[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
FRIEND ZONE 仲可以點?!
生活的圈子唔同
工程地盤佬 VS 冷氣醫生
新界返工 VS 港島工作

12年來 我與她 6月 10月會見一次面
WHATSAPP 寒暄一下 似關心但純問侯

身份唔同 圈子唔同 差距就愈大

有D野唔係搵到錢就可以解決
追近左學歷 追近左人工 點知冇啦啦又拋離
有種愛係要有距離
James真係好仆街
睇黎james同kay要扑了
算唔算好食?
想試但係唔想出街
我諗james其實對jessie嘅感覺已經唔同左,對比仲係中學果陣。(係因為kay 嘅出現丫,係jessie 用raymond 黎激james丫,抑還是係james 同jessie 對大家嘅前途步伐唔一致呢?)

你岩岩睇到佢地嘅sweet, 都只不過係一種假象,係james推砌出黎比jessie嘅假象。

目的係想拖住先,唔忍心斬纜,唔想睇到jessie痛苦嘅樣子。雖然兩個之間冇左感情,但咁多年以黎嘅習慣,將兩者之間嘅關係慢慢推向責任。

但如果james係呢一刻選擇左同kay再行前一步,甚至好似你咁講扑埋,咁就連個責任都冇埋,james 同jessie 嘅關係就會隨之而告終。

ps. 原諒我只係用男方嘅思維黎諗, jessie用raymond黎激james, 呢一步係會好hurt到男仔嘅自尊,果種吃醋但唔講得出黎嘅感覺
飲啦,仲望
還好的 我對食冇乜要求
好過元氣 價錢中規中矩
我係食黃埔嗰間的
兩人迴轉位尚算闊落
上次食條迴轉帶有問題 搞到d staff要捧住d壽司逐台客問食唔食 態度100分
有個男仔好落力咁介紹d魚生 搞到我同個frd唔忍心拒絕佢 明明飽曬都照食
睇落jessie似冇心拎raymond嚟激james
只係jessie冇為意james會呷醋
jessie係新鮮人 既然有人向佢示好 可能當係識個朋友(?) (男仔聽到呢句一定覺得難聽過粗口)
樓主啲文筆幾好,唔會寫到1999,期待個ending
#89果度講左jessie係專登用raymond黎激james, 明知raymond對佢有野都照埋去。

但始終jessie係果晚食飯同raymond係冇做過咩超越朋友界線嘅野。

反之,#114 果度,樓主直頭係強調james係「主動」地錫kay, 其實就係呢一步,加埋背後嘅動機,james就應該sense到自己對jessie嘅感情已經變哂啦。唔單止冇避嫌,仲做埋超越朋友應該做嘅野。

所以我覺得去到之後所謂嘅食壽司,都只不過係james推砌出黎嘅假象,目的只係拖住先,唔敢面對自己嘅真實感覺。

咁認真要試下
平平地咁食到唔算差既野都幾好
真係難聽過粗口
追到live啦✌🏻✌🏻
聽到都好無力,好似你地嘅相遇就注定係個sad ending
多謝你嘅讚賞聽到好開心
後尾我都有去食,真係幾抵食,推!
我覺得個故事即使係真,每個人都可以有自己嘅解讀,所以我唔會話邊個說法先啱,睇落去可能就會明。btw我覺得每個人經歷都唔同,你未必可以係到搵到答案
但我覺得單獨食飯其實真係無乜野喎。。。條女根本就變咗心咋下嘛
多謝你入黎睇
第八章(4)

「我不會講你知 其實是第幾次
和他相見 應否叫作外遇」
〈告白〉

James拿出手機,都是Kay傳來的信息。最後一則是一小時傳來的,寫著:「我今日係IG見到佢同新女朋友嘅合照,我好唔開心。你可唔可以陪我?」

自那天起,Kay和James每天都會WhatsApp,有時是Kay找James尋求安慰,有時是James忍不住主動關心她。

誰也沒提過那天的那個吻,就像甚麼也沒發生似的。

James想起Kay哭的樣子,是那樣楚楚可憐。

「好,你想去邊?」James回覆。

「九龍灣等?」Kay回覆。

「好。」

來到九龍灣,James馬上從人群中認出粉紅色頭髮的Kay。

「咁快到咗嘅你,我地去邊?」James走到Kay面前。

「唔知呀,其實我無邊到想去,只係好唔開心,想搵人陪。」Kay悶悶不樂地說。

這天的Kay雖然心情不好,但還是悉心打扮過,化上了久違的妝容。眼蓋塗上略帶橘紅的啡色眼影,本來已經潔白無瑕的臉頰抹上淡淡的胭脂,嘴唇也塗上了粉紅色的唇彩。

James想起,Jessie不開心的時候,最喜歡吃美食。

「你食咗野未?」James問。

「未呀,無胃口。」Kay看著人來人往的地板,目光呆滯。

「跟我行。」James走在Kay前面。

也許是下班時間,人特別多,走著走著,Kay幾乎看不見James的身影。
「太多人啦,我爭D跟甩你。」Kay好不容易追上James的步伐,拉著James的手臂說。

「一係你拖住我衫尾行啦。」James提議。

Kay點點頭,捉著James的衣角,穿過隧道,旁邊是一排賣小食的街邊檔。

「哇,嗰檔好香!」Kay用力聞了一下,便跑去了一檔生意不俗的串燒檔前。

小小的爐裏放滿炭,炭上放了張小小的鐵絲網,上面佈滿幾肉串。小販在變了色的肉串上撒了點孜然粉,受刺激的炭火燒得更旺盛,不時濺起微弱的火花,味道更香,考驗路人的耐力。

「你想食呀?想食邊隻?」James跟著Kay走到早已圍滿人的攤檔前。

「雞肉!」

「唔該要一串牛肉,一串雞肉。」細心的James想起Kay不吃辣,馬上補了句:「走辣,唔該。」然後掏出錢包,拿出錢包內所餘不多的百元鈔票,放到小販戴著手套的手上。

過了約十五分鐘,小販把一袋油膩膩的紙袋放到James手上。

James抽出一串雞肉串,遞到Kay手上,然後拿出自己的豬肉串。

Kay張開櫻桃小嘴,咬了一大口,咀嚼了幾下,馬上露出一個甜滋滋的笑容說:「好好味呀,你都試下。」把雞肉串遞到James嘴前。

James沒想太多,咬了一口。

「係喎,好滑,仲好想炭燒味!你要唔要都試下我嗰串?」James把未咬過的豬肉串遞到Kay面前,Kay又咬了一大口。

「喂!你咬咁大啖架,比你食晒啦。」

「咩喎,小氣鬼!」Kay邊忙著咀嚼口裏的豬肉串邊說。

「講笑咋,」James笑著看Kay,「你鍾意食我咪買多幾串囉,難得你大小姐肯食野。仲有無咩想食呀?」

Kay環視了一周,又發現了新獵物,拖著James的手又跑了過去。

James看著被Kay拖緊的手,有一種奇怪的感覺湧進心頭。

「我想食芋圓仙草呀!」Kay小孩似的看著透明玻璃兜裏的芋圓,剛才的鬱鬱不歡彷彿不曾存在,「仲有隔離檔葱油餅好似都好好食。」

果然女仔都係鍾意食依D,James心想。

「好好好,你食埋串串燒先,只要你笑返,你想我陪你食咩都得。」James沒好氣地看著Kay。

黃昏的太陽雖無害,但還是那樣耀眼,灑在Kay身上,像是為她鍍了層薄金似的,在James眼中好不閃耀。
——————-
無諗到上一part會引起你地咁認真嘅討論,好開心大家鍾意睇,多人睇嘅今晚會更埋第八章最後一part,多謝大家!
可能啦 唔深究啦 佢就唔似嘅
嗰種無力感我真係一世都會記住
畢竟愛過 都唔想咁諗佢
唔想睇james了
想睇jessie同raymond多啲
今日冇野做 我重睇咗一次
james應該唔知jessie同raymond去?
不過都唔是重點
agger 你對james同kay嘅分析
james對jessie好可能係慣咗 可能係出於感動多過愛情 可能係想補償jessie

仲有kay係個心機婊 一開頭樓豬寫到明
//事實上,Kay的內心其實毫無歉意,還有點得意,畢竟眼前這個號稱不會分手的男人,竟為了自己對女朋友說謊,還因此吵架。//

molamola
希望james唔好沉kay船

因為當你點樣得到愛情,同樣地,你就會點樣失去愛情。
信任遊戲嚟嘅
你唔信佢 佢又sense到就會嘈交 然後就收皮
早啲抽身好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞