[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
咁又係嘅
我只係覺得如果James一開始嗰陣時決斷啲 (jessie打電話嚟James 唔講大話)就唔會比到位Kay入
But what’s done is done
lm
點解james可以突然咁冷酷⋯⋯
Jessie bb呢
依兩日比較忙,等我做埋手頭上嘅野,夜少少就開始打文,
今晚夜少少出,多謝大家追故
新人留言一口氣追曬

有幾夜先
唔去搵返佢?
https://www.youtube.com/watch?v=oj9E1u9rq_o
第十四章

「Why did you tear my heart apart
You said you'll love me from the start
All those painful things you've put me through
But i'm still loving you」
〈I'm Still Loving You〉

「你最近做咩成日同Raymond傾計?」這天,Angel又來找Jacky打機,卻被Jacky看到她又在和Raymond WhatsApp,於是他不爽地問道。

自那天回來後,Jessie彷彿徹底接受了James已不屬於自己的事實,不再以淚洗臉地過日子,倒是開始重新生活,每天如常地起床、上課、補習、摺Lib、睡覺。雖然看起來還是那樣憔悴,但除此之外,和一般頹摺毒的大學生沒甚麼分別。

Jessie以為自己掩飾得很好,實際上,每當Angel忙完莊務、半夜回到房間時,都能隱隱若若聽到Jessie吸鼻子的聲音。

Angel知道Jessie在哭,可是體貼的她沒有拆穿她。

她知道那是Jessie好不容易才裝備起來的面具,那又何苦要拆穿她,逼她撕下剛貼好的膠布,把傷口暴露在滿佈細菌的空氣之下?要知道再多的安慰,也無法了解那種痛,即使了解,可在夜深人靜的時候,也只剩自己撫傷自憐,獨自承受。

不過,只要不再刺激那傷口,耐心呵護,日子久了,也終能癒合。

而Angel覺得,Raymond就是那能讓Jessie加速癒合的藥膏。

「唔係呢,有D事要佢幫手。」Angel不想告訴Jacky,她害怕她告訴了神經大大條的Jacky,就會全世界都知道Jessie失戀,而Angel深信這是倔強的Jessie最不願發生的事。

「咩事要Raymond先幫到你?」Jacky嘗試偷看Angel的手機,可是並不成功,只好自行猜想。

「唔通⋯⋯你幫Raymond追Jessie?Jessie唔係有男朋友啦咩?你咁咪姐係教Jessie出軌!」Jacky神經過然大條,猜出一個完全相反的劇情。

「唔係呀,錯呀!總之,你唔好問啦,你唔知好過知,信我。」Angel一邊說,手一邊忙著和Raymond WhatsApp。

咁都唔係?唔通⋯⋯係你追Raymond!?Jacky愈想愈不安,竟一手搶過Angel的手機來,一眼就找到想看的內容。

「咩話?Jessie失戀?個IVE仔真係Come On Jessie呀?」Jacky驚訝得大叫起來,Angel馬上把食指放到嘴前,示意他小聲點。

可惜,已經太遲了。

「咩話?Jessie比IVE仔飛咁慘?」Bonnie推開門問道,「Sorry呀,我咁啱有事要搵你,無心偷聽架,只係你咁大聲,依到隔音又差,唔洗偷聽都應該聽到晒。」

「Sorry呀⋯⋯」Jacky抱歉地看Angel。

Angel氣得重重地嘆了口氣便經過Bonnie離開了Jacky的房間,不想再和Jacky說多一句話。
多謝各位新讀者留名追故,好開心多咗咁多人睇
Bonnie嘅出現 +〈I'm still loving you〉,大家估下跟住會點
所以最後變咗Ex
儲咗幾日嘅文啱啱睇晒
都係覺得好睇
繼續為你打氣
覆合喇, james 下跪認錯。
繼續!
Hmm...

Bonnie 會開解Jessie,帶佢出去玩....當中Jessie遇到另一個男仔 (not Raymond), 掙扎開唔開始另一個relationship 因為佢未放得低James
7年之癢, 難道raymond 唔係咁既人? 你擔保咩?
雖然都中唔晒,但每次你都係最貼近
50%?
咁快有人睇,就為大家開估,唔知有無人記得,連詩雅依首歌其實係〈喜愛夜蒲〉主題曲
----------------------------------
第十四章(2)

晚上約十時多,一身戰鬥格的Bonnie來到Jessie的房間。

「確確!」Bonnie敲了好幾次門,可是都沒有反應,Bonnie索性推門而入。

只見Jessie正獨自攤在床上,像個傻子似的呆望天花板,不知道在想甚麼。

WTF,佢真係病到好嚴重,天花板都好望,驚佢冧呀?Bonnie心想。

「Jessie!你得唔得閒呀?」Bonnie見Jessie沒留意到自己,她便徑自走到Jessie床邊。

「哇,你幾時入黎架?」Jessie這才看到一臉濃妝艷抹的Bonnie。

「我見敲門無咩反應,咪入黎睇下囉,好彩我有入黎咋,我黎搵你架!我見你最近好似都唔係好開心,想帶你去開心下,你得唔得閒呀?」Bonnie雀躍地看Jessie。

「errr……聽日好似有份Assignment要交,但我仲未做。」Jessie說。

「Assignment咋嘛,三兩下就做完啦,跟我去玩啦,好好玩架。」Bonnie把Jessie從床鋪拉起來。

「玩咩呀?但我好攰喎⋯⋯」Jessie像條軟皮蛇,不願起來。

「信我,我包你話好玩,到時你個Ex.見到一定好唔抵得你玩得咁開心,我地激死佢!」Bonnie提議到。

聽到這句,Jessie的內心有點不舒服,也不太明白Bonnie究竟要帶她去哪,可是她還未來得及問,就被Bonnie拉了出房間。

「咪住先,你最起碼話我知去邊呀。」Jessie漸漸清醒起來。

「蘭,桂,坊!」Bonnie興奮地說,「好好玩架,跟我黎啦。」

「吓,但我無嗰D衫,又唔識化妝喎。」

「我有呀嘛,快D黎我間房啦,我幫你裝身,乖啦,你再咁藕落去生蟲架啦。」Bonnie半推半拉地把Jessie帶到自己房間。

這時Angel剛巧經過。

「Angel!Bonnie話帶我地去玩,你都一齊呀!」像找到救生圈似的,Jessie連忙拉著剛走上來的Angel。

「下?Jacky叫我快D出Pro p D Poster喎⋯⋯」Angel猶䂊地掙脫Jessie的手。

「你放過Angel啦,佢出唔切Poster會比人斬死架,下次先帶埋Angel啦,加油啦,Angel!」聽到Bonnie幫忙說的話,Angel果斷地放開Jessie的手,說:「去玩得開心D啦,拜拜!」

Jessie以看著叛徒的眼神看著Angel。

這幾天都吃多少東西的Jessie沒有力氣掙脫Bonnie,而且她也沒去過蘭桂坊,也就放棄了反抗。
---------------------
究竟Jessie係蘭桂坊會有咩奇遇呢
〈喜愛夜蒲〉主題曲
Oh lord
jessie bb
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞