[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
HKU女友有好有唔好, 如果比我重新選擇,我都冇後悔過, 我仲好多謝當年班主任點名叫我老婆幫我補課,咪會考有14分都難。
香港讀書係慘啲...
其實你呢個Story幾有趣,happy ending
不如你又開個真人真事改編故 😄

Sorry 樓主離題左
唔好喇, IVE文筆唔好, 我D仔教育全部由老婆負責, 以前點對我,現在點對兩個仔, 睇見就心痛。
多謝你花時間睇!
睇黎又有故事聽
只要佢唔覺得係呃緊佢嘅咪得
咁咪姐係初戀到尾,犀利!
其實個情況都有d似,我都有諗過寫完依個再寫個改篇中學版,當為青春留個紀念
都話等你打完成個story我先講多啲囉

我改咗個名...都係用返中文好啲 😁
其實我都情願James 永遠唔會再出現
一出現
Jessie冇可能好得返
係呀, 所以唔知好事定壞事, 但壓力真係幾大,我完全明白james 處境, 尤其佢把我介紹比HKU 人識時, 一聽見讀IVE唔係有道洪溝,而係隔左成個太平洋, 仲要當年HKU 係top 1黎,但我老婆話唔洗理其他人睇法, 最緊要我地兩個係相愛就可以。
真係可以寫返個故事
其實唔關係唔係IVE嘅問題,個James只係一個賤男死狗公,只不過佢咁啱係IVE仔姐,更何況大家都冇針對lVE呢個出身,大家屌鳩只不過係因為佢hurt Jessie,都冇人係度以偏蓋全話lVE仔全部都垃圾
利申大學生,唔歧視任何asso hd學生
講得好
未同佢拍時好搞笑, 我本身係一個唔讀書既人, 但運動就比較叻,仲入選埋籃球校隊, 班主任搵個學霸幫我補課, 直頭地獄黎, 果時未開始拍拖, 同個學霸有協議10進制, 唔識一條一餐餐, 滿10條就一餐元綠或元氣,不出一個月我欠下債項足以令到我豬仔錢罌清倉, 連高達都買唔起,算橫掂有校花陪我食, 好多人冇咁既機會, 搞到我比班內同學串又同邊個邊個去食呀好幸福呀, 其實校花係好難養, 唔係個仆街李sir整鬼我, 搞到我想申請債務重組。😭
果時係佢身上課金真係多過現在online game , 平日食學生餐平極都要22蚊, 兩個人就44蚊, 去一去元綠又冇幾百, 果時學生冇收入, 老母仲問我點解你D錢洗得咁快, 但又唔見你買件衫返黎, 唉.......諗起就慘,現在呢招用左係兩個仔身上, 唔識一條扣5蚊零用錢。
所以我睇樓主呢個po好多回憶, 我成日諗如果當年我用功讀書又未必識到佢, 好在我老母比再個放任童年我, 但短短幾年間校學費應該夠買部車既錢, 直到中五果年我同佢講不如放棄我喇, 我真係升唔到中六, 點知佢一口咬定我實得, 考試成績全級都係中游位置, 點可能攞到14分原校升班, 結果中、英攞E10, 數攞D8, 其他幾科都有D或E, 點知佢原全冇緊張過佢會考成績, 返而班主任叫名時讀到我個名,佢第一個衝出去搶左黎睇, 跟住就跑黎我面前攬住左我,講左句, 都話你實得!
LM
所以我睇樓主呢個po好多回憶, 我成日諗如果當年我用功讀書又未必識到佢, 好在我老母比個放任童年我, 但短短幾年間交既學費應該夠買部車既錢, 直到中五果年我同佢講不如放棄我喇, 我真係升唔到中六, 點知佢一口咬定我實得, 考試成績全級都係中游位置, 點可能攞到14分原校升班, 結果中、英攞E10, 數攞D8, 其他幾科都有D或E, 點知佢原全冇緊張過佢會考成績, 返而班主任叫名時讀到我個名,佢第一個衝出去搶左黎睇, 跟住就跑黎我面前攬住左我,講左句, 都話你實得!
都幾溫馨睇到都
最緊要佢無放棄你
都係之前個名襯你D,改完認唔出
多謝收睇!
哇,好似,以前Jessie都成日捉住James去溫書,為咗一齊入精英班,對James黎講真係慘過叫佢去死不過其實唔係個個都鍾意/適合讀書,有D可能鍾意設計/做廚etc,其實真係未必洗讀U,所以最後James無入讀到U其實從來都唔係問題,只要佢知自己想點,但佢好似長期都唔知自己想點咁⋯⋯
聽你咁講, 似係佢已經對你有好感, 特登搵阿Sir撮合你地多啲喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞