[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
尋日開始追 一口氣追到呢到
好難以置信 樓主好似寫緊我讀U個陣故仔出㴝咁
特別係攤牌呢一下
寫得好入肉啊
因為你成日掛住打機定點?(純好奇,唔想答可無視
就快出現了!!
哇好多謝你咁有心一日睇晒咁長氣嘅故事
本來係諗住得閒無野好做就寫下野,咁寫咩好呢?
諗諗下覺得往往真實嘅野先最容易有共嗚、打動到人,
所以就自虐咁挖返D往事黎寫,
又無諗過原來真係咁「真人真事」,
咁多人都經歷過D咁嘅野
不過我相信大家都已經行返出黎,
依家睇返,無論係James定Jessie,
對佢地黎講都係成長必經嘅一課,
學識點去愛人同愛自己,
大家都要加油!
好多謝各位新讀者加入,我就唔逐一回覆了,廢事洗版,去故!
----------------------
https://www.youtube.com/watch?v=UKk6voxtF4k
第十二章(1)

「離去你 遺憾留在千千哩
仍然掛念你 奈何她跟你一起」
〈忘川〉

儘管已經晚上十時多,很多店都陸續關門了,但James知道Jessie已幾天沒怎麼吃東西,於是強行把她拉到一間凌晨才關門的粉面店。

「要一碗坑腩墨魚河,一碗牛肚河,一碟土匪雞翼,一碗炸魚皮,一杯凍奶茶少甜少冰,唔該。」James恨不得能把店裏所有Jessie愛吃的東西都點齊,可惜很多都已賣光了。

食物很快就來了,Jessie卻仍舊無甚胃口,拿起筷子只吃了兩小口河粉和墨丸,便停了下來。

James見狀,馬上放下手上的河粉,把Jessie的河粉拉到面前,把河粉一條條夾到勺子上,再加點湯,遞到Jessie面前,張開口示意Jessie快吃下去。

Jessie這才願意吃,大概沒想過James曾用過同樣的技倆來哄Kay。

在James半哄半騙之下,雖然Jessie吃得像烏龜一樣慢,但還是把碗裏的東西都吃光了。

「乖,你坐係到,我去埋單先。」James準備去結帳之際,Jessie拉住了他的手腕,說:「坐多陣先啦。」

其實Jessie吃得那樣慢,除了是因為她不太想吃之外,還有更多是因為她不想和James分開。

Jessie總害怕這一別,James就不會再回來找她,就像那夜她的直覺告訴她James的手機有不可告人的秘密一樣,她總感覺眼前的James好像隨時都會消失。

「乖啦,十二點幾啦,人地都要收鋪架啦,最多我送你返去。」James親了親Jessie的臉頰,然後溫柔地拉開了Jessie的手。

一路上,James都與Jessie十指緊扣,可扣得愈緊,Jessie的心就愈慌,她巴不得這條十分鐘就走完的路,可以和James攜手走一輩子。

可終於還是來到宿舍樓下。

「好啦,快D返去好好休息啦。」James輕撫Jessie的頭說。

「我唔想返去住。」平日成熟的Jessie霎時像小孩一樣別扭。

「乖啦,夜啦,聽日仲要上八半堂架,你都唔想你第一個Sem就唔過三架?」James嘗試遊說失眠了幾天的Jessie早點回去休息。

Jessie緊抱著James,問道:「你真係唔會再Dum低我?」

「嗯,乖啦,最多我聽日再黎搵你?」James把Jessie擁入懷裏,像哄小孩一樣。

「真係嘅?」Jessie雀躍地看著James的眼睛。

「嗯,我應承你。」說完,James便親吻了Jessie的唇,當James的嘴巴準備挪開時,平日被動的Jessie竟主動把舌頭伸了進James的嘴巴。

James也用力回應Jessie的吻,二人的舌頭糾纏在一起,口水交融,卻還是無法溶化Jessie內心的不安。

親到二人之間的空氣都快耗盡,Jessie才願停下來。

「乖啦,上去啦。」James說。

「好啦,拜拜啦。」Jessie不捨地離開James的懷抱,一根一根手指地鬆開James的手。

幾乎是一步一回眸,Jessie不斷回頭看James走了沒,就像首次上幼稚園的小孩一樣,只要James張開手或叫Jessie不要走,Jessie定會馬上跑回James懷裏。

可是,James沒有,只微笑地看Jessie的身影遠去,直至再看不到。
jessie bb上線喇
哇好快手可以估下跟住James同Jessie會發生咩事~
成日mon住post 係咪個kay又出現?
差唔多啦
佢打機為贏 我打機為樂趣
之後佢愈黎愈少陪我打
結果
寫得好好啊 加油
希望樓主可以爆吓料 現實中嘅bitch kay係咪不得好死
唔好quote文啦
唔知關唔關Kay事呢
唔係仲好似過得唔錯
Kay勁仆街
Sorry to hear that 🙁
打機應該係為樂趣, especially 同女朋友...

我哋拍拖嗰陣一齊玩 little big planet, 之後玩wii super Mario...每次玩都會笑死因為 somehow 佢一定會整死我 🤣

樓主 唔好意思有少少離題
bb唔好喊啦
我都認同打機應該係樂趣先開心,而我每次打機都好似你老婆咁,係比人笑嗰個⋯⋯
但依個世界就係往往愈仆街就過得愈好,愛情/返工/政治...好多野都係
現實係殘酷的
但並不代表我們都要仆街

...突然間諗起年少無知 🎸
我又估下先

第二日James 俾Kay 捉住
Jessie 過來搵 James
撞到Kay
...

第十二章(2)

「離去你 遺憾留在千千哩
仍然掛念你 奈何她跟你一起」
〈忘川〉

「你返黎啦?你地最後點呀?」Angel看到Jessie回來,馬上忍不住問。

「算係好返掛?」Jessie臉上掛著一個好像隨時都會垮下的笑容。

「真係嘅?佢應承以後都唔搵佢?」Angel驚訝地看著Jessie。

「係掛,佢話佢已經Block咗佢,仲話聽日會再黎搵我。」

「咁就好啦,希望佢真係做到佢講嘅野,唔會再令你傷心啦。」Angel發自內心替好友Jessie感到高興。

希望佢真係做到啦,Jessie走到窗前,看著James剛站著的位置,心裏祈求剛才的一切不會只是黃梁一夢,James的承諾通通都能兌現,他們能回到中學那時甜蜜的時光。

Jessie洗完澡出來,Angel已經躺了在床上準備睡了。

Jessie坐到書桌前,準備吹頭之際,收到James的WhatsApp,Jessie連忙按下信息:「對唔住,我都係擔心佢會傷心。」

Jessie顧不上濕得在滴水的頭髮,馬上回覆:「咁我呢?我都會傷心架。你明明啱啱先應承過我,我地啱啱仲好開心架,你話過你以後都唔會搵佢,我地會好似以前咁架,你話你愛我架,仲話聽日會黎搵我,點解⋯⋯」

Jessie一口氣發了十幾則信息。

「對唔住,但我只要諗起佢個樣,我就好擔心佢,我好驚佢會有事。」

比起總是一臉堅強 Jessie,脆弱得總是以淚洗臉的Kay確實更讓人擔心。

「我都會傷心,我都可以有事架。」Jessie的眼淚模糊了她的視線。

而James不會知道的是,Jessie每次流淚都不會告訴任何人,自小她的家庭環境就告訴她,無論發生甚麼事都不可以讓人看到自己哭,看到自己脆弱的一面,於是她總是連哭都不敢太用力,才能讓人總覺得她無堅不摧。

「對唔住,你要對自己好D,唔好再唔食野。係我賤格,我做唔到,我唔會再搵你,你以後都唔好搵我啦。」James回覆了這則信息後,就Offline了。

「唔要呀,我要你呀,我剩係要你一個咋⋯⋯」Jessie又啪啪啪地打了十幾則信息。

可是,James沒有再回覆她。

「咚!」的一聲,Jessie的手機隨著髮絲的水滴一併掉到地上。

「做咩呀?」Angel嚇得馬上坐起來,瞪大眼睛看著滿眶淚水的Jessie。

「佢⋯⋯佢話佢都係揀佢,叫我唔好再搵佢。⋯⋯但明明⋯⋯明明佢頭先仲同我做過⋯⋯」淚水終於還是缺堤似的滑下,滴在Jessie的頹T上,教人分不清那是髮絲的水滴還是淚水。

那種心碎的感覺大概過了十年、二十年、三十年,即使哪天她已和別人共諧連理也永遠不會忘記。

Angel馬上跑上前替Jessie撿起手機,把Jessie的頭抱在自己腰間,輕撫她濕潤的頭髮,安慰她說:「乖,仲有我,喊啦,你想喊就好好喊啦。」
這是Angel第一次看到Jessie哭得這樣撕心裂肺,而Angel也大概是家人以外唯一一個看過Jessie哭得像個淚人的人。

「明明我地咁多年,明明我咁愛佢,點解?」

Jessie緊抱Angel的腰,倚著Angel,像個小孩一樣,放肆地哭了起來,可是還是一樣的沒有一點聲音,只有淚水默默地留下,教人心疼得不行。
有時其實都想仆街返次,係過唔到自己良心
james同kay兩個都好仆街
點解james個人可以咁仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞