[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
希望啦雖然我已經知下章都無咩好事發生
哇你原來生活係另一個世界
邊度係呢
大家都喺度共享武漢肺炎
Jessie bb呀聽晚冇文了
其實Jessie 仲有冇掛住James
未食咪會唔捨得囉!
如果最後係復合,樓主就唔會寫呢個故仔!
好虐心
本身都唔算憎kay 睇到佢話發惡夢個下都真係轉左對佢嘅感覺 佢冇資格話驚男朋友咀其他女 又唔諗下自己做過啲咩
james 次次都兩個極端 一係就太優柔寡斷比希望人 一係就太hurt
Kay 真係大仆街 係到扮可憐
男女主角不能分開, 咪好多人會很傷心!
樓主唔好意思我起過你底, 拍拖十年應該係james ? 老實講我自己都冇咩上進心, 打份政府工過日子, 見board 等我都係上司推薦先去, 從來冇自篤過升職,但我老婆就係鐘意我份人冇咩上進心, 但佢就好有上進心, 一凹一凸對家庭係最好, 有小朋友要見家長都係我出席, 我老婆做ibank 好忙所以佢都好小出席家長會, 佢返到屋企又要忙小朋友功課, 所以互相平衡係最好。
追到喊咗
占士大仆街
jessie bb
一口氣追晒
james同kay真係好仆街 狗男女
kay呢種扮弱者真係好差
james呢種唔知想點既男人都係一齊唔過
今次唔分 都遲早會分
jessie deserve better
樓主幾時出文
jessie bb去咗邊
睇13章睇到好心悒
細節鋪排都好好睇
會一直睇落去
樓主好似有講過今日唔出文, 俾佢放一日假啦 🏝

純粹討論:

其實用另一個角度黎諗,Jessie 年幼時父母分離,唔多唔少都會影響佢大個之後嘅behaviour,譬如話會有少少clingy...嚟到彌補細個冇咗嗰份安全感
呢一點其實文章開頭都有提及過, 但係文章好似冇提及James對呢一方面嘅反應

會唔會James deep down其實對呢個表現厭倦左,而呢種情緒因為Kay嘅出現而manifest... 爆咗出嚟呢?

Maybe I am off bade, who knows...
Ching 講緊attachment style?
Yes
我之前都估過下,依家睇到十三章就更加reinforce 呢一個idea

絕對冇話Jessie做錯, 反而我覺得係一個正常表現
主動到錫人渦
羨慕James有嗰死心塌地嘅女朋友

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞