[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=OTMAjoVW-uM
Copy多次條LINK,等大家可以聽住歌睇依Part,依Part真係SAD到邊打邊想打人
-------------------
第九章(4)

「外界很多傳聞
說你有數段孽緣藏在我附近
追蹤只恐怕侮辱我的身份
蒙著耳朵 雙手不准抖震」
〈傳聞〉

晚上約十一時,Jessie從床上爬起來,繼續她的溫習。

這時,James靜音了的手機在震動,畫面顯示有一則新信息。

儘管James早把手機密碼給了Jessie,Jessie大可隨時查看James的手機,但正因為James主動把密碼給了Jessie,倒使Jessie感到安心,從沒試過主動打開James的手機看過些甚麼。

Jessie對James有百分百的信任,她甚至還取笑過那些電視劇中的女主角,為甚麼要搞得自己那麼累?若一段愛情失去了信息,愛下去還有甚麼意思?

然而,不斷傳來信息的手機,終於還是勾起了Jessie的好奇心。

Jessie拿起手機,映入眼簾的,是一個名為「分手要狠!」的群組,大概就是James剛才說的那個群組。

除此之外,還有一個陌生的名字吸引了Jessie的目光。

那是Kay,一個她Jessie從沒見過的名字。

Jessie還未反應過來,Kay又傳來了一則新信息,寫著:「陪完女朋友,做完外賣仔未呀?」

佢點知James黎咗穩我架?Jessie內心頃刻產生了無數個疑問。

第六感告訴Jessie,她很應該打開這個潘朵拉的盒子。

但,咁我同電視劇D白癡女主角有咩分別?Jessie內心一番掙扎。
第九章(5)

她再看看還在熟睡的James,那張毫無戒備的、單純的臉。

應該無野嘅⋯⋯Jessie剛想放下電話,手指卻不小心輸入了指紋,Kay和James的對話馬上躍進Jessie的眼睛。

你今日得唔得閒?我想見你

今日我要去搵我女朋友,聽日再搵你?

好。

唔好亂諗野,等我,傻瓜。

陪完女朋友,做完外賣仔未呀?

Jessie不敢相信眼前所見,手指繼續滑下去,像是在尋找些甚麼,來證明一切只是一場誤會。

我想下世做隻貓

點解?

做隻貓,做隻狗,至少可愛迷人

你依家都可愛迷人

Jessie的手開始發抖⋯⋯

我今日係IG見到佢同新女朋友嘅合照

我好唔開心,你可唔可以陪我?

好,你想去邊?

九龍灣等

好。

那天,James說他和朋友去了吃飯⋯⋯

沖咗涼未?

沖咗啦,你呢?

同女朋友FaceTime緊

聽每首歌都係會諗起佢,我個心好痛

聽日呵番,唔痛

可能係我對佢太好⋯⋯

點解男人可以咁仆街?

眼前的一切,觸目驚心得不僅Jessie的手,乃至她整個身體,甚至牙齦都在發抖,淚水如瀑布一瀉而下,可手指還是在滑那沒完沒了的信息,直至一句足以灼痛Jessie的眼睛、喉嚨、乃至是五臟六腑的「我愛你」,Jessie發抖的手才願停下來。

以往那些甜蜜得似童話的回憶成了根針,扎在她心裏,每一呼一吸都在往她的心狠狠扎下去,扎得她覺得自己痛得快無法呼吸。

Jessie放下冰冷可怕得像魔鬼的手機,可還是避不過被吞噬的命運,明明流了這麼多血,肉眼偏偏看不見。

那是Jessie第一次有這種恐怖的感覺,比她在籃球場上被籃球射中還要痛無限倍,痛得她無法用言語形容。

Jessie用手掩住自己的嘴巴,她怕她會痛得叫出來,吵睡正在熟睡的James,讓他看見自己一臉狼籍的樣子,還是應該讓他看見?

從沒想過電視劇那些嘔心瀝血的劇情會發生在自己身上的Jessie 實在不知道該如何是好。

「Joey,點算好?」Jessie好不容易才用抖得像柏金遜的手打完這句信息,按下傳送鍵。
--------------------------
如果你係Jessie,你會點做?愛過,請留言
Sor手殘嘅我中間嘅排版錯咗,應該係咁:

我今日係IG見到佢同新女朋友嘅合照
我好唔開心,你可唔可以陪我?

好,你想去邊?

九龍灣等

好。

多謝你
其實我諗咗好耐,究竟依首江若林《錯愛》啱依一章多d,定係周柏豪首《傳聞》,大家覺得呢?
https://youtu.be/hJ05kRxl934
Live!!! 請出文😭😭😭😭
如果樓主想再貼近啲kong u context,其實kong u冇人會叫宿生會,只會叫hall莊cu先叫宿
Ouch 原來係手機爆大鑊

大家記住做好加密程序 & clean up your chat history!
如果James肯以後同Kay絕交
我係Jessie我會原諒
不過睇個樣佢冇咁做
手頭上未有文住聽晚再出!!
oh,係咁架?我兩隻都聽過所以就揀咗個中文版黎寫~
邊有人咁蠢唔清
哇,你好善良,但咁樣會比人食住上
我覺得如果Jessie同James坦誠布公,都仲有得救

一個唔(Jessie), 一個唔知(James), 關係就會變得好曖昧
遲啲,少少野都會變咗做火藥
一個唔講(Jessie)
你個故個男主角咪係囉 😆
話唔定佢有心比jessie見到(雖然我唔知係咪
梗係唔會係有心la,係大意姐😣
唉 一諗起自己係asso仔就有好大代入感
由細到大都比人讚自己聰明
我唔知佢地係咪氹緊我啦 每次啲老師都專登約我一個人講類似嘅說話
最尾以家咪又係讀asso
不過自己又係衰 衰自己好懶 衰自己咩都三分鐘熱度
又容易半途而廢
以家先year 1 好驚自己升唔返u
大個左又要拎個學歷出嚟比較
又驚自己搵唔到錢比唔到幸福屋企人同女朋友
諗起就頹
Sorry樓主 喺到呻自己嘢
不過幾好睇 加油
巴打我同你好似 尤其係asso頭兩個sem 我頹到就快有抑鬱 成績都唔係特別標青 但我最後都入得返u 巴打你都得嘅 唔好睇死自己 係有好多人會笑你asso仔 但你升返u就會發覺讀asso其實某程度上改變咗你嘅態度 加油 平常心面對就會做得好
中央暖爐 會嬲到震

如果好鍾意佢 夠理智 夠冷靜 夠成熟 會心平氣和問佢 抱著「其實佢最愛嘅係我」嘅心態(好撚on9 因爲你問得就代表彼此間冇咗信任)

反之亦然 提早收皮
成日見到個’ 穩‘ 字都覺得好奇怪
不過故事吸引,支持
首歌係幾好聽
btw, 好難拒絕人可能性格問題
不過都有底線既
傳聞
但係己經發生緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞