[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
等緊你呀樓豬
九龍灣邊度有串燒食?得寶嗰間?
我都覺得james應該唔知道jessie同raymond去左睇畫劇。 不過james一定知raymond係有心撬牆腳,所以先會咁大反應。 而睇埋落去,raymond果晚對jessie肯定係有野,「專屬秘密」果一下更加係畫龍點睛。

不過暫時比較落黎,jessie對於新鮮感嘅抵抗力係高過james的。

同埋係我眼中,james已經沉左kay船。 我反而想睇james同jessie 2個攤牌前,james嘅心路歷程,引以為戒。
係啊 raymond都算係咁 唔會chur jessie
學樓豬話齋 每個人嘅經歷都唔同 參考吓好了
反而jessie到呢一刻仲未知道有kay嘅存在,知道左會點呢?
新讀者留名
下一章Raymond會出現返,但Jessie同Raymond依條線就要再等等,畢竟個故事係講HKU(Jessie)同IVE(James)嘅距離,如果咁快講Raymond就會偏離太多
依層你要問James...
歡迎各位新讀者!!去故!!
https://www.youtube.com/watch?v=wlY0VC-7OMg
------------------
第八章(4)

「我不會講你知 其實是第幾次
和他相見 應否叫作外遇」
〈告白〉

吃過街邊檔後,James陪Kay在附近的MegaBox逛了好一段時間,把Kay送回家後,再回到自己的家已是晚上十一時多。

這時手機響起Jessie的FaceTime Call。

James馬上按了接聽。

「又話今晚唔FaceTime?」James坐在沙發上說。

「掛住你呀嘛,為咗你我搭車都拎出黎睇,睇晒啦!係咪好叻?想唔想聽我分享下本書嘅內容呢?」Jessie興奮地說。

手機裏的Jessie大概剛洗好澡不久,頭髮還有點濕。

「我想睇你多D。」口甜舌滑的James說。

「姐係唔想聽啦?」Jessie對此卻完全不收貨,一眼識破James的內心想法。

「邊係呢,你講啦,我洗耳恭聽!」James一臉真誠地說。

「呀!!」Jessie那邊突然傳來尖叫聲。

「邊個咁夜仲係到叫?」James奇怪地問。

「唔知喎,聽聲好似係天台傳黎,可能壓力太大掛?大學真係好多癡線佬,試過凌晨三、四點有人係下面踢波踢到嘭嘭聲,訓都訓唔到。」Jessie埋怨道,發現疲累的James好有像有點心不在焉。

「你個樣咁攰嘅,啱啱去咗邊嚟?」Jessie知道James根本不想聽,已沒心思再和他分享。

「無呀,啱啱同班兄弟去咗食飯咋嘛。」James面不改容地說。

「你之前無講過嘅?」

「係咩?係咪你太忙唔記得咗咋?」

「有咩?可能啦⋯⋯」Jessie努力回憶James說過的話。

「我今日出咗汗好唔舒服,我出個涼再打比你?」James說。

「好啦,拜拜。」Jessie不捨地掛了線。

洗澡後,回到床上的James拿出手機,看到他的好兄弟傳來的誘惑。

「打機?」這是只有三個人的群組,裏面只有James和相識多年的中同Lemon和K 哥。

「不了,聽日八半。」James想起今天對Jessie的承諾。

「一鋪OK?有野想講。」Lemon嘗試游說James。

女人喜歡High著Tea說是非,男人則是打著機說瞎話。

James想起自己也有說話想說。

「K哥呢?」James問。

「98!」K哥回覆。
-----------------
P.S依章仲有第5 Part!!
Sor,原來依Part已經係Part5,仲有Part6先啱
我又估1估

James訴苦,跟住遲啲俾兄弟嘅同伴爆大鑊
好想食串燒
自己禁上面條LINK聽歌啦
我覺得依首歌真係好中!
--------------------------
第八章(6)

「我不會講你知 其實是第幾次
和他相見 應否叫作外遇」
〈告白〉

「屌!」看著自己的角色死去,James氣得直拍鍵盤。

「死咗咪好囉,專心聽我講野。」Lemon見James死了,馬上也隨之而去。

「洗耳恭聽!」James不忿地看著盯著還遊戲畫面。

「話說,我條女嬲咗我,我可以點氹返佢?」Lemon對著耳機問道。

「你無頭無尾點答你?」James說。

「琴晚咪阿仙奴對曼聯嘅,佢係咁打話肚餓要我陪佢出去食宵夜,我屌!我明明一早講咗琴晚要睇波,然後佢話姐係睇波緊要D啦?就嬲撚咗我。」Lemon愈說愈激動。

「佢平時食唔食宵夜架?」K哥問。

「食撚咩,佢成日話要減肥!」Lemon生氣地說。

「你知唔知你輸咩?」K哥問。

「咩?」Lemon問。

「你依D咪輸經驗囉!」K哥說,「條女就係知你要睇波先突登打黎嘈你,就好似呀媽跌落海同佢跌落海,你救邊個先一樣,想陰9你咋傻仔!」

「係咪呀?講到咁了解女人,又唔見你依個A0仔溝返條女返黎我睇下!」Lemon懷疑地說。

「我只係唔想好似你傻仔咁要比D女奴役,哥不愁沒有女,OK?」K哥故作自信地說。

「話時話,如果你地遇到個女仔,啱啱分手,好傷心,成日係到喊,Lemon會點做?」沉默不語多時昨James終於說話了。

「我?我見到咪安慰下囉,你問得姐係你遇到啦!」Lemon說。

「我最近係IVE識到個女仔,啱啱比仔飛,好似好慘,飯又唔食,成日喊,我咪陪佢食飯囉。」James說。

「我覺得食飯都OK嘅,最弊D女唔係咁諗,自己睇路啦你!」Lemon想起女友生氣的臉不禁搖搖頭。

「佢問得一定唔止食飯,一定大鑊野!」看通世事的K哥說,「唔洗問,一定錫咗啦!」

K歌猜中了James的心事,James沉默了。

「唔撚係掛,你傻撚咗呀?」Lemon難以置信地說。

「屌,Jessie對你咁好,佢都未Come On你,你竟然搶先一步Come On Jessie!」K哥也忍不住罵他。

「誤會姐,我無諗過要Come On Jessie,我仲係好愛佢,我只係唔想嗰個女仔唔開心。」James努力澄清。

「收啦,咁多年兄弟,又唔見我唔開心你即刻安慰我!Jessie咁好,好心你咪撚Hurt人,到時日日喊嗰個就到佢。」K哥激動地說。

身為中學同學的Lemon和K哥馬上替Jessie感生氣。

「我只係唔小心錫咗一次,之後已經無啦,我同佢Frd黎咋。Frd有難唔通唔幫咩?」James堅持自己沒有變心。

「你依家未有野姐,繼續落去好難講,我唔該你醒少少,即刻疏遠嗰個女人!」K哥說。

「你口密D添呀,千祈唔好比Jessie知道你D衰野,唔係死緊,我唔係話你呀,我係話Jessie實傷心死!」Lemon警告James。

「得啦得啦,聽朝八半,訓先。」引來一陣謾罵的James馬上下了線。

「鈴鈴鈴!」當James準備睡覺時,手機響起了。

是Kay的頭像。

Lemon和K哥的聲音浮現在James的腦海。

James搖了搖頭。
--------------------
究竟James有無聽到Kay電話,定係迷途知返呢?
啱一半錯一半
我頂
梗係有兄弟暗戀Jessie
通常最激動嗰啲 有問題🧐
James 都已經變心 自尊心低 成日覺得比唔起HKU仔 係就快去馬搵KAY
未必一定係自尊心問題...
呢個年紀嘅男仔 定力未夠
突然間有個(喺James角度來講)OK嘅女仔咁熱情搵你,可能係幾難抗拒⋯

某程度上都要睇吓Jessie以前係點樣對James. 睇之前嗰幾節 有少少好似阿媽咁嘅性格...
如果係嘅話 突然間殺出一個唔同性格嘅女仔James可能都會受落
中同lemon, K哥

作者咁岩又會作到呢2個名 ..
james會唔聽一陣 kay可能wtsapp佢 然後衰心軟
有冇諗過係相認POST
抵佢做James
已經唔抵幫
快d去溝啊Kay啦
聽電話啊James
相認post
一次過追晒。好好睇。 不過睇黎感情已經開始淡。依個年紀發生咁少甜 無甜何來愛 有愛點會唔甜
大家都咁想James走,咁我唯有試下幫佢加速
哇,最中應該係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞