[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
Agree
英文稱呼呢啲代替品做rebound...
係一個逃避嘅表現, a temporary distraction, 通常都冇好結果
咁分分鐘佢見到第二對幸福情侶又唔抵得又去搞人哋
正臭雞
好多時都係咁, 男人之間有句講得冇錯留精不留情,勿沉船。
咁佢又未至於咁衰掛
講真 Kay其實都唔算係主動嗰個, 如果James唔係仆埋去我唔覺得Kay 會主動搵James
啱啱頂唔順去咗搵野食,依家繼續打,大家請稍等
咁夜食嘢會肥㗎喎
我一路都咁覺得
隻bitch做啲嘢好乞人憎
一定等你
好想知james到底諗緊咩
我要
拿你信我,真係再多1Part就完依一章
------------------
第十三章(8)

第二天,James的家人很早便去了上班,不久James也起床了,Jessie便也跟著起來。向來快手的James很快便梳洗好了,大概是有意避開Jessie,Jessie還未弄好,James便準備出門口了,完全沒有要等Jessie的意思。

Jessie只好鞋也沒穿好,便跟著James衝了下去。

儘管不同路,但為了能和James多見一面,Jessie還是跟著James上了不順路的巴士。

早上的巴士人很多,James和Jessie只能站在車門的位置,Jessie找不到可以握到的扶手,眼看Jessie跌跌撞撞的樣子,James像往昔那樣,一手握著扶手,一把把Jessie擁在懷裏。

跌進James懷裏的Jessie不禁仰望James問道:「我地依家算係咩關係?」

James低下頭看著漆黑的地板,不敢直視Jessie。

「就算你唔同返我一齊,可唔可以都唔好同佢一齊?」Jessie不斷把自己的底線放低。

即使自己得不到,也不願其他人得到自己的心頭好,這就是好勝的Jessie。

「我再諗下。」James的聲音輕得像蒼蠅。

終於,Jessie要轉車了,臨走前,她還是忍不住吻了James的嘴唇一下,因為她不知道,下次再見會是甚麼時候。

回到學校,來到電梯口,James已看見雙眼紅腫的Kay,大概也猜到昨夜Kay大概又哭了。

這時James已遲到了,所以電梯口人不多,只有James和Kay二人。

「點解你琴晚無再覆我WhatsApp,你知唔知我會好擔心架?」Kay用水汪汪的眼睛看著James,一臉楚楚可憐的樣子,讓James好不內疚。

很快,電梯便來了,二人踏進空無一人的電梯。

「我同佢無野,只係佢琴晚飲醉咗,我送咗佢返去。」James一邊按下樓層鍵,一邊嘗試解釋。

有乜可能飲醉咗打比你,只係要你送佢返去?一定無咁簡單!Kay心想。

可是,她也不敢過份逼迫James,她怕這樣會把James逼走,逼他回到Jessie身邊。

「佢無野呀嘛?」Kay故作關心地問道。

「無野,佢心情唔係幾好,飲多咗少少姐。」James看著電梯銀幕上不斷往上的數字。

「我琴晚發咗個噩夢。」Kay說。

很快,二人便到了課室所在的樓層。

「咩噩夢?」James踏出電梯問道。

「我夢見你好似我前度咁,一邊係電話講我愛你,但另一邊又錫緊第二個女仔,我好驚,我驚到訓唔到。」Kay帶著哭腔地說。

Kay的話像箭般正中James的心臟。

幾時我會變咗個咁嘅仆街?我明明選擇放棄Jessie,點解我仲要去搵佢、比希望佢?James心想。

James嘆了一口氣,像決定了些甚麼。

突然著Kay的手,把她擁入懷裏,用力地親吻著她的雙唇,Kay也熱烈地回吻James。

「對唔住,我以後都唔會再搵佢,唔會再要你擔驚受怕。」
格格脆配無糖豆漿,應該唔會肥掛,再肥就真係無人要
點解james可以咁賤格
間唔中放任下自己冇壞既
呢個男人認真唔抵可憐
都係
格硬搞散人地
但係james又把持不住
已經咬左個蘋果
臭雞一隻
雖然James都好賤
不過隻Kay簡直係bitch中嘅bitch
追到live咗
好心痛Jessie
「就算你唔同返我一齊,可唔可以都唔好同佢一齊?」

我都希望係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞