[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
依個世界果然賤男先有market
都係果句:得不到的從來矜貴

Jessie你要好好愛自己呀
好耐無試過追故追到喊了

我唔希望啲咩
我淨係想Jessie有個好結局咋
擺脫分手陰影,唔再咁傷心咁殘
單身又好,拍拖又好,幸福就好
之前有兩節有講過
但係屌唔醒
食咩
都係嗰句:歡迎自行猜想,但留意返個故事係[真人真事改篇]當然真嘅部分絕對係佔最多嘅,唔會掛羊頭賣狗肉,大家都唔好再問我係咪Jessie/個故事係咪真/幾成真/最後有無一齊返⋯⋯睇落去你就會感受到/知架啦再次多謝大家繼續追故

btw嗰個其實係我個frd嘅情況
之後會再出現返

快D出埋第九章 等我可以返返工啦
My productivity has gone to shit today...
咁夜大家都唔訓
無諗過大家睇到咁入戲,係我寫得好定真係太慘
第十三章終於要完了!!黎緊第十四章會無咁sad的了
多謝大家咁比面
https://www.youtube.com/watch?v=XcRtRFO5ZJA&loop=10&start=00%3A02&end=03%3A23
---------------------------
第十三章(9)

終於,上完班,回到家,James沒有想過Jessie竟在他的家等自己回來。

「Jessie黎咗搵你,係你房等緊你呀。」James的母親對剛回來的James說道,「你地最近搞咩呀?Jessie好似好唔開心咁嘅,你快D氹返人啦。」James的母親故意壓低聲音說道。

James的母親向來都很喜歡Jessie,自從Jessie出現後,James便打少了機;每當她生日的時候,James又會送禮物給她,而她知道,這都是因為Jessie,所以她早已把Jessie當了作半個女兒。

「得啦!我自己會處理,唔洗你講!」平日脾氣溫和的James突然暴躁起來。

「做咩姐,人地特登係大學返黎搵你,你收斂下你D脾氣啦。」James的母親繼續嘮叨道。

James沒有理會母親的話,徑自回了房間,然後閉緊房門。

「你黎做咩?」James的語氣極差地問道。

「我⋯⋯我黎搵你囉。」Jessie被這樣的James嚇到。

「你黎搵我做咩?我地分咗手架啦。」James嚴肅的臉沒有一絲笑意,那種厭惡的眼神讓Jessie深深地感受到自己有多不受歡迎。

「但你琴日仲有錫我,你仲應承過我會考慮下架。」Jessie愈說聲音愈細。

這麼多年來,Jessie都沒見過這樣的James。

「錫你咁又點?我依家都可以錫你。」說畢,James便伸手把Jessie的頭拉到自己面前,貼上她的嘴唇,熱烈地親吻著Jessie。

面對這突如其來的親吻,Jessie不知所措起來,竟推開了James。

「你唔係好想我錫你架咩?」James雙眼直勾勾地看著Jessie。

Jessie被嚇得眼淚漸漸湧出眼眶,她連忙別過臉,用手袖把淚水抹去。

「你仲想點?」James的語氣依然強硬,像變了個人似的。

「唔係架,平時嘅你唔係咁架,你明明好溫柔架,你明明琴晚知我飲咗酒就即刻黎搵我,仲幫我吹頭,然後攬住我同我講故仔。你明明仲愛我,唔係嘅話,你點解仲對我咁好?」Jessie努力忍著眼眶的眼淚,盯著James的眼睛說。

面對Jessie逼供似的眼神,這次換James別過臉了。

「你答我呀!」Jessie走到James面前,逼James面對自己。

「哈,你真係想聽真相咩?」James竟對著Jessie冷笑。

「你講。」

這時,James伸出他的手腕,有一條黑色的手繩,還配了個水手扣在上面,說:「記唔記得我地以前都有情侶手鏈?但依家已經換咗依一條。我對你做過嘅野,都可以對其他女仔做,我攬過你,錫過你,都可以攬佢,錫佢,你明唔明?如果你覺得依D係好嘅,我可以繼續對你好,」James突然抬起Jessie的下巴,「如果你仲想要嘅話。」說完,又親了Jessie一口。

Jessie含著淚看James不帶一點感情地親吻自己的臉。

「我唔信!你明明仲愛我,你特登咁講,想逼走我咋嘛!」Jessie看著James的眼神說。

「你信就信,唔信就算。」James眼見無計可施,坐到書桌前,一如往常地打開電腦,拿出手機。

「我返咗屋企啦,個女人又黎咗,你放心啦,我會同佢講清楚。」Jessie能看到,這段語音信息是傳給Kay的。

這是Jessie第一次聽到James用「個女人」來形容自己,而不是「寶貝」。

都搞成咁,仲寶咩貝?Jessie不禁覺得這刻的自己很可笑。

反正已一無所有,Jessie選擇豁出去。

「你真係咁唔想見到我?」Jessie問道。

「你覺得我咁樣對你仲係咪想見到你?」James突然轉過身,站起來問道,眼神充滿著不耐煩。

「好,既然你咁唔想見到我,咁見埋依晚,我應承你,我以後都唔會再搵你,我會當你消失咗。」Jessie抹過眼角川流不息的淚水說道。

「好,成交,咁你想點渡過依晚?」James問道。

「我想你好似琴晚咁對我。」Jessie說道。

「無問題,只要你以後唔再搵我。」James摸著Jessie的臉頰說。

晚上,Jessie趁James睡著的時候,用James的手機拍下了James的樣子,發送到自己手機後,想了幾秒,又發送給了Kay,還有一小段文字,而最後那句是:「祝福你地。」
唔緊要,無諗過大家真係咁入戲其實剩係得講故台D野係我嘅,好耐之前其實我動筆寫過依個故,但之前比較忙寫咗一篇,就無繼續寫落去,咁啱武肺得閒D先寫返btw好多謝你收睇
懶得開爐,豆漿配格格脆
出咗啦!返咁工返咁夜
晚上,Jessie趁James睡著的時候,用James的手機拍下了James的樣子,發送到自己手機後,想了幾秒,又發送給了Kay,還有一小段文字,而最後那句是:「祝福你地。」

叻女
以後要乖乖唔好喊啦
發送到自己手機後,想了幾秒,又發送給了Kay,還有一小段文字,而最後那句是:「祝福你地。」

好毒!

現在是下午2:45
多謝你出埋呢章
不過其實我覺得
James應該鐘意Jessie多過隻bitch
The opposite of love is indifference

James仲係在乎Jessie, otherwise電話都一早唔使聽
遲啲佢應該會唔習慣冇咗Jessie嘅日子
我覺得佢會後悔
比著係以前既我聽到james講得咁絕應該會諗唔開
見到最尾好心涼
去到邊個位識停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞