[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
多謝你好開心有人欣賞
唔緊要!不過唔好quote文
你真係好似James
睇落去你就知
最近愛上咗〈絕〉依首歌,用多章啦,反正歌詞都係咁啱洗
-----------------------
第十三章

「還不夠絕望 尚可更絕望
留給我日後用來形容前面境況
能夠這樣 謝謝你幫忙
將僅有願望都風光殮葬」
〈絕〉

「James,個客想要件M碼,可唔可以幫我去女裝部拎件黎?」經理對James說。

James仍舊呆呆地站著,完全沒反應。

「James?」經理這次提高了聲量。

「嗯?」James這才回過神,看著經理手上的衣服,再看看眼前的女人,問道:「係咪要⋯⋯L碼?」

客人聽到James的話後,臉色馬上變了,像塗了層灰似的。

「M.碼.呀。」經理努力保持臉上的笑容說。

James馬上轉身走向女裝部,他把架上的衣服番了個遍,還是未能找到那件衣服。

唔通係地下嗰個黑色櫃?唔係呀,嗰個唔係裝褲架咩?James心想,可是他實在找不到,只好蹲在那櫃前找找看。

於是,James走到櫃前,東翻西翻,終於找到他要找的衣服時,抬頭一看,映入眼簾的,竟是Jessie那張白晳的臉,然而,這張臉沒有昔日白裏透紅的好氣息,像枯黃的花朵,取而代之的是一臉的憔悴。

從Jessie那不曾有過的眼神裏,James可以看到Jessie這幾天有多傷心,哭了多少噸淚水,他有衝動馬上衝上前把Jessie擁入懷裏,然後溫柔地撫摸她的頭髮,告訴她別傷心。

這時,他看見Raymond正站在不遠處看著自己。

可能,我永遠都只係配係企一邊仰望你,而佢先係最適合你嗰個,James心想。

James狠心地別過臉,頭也不回地拿著M碼的衣服走到櫃枱。

「你拎咁耐,呀Ben已經拎咗比我啦,你依兩日搞咩呀?失晒魂咁,你平時唔係咁架喎,你⋯⋯」經理不滿地看著James說。

可是,James沒有在聽他的話,滿腦都是Jessie的樣子。

對唔住⋯⋯
如果真係咁愛點解要咁做
點解要做D咁傻嘅事萬一你ex之後有陰影點算
Same
如果比一次機會James 佢會唔會再犯錯令佢失望
可能佢兩邊都愛?
有人講過如果你同時喜歡兩個人,選第二個,因為你如果真愛第一個,就不會愛上第二個
第十三章(2)

回到家,James走到書桌前,如常地拿起手機,打開FaceTime,放在電腦桌前,然後打開電腦,準備打機或上網看些影片。

習慣依舊,只是對象不同了。

「你做緊咩呀?」Kay的聲音從手機屏幕傳來。

「無呀。」James看著電腦,按進YouTube,漫不經心地回答。

「你望都唔望下個鏡頭,你無掛住我咩?」Kay失望地問道。

「緊係有啦,傻瓜。」James這才看了手機一看,向鏡頭比了個心。

那天Kay鼓足勇氣親向James的嘴巴,沒想過James卻拒絕了自己,她本以為這樣狠心的James真的會從此和自己斷絕聯繫。

然而,James當晚卻主動解除封鎖了她,還告訴她已和Jessie分手。第二天,二人經過公園時,James還在黃花飄凌的大樹下,主動抬起Kay的下巴,親吻了她的嘴唇。

那樣浪漫的畫面,這樣特別的經歷,Kay大概很久也不會忘記。

女人果然易哄,Kay馬上被哄樂了,又問道:「你今日做咗D咩呀?返工有無遇到D咩特別野?」

James腦海馬上浮現Jessie的愁臉。

「無呀,咪又係咁。」James故作自然地說。

突然,James的手機開始震動。

是Jessie的來電。

佢打比我做咩?佢唔係同Raymond一齊架咩?James心裏開始糾結,手指來回在「接受」和「拒絕」之間。

「你等我一陣,有電話入,我一陣打返比你。」

「吓,但我啱啱先打比你咋喎。」Kay扁起嘴巴。

「乖,好快,啜!」James用力地對電話親了一口,Kay才終於不捨地掛線。

James連忙按下接聽的按鈕,說:「喂?」

「喂,我好掛住你呀,你黎搵我好唔好呀?」Jessie以哀求的語氣說。

James知道平日的Jessie從不輕易求人,而且說話也輕聲細語的,絕不會像今天這樣粗豪。

唔係去咗飲醉咗酒呀?James心想。

「喂,你黎搵我好唔好呀?」Jessie聽不到James的回覆,又問了一次。

究竟我應唔應該去?佢同邊個飲緊酒?佢平時從來唔會飲到咁醉架?⋯⋯James用手按著額頭,馬上苦惱起來。

這次,James想起中學時,有一次,他和Jessie去了長洲的渡假屋過夜,Jessie那夜一不小心喝多了酒,不僅開始發酒瘋,大吵大鬧,還開始脫衣服,但事後Jessie卻一點印象也沒有⋯⋯

「你係邊?」想到這裏,James不禁擔心起來。

「我係邊?我係維園,我飲咗好多好多酒,但我無醉!」Jessie興奮地說,「我係咪好犀利呢?」

「係係係,我依家黎搵你,你唔好亂咁行開,同我坐定定係到。」

James隨便穿起件外套,連鞋也沒換,穿著人字拖便跑了出去。
lm
實不相瞞,嗰陣嘅James都有咁講過
"女人果然易哄"....
有得第二個,就會有第三第四個
狗男女唔好再害其他人啦
樓主你點解咁清楚James 同kay之間啲嘢?James 之後講返定係嗰次睇whatsapp知架?
james咁拖泥帶水真係好仆街,飛左jessie bb就狠心啲啦 仲扮咩大愛撚
逃避緊現實我覺得係

就同以前d男人去叫雞
d女人定唔知邊個話記得返來就好

就係成日講大話呃自己話無事無事
咪搞到好多人得一想二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞