從來都不夾公仔,也不允許James夾,尤其是這種這麼夢幻的Hello Kitty公仔,更是Jessie最討厭的東西。

即使James有時忍不住想試一下,也會被實際的Jessie勸說:「唔好晒錢啦,用錢買仲平過咁夾法!」然後就馬上把他拉走。

還記得有一次,James不聽Jessie的勸說,無論如何都要試一次,結果當然是不出意外的,公仔馬上掉了下來,Jessie馬上說:「都話咗你架啦。」可James還是不聽。最後,在Jessie的囉嗦下, James只是輸了幾十元已經收手了,卻還是被Jessie嘮叨了一整晚。

而眼前的Kay卻一句晦氣的說話沒有說,對James還是充滿滿的自信。
受到激勵的James很快便重整旗鼓。這次他不再衝動,他幾乎圍著公仔機轉了幾圈,他才夾下去。

如事者,重複了大概十次八次之際。

James再次按下降落鍵,爪子再次夾起卡在出口旁邊的Hello Kitty。

James和Kay再一次盯著這隻已掉下去十次八次的公仔,緊張得忍不住咽了咽口水。

公仔再次掉下來,但這次是掉在出口的位置。

「Yes!」James暗暗說了句,馬上彎下腰從機器裏掏出「身經百戰」的Hello Kitty。

「Yeah!好犀利呀你!」 接過公仔的Kay高興得馬上抱著James。

「我不嬲都咁犀利。」James臉上露出得意的笑容,剛才的煩惱頓時一散而去。

飯後,早已被Jessie訓練成一個Gentlemen的James主動送Kay回家。

這夜天氣甚好,萬里無雲,雖在受盡光污的城市看不到星星,卻還是能看到圓月高掛在漆黑的天空,

來到馬路旁,明明恰巧是綠燈,Kay卻停下腳步。

「做咩呀?」James隨著Kay的目光,發現不遠處正有一個熟悉的身影正迎面而來。

那是Denny。
多謝你
無錯!可惜知易行難⋯⋯
James再次壓在她身上,十指緊扣地、用力地吻著她的雙唇。

「岀文,好嗎?」在Jessie耳邊吐出這句話。
Jessie馬上嚇得彈起,推開James,走到電腦前出文。
第五章(13,終於完啦依章!!)

果然是冤家路窄,James心想。

Denny身穿白色Hollister,配上沙灘色的短褲,還有一雙綠色的Stan Smith,活脫脫就是每次James去找Jessie都會看到的HKU式的打扮。

對比之下,James穿著的都是一些雜牌子的衣服,唯一有牌子的是那個Jessie送的Herschel背包。

再看清楚點,才發現他身後還有一個身穿黑色吊帶,搭白色短裙的女生,和身穿白色短袖,外搭一件啡色吊帶裙,一身日式打扮的Kay截然是兩種完全不同的風格。

Kay細聲得像鬼吃泥地說:「我同佢都係住依頭。」

當Kay正打算掉頭走的時候,James竟捉住她的肩膀說:「解決問題嘅方式係面對佢,而唔係逃避佢,你要比佢知你過得比佢好。」

「姐係點?」Kay不明所以地說,心裏還是想著要逃。

James抓起Kay白晳的手,和她十指緊扣,「抬起胸膛,比D自信!」

Kay點點頭。

James牽起Kay的手,十指緊扣地過馬路,與正牽著另一位女生的Denny迎面撞上。

「Keep住個笑容。」James笑著對Kay說。

過了馬路,James想起Denny剛才略帶驚訝的表情,他猜想Denny現在一定還在往回看著手牽手的他們。

James突然停了下來,替Kay綁鞋帶,又低頭替她整理被風吹亂了的瀏海。

月光灑在James身上,Kay眼中的他頭頂頓時像多了頂光環的天使似的。
Kay呆呆地盯著James,任由Kay撥弄她的髮絲。

「喂,臨時演員都係演員呀,你入戲D好無?」James輕輕抬起她的下巴,微笑地看著Kay的水汪汪的眼睛說道。

Kay眼神空洞沒有焦距,不知道在想些甚麼。

眼淚一點一滴凝聚在眼眶,像擠滿人的游泳池,多一滴池水就會往外灑。

泛濫的淚水沿著James的手腕向下流。

點解一個女仔要比個咁嘅人渣傷害?James憐惜地看著Kay那張快被淚水淹沒臉,忍不住親了上去。

Kay的瞳孔稍放大,但很快又乖乖地閉上,接受James的吻。

月光下,這是二人第二次吻對方,但這次主動的是James。
James好仆街
Jessie
一隻手拍唔響係真嫁
唔知james抱住咩心態去錫一個唔係女朋友又識得唔耐嘅女仔
第六章(1)

「得到同樣快樂 彼此亦有沮喪
童話書從成長中 難免要學會失望」
〈笑忘書〉

凌晨十二點,宿舍的Lobby還是燈火通明,一群人正圍坐在茶几前,充滿笑鬧聲。驟看一看若有二十人,有的坐在茶几前的沙發上,有的坐在膠椅上,有一、兩個則站著。

「好!話就話傾莊,不過今日第一日,大家都未熟,不如都係互相認識下先?」一位染了一頭金髮,戴著金絲圓框眼鏡的男生站在茶几前,熱情地和大家打招呼,「我先呀,大家玩大O嘅時候應該見過有條友成日揸住枝旗周圍揚,係啦戈個就係我,我係現任堂主Jacky,大家可以叫我Jacky!」

「咩Jacky呀,叫佢矮仔得架啦。」站在他旁邊一頭金啡色頭髮、比他高半個頭的女生笑著說。

那女生本身已不算高,大概1米65的樣子,Jacky站在她旁邊卻比她更矮。

有無1米6呢?Jessie看看Jacky旁邊的女生,又看看Jacky,忍不住猜度Jacky的高度。

「拿拿拿,我知我唔高,但我只係唔高,其實我唔矮嘅OK?」Jacky解釋道。

「係嘅,」Jacky旁邊的女生頓了頓又說:「矮仔,你介紹完就到我啦。我係副堂主Bonnie,我都有玩Ocamp架,我係齊組嘅組媽。大家好,大家有咩事都可以穩我,吹水都得架。」Bonnie站了起來,露出她那雙筆直又瘦削的長腿,笑起來眼睛都不見了。

「大家好,我係Yanki,我負責⋯⋯」

為了不浪費腦容量,Jessie再度開啟了她的放空狀態。

「我係Raymond,負責康樂,平時大家飲嘅糖水就係我負責架啦,希望大家覺得好飲啦,又或者有咩想飲都可以話我知架。」Raymond站起來向大家打招呼,「好!到其他人啦。」

Raymond笑看著Jessie,示意她是下一個自我介紹的人。

「大家好,我係Jessie,讀緊文學院Year 1,平時鍾意睇下書,煮下野食咁。」心情其實不太好的Jessie露出假笑著說。

「呃⋯⋯我叫Angel,係Jessie嘅Roommate,都係讀緊文學院,平時無野做嘅時候鍾意煲下動漫。」Angel托了托她那副黑色女幼框眼鏡,一臉腼腆地說。

「大家好,我係⋯⋯」然後又是沒完沒了的自我介紹。

大學就是這樣,尤其是新生,幾乎每天都在自我介紹或聽著別人自我介紹。看似認識了很多人,社交圈子瞬間擴大,但實際上,來得快,去得更快,漸漸你會明白,其實那些都不過是生命的過客。

「好,大家都自我介紹完啦,好開心今日大家咁夜都肯黎傾莊,相信大家黎得傾莊,應該都係有興趣上依枝莊先黎嘅,咁就等我同大家講下依棟宿不為人知嘅秘密,大家再決定要唔要上啦。」Jacky突然收起他的笑容,Lobby燈光竟隨著他的話暗起來,只剩下茶茶上那盞殘舊的黃色枱燈。

Jacky示意大家圍攏,大家本來已很貼近的肩膀變得更加緊密。
第六章(2)
「大家都知宿生會出名Chur,每日都要有人輪流係Lobby Fing,務求令各位宿生想玩嘅時候,都穩到人陪。」Jacky頓了頓,聲音愈來愈細,繼續說:「相傳,有一年嘅一晚,有兩位宿生會嘅成員坐咗係Lobby睇電視。仲記得陣係係重播緊皆大歡喜,你都知重播嘅皆大歡喜有幾好睇,睇下睇下,其中一個唔小心訓著咗,然後當佢醒返嘅時候,隔離戈個竟然唔見咗,成個Lobby得返佢一個。

當時Lobby好似頭先咁光燦燦,其實就唔驚嘅,但偏偏佢坐咗好耐,另一個宿生會嘅人都無返黎,咁佢就打比佢啦,點知又無人聽喎,但佢隱隱若若聽到佢嘅電話鈴聲係廁所傳黎。」

聽過不少鬼故的Jessie專注地聽著,本身並沒有很怕,但一向膽小的Angel挽緊Jessie的手臂,加上昏暗的燈光,Jessie也不禁緊張起來。
「咁佢就估佢會唔會跌咗去屎坑啦,於是佢去咗去廁所穩佢。

入到廁所,佢發現有一格廁所嘅門山埋咗,而電話鈴聲亦係係戈到傳出,咁佢就估佢個Friend應該係裏面,於是佢都順便去一去廁所,就走咗去隔離戈格。

佢一邊去,一邊話:『你去廁所同我講聲呀嘛,我啱啱仲以為你去咗邊添。』

當佢去完嘅時候,先發現佢戈格無紙巾,於是佢又向隔離廁格嗌咗句:『哎呀,咁啱無晒廁紙,你唔可以係你戈格拎扯少少比我呀?』

然後,隔離就碌咗成舊紙巾過黎,雖然佢覺得有D奇怪,明明佢只係要少少,做咩要碌一舊過黎呢?但人有三急,佢都無理多,就係地下執黎用,用完之後,佢仲未得切洗手,佢聽到出面有D敲門聲:『確!確!』。」
大家都全神貫注地看著Jacky那煞有介事的樣子。

「『邊個呀?』佢對住道門嗌,但無人應佢,換黎嘅係三下更加急促嘅敲門聲:『確確確!』。究竟係邊個呢?正所謂細思極恐,佢開始諗,依到明明得佢同另一個女莊員,如果有人入黎,道門咁舊咁唔順,一定會聽到吱吱嘅開門聲架喎,但我完全無聽到⋯⋯而女莊員就係隔離廁格,咁究竟會係邊個敲緊門?佢開始發現,廁門前面根本連影都無個,出面敲問嘅會唔會⋯⋯根本⋯⋯唔係人?」Jacky的聲音小得讓人快聽不見,可就是這樣讓人更加專心細聽,深怕錯過每一字一句。

「於是,佢快快手抹乾淨,然後打開門,發現出面果然咩都無。」

Angel愈挽愈緊,緊得Jessie也跟著Angel咽下口水。

「佢仲未黎得切心寒嘅時候,發現膊頭有人點拍咗佢一下。」
可能連James自己都搞唔清自己咩心態
一㩒入嚟就有文
諗番讀u嘅回憶
樂觀嚟講都冇話錯嘅
唔知依段仔嘅恐怖故大家會唔會覺得驚呢?
依個真係我讀U戈陣聽過嘅鬼故,雖然個結局有D
你地有無聽過咩恐怖鬼故?交流下,豐富下我下次寫文嘅題材呀
讀U戈段時光真係好正,愈寫愈掛住
類似嘅聽過
仲有揭尾故 喺hall一大班人圍埋一齊講、9嗌、9估真係幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞