[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
巴打咩事訓唔到
改編喇, 拆散IVE仔好好玩咩!

利申: 我都係IVE畢業,老婆係HKU 畢業。
以前中學讀男女校band 2 尾,我同男主角一樣唔讀書、鐘意玩、走堂,缺點數唔晒,我老婆即係以前女朋友係學霸又係校花, 中二開始佢被老師點名要同我補課, 果時日日被佢捉住唔係圖書館就係自修室, 簡直人間地獄, 中五果年考會考, 唔係佢幫我都上唔到中六, 後來高級程度會考完, 佢讀到HKU, 我就讀青衣IVE 天與地, 一個尖子、一個地底泥, 幾年來我都係男主角一樣咁既生活,畢業後唔夠一年仲結埋婚。
lm
又唔係個個好似你咁…你想故事符合你嘅經歷可以由你自己寫一個岀嚟,但點解要作者配合你嘅經歷寫一個唔屬於佢嘅故事呢?
騎劫jessie bb個故事?
嚴重貶低IVE 仔!
多謝你!希望你今晚訓得著
歡迎自行猜想
最後真係一齊番 佢講番所有野俾你聽?!
拍多幾次拖可能就會變到得過且過,拍拖都係開心姐,肯交戲比你咪算囉
都係嗰句:歡迎自行猜想,但留意返個故事係[真人真事改篇]當然真嘅部分絕對係佔最多嘅,唔會掛羊頭賣狗肉,大家都唔好再問我係咪Jessie/個故事係咪真/幾成真/最後有無一齊返⋯⋯睇落去你就會感受到/知架啦再次多謝大家繼續追故
第十三章(3)

Jessie抬起頭,仰望天空,嘗試尋找星月的影子,卻發現天上濃厚的雲層牢牢地掩蓋了明月繁星,只有一片漆黑無垠的天空,和Jessie的世界一樣黯淡無光。

秋夜的微風甚涼,涼得Jessie開始環抱自己的手臂。

Raymond見狀,連忙把自己的牛仔外套脫下,披到Jessie身上,問道:「點解你咁肯定佢會黎搵你?」

「仲洗問嘅,緊係因為佢仲愛我。」Jessie笑著對Raymond說。

愛你就唔會咁對你啦,唉,Raymond心想。

Raymond嘗試過拉走Jessie,可是Jessie卻三番四次甩開他的手,堅持要在這等James來,無法可施之下,Raymond只能陪她繼續坐在長椅上呆等。

可是,Raymond寧可James失信,和Jessie坐在長椅上等到天亮,也不願意James真的來找Jessie。

他知道,繼續糾纏下去,Jessie的傷永遠不會好,還會留下一道永不磨滅的疤痕。

然而,終於,James還是出現了。

James踏出的士,快步走到Jessie前。

「你終於到啦,我好掛住你呀,Raymond話你唔會黎,我同佢講你一定會黎,好彩你有黎咋,唔係我實比佢睇死!」Jessie馬上跑上前,雙手環抱著James的頸項,下巴倚著他寛厚的肩膊。

Raymond不憤地撿起隨之掉落在地上的外套。

「唔該晒你。」James脫下外套披在Jessie身上說。

「我係你我就永遠唔會再出現係佢面前!」Raymond盯著James的臉說,手裏用力握緊還未喝完的啤酒罐,啤酒隨之溢出。

James知道自己沒資格狡辯些甚麼,拿起Jessie的手袋便走了。

「鏗!」的一聲,Raymond把啤酒罐扔到地上,與地面發出強烈的碰撞聲,就如他內心爆發的火山。

「你做咩飲到咁醉?」James用力拉著走路都東歪西倒的Jessie說。

「掛住你囉,」Jessie笑著說,「但你都唔肯見我⋯⋯唯有醉咗嘅時候見啦。」

James的心突然像被甚麼扎了一下。

「行啦,我送你返屋企。」

「唔要,我唔要返屋企,唔可以比佢地知道我飲咗咁多酒架。」Jessie醉醺醺地說。

「咁你想去邊?」James沒好氣地看著Jessie。

Jessie只笑著看自己,沒有回答。

「唉,去我屋企啦咁。」James伸手準備攔截的士時,Jessie竟乘機跑走了。

「我唔搭的士,我要搭巴士!」Jessie說完便往前跑走了。

平日循規蹈矩的Jessie,這時像變了個人似的,James深怕她會出甚麼事,連忙追上去。
james 好心就唔好再理個Kay , Kay 只係路過性命中既路邊野花。
加油💪
終於追到live
加油呀
咁你同你老婆以加係點?
拍拖果斷時間係最開心嘅...大家好好珍惜 😎
Brother 除咗年數之外 我同你(and James)嘅處境有啲相似
但係我唔會覺得被貶低
反而我好感謝樓主出呢篇文,令我識得珍惜眼前人
咁我真係好難接受
如果身邊人一直都呃緊自己
自問都知可能都無咁既心一刀斬斷
野花特別香
路邊的野花不要採
仔都生左兩個, 不過個仔就慘囉軍訓式學習, 我慶幸我童年仲可以出街同朋友出玩打波。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞