[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
有良心代表自己仲有人性既
新讀者Live咗,留過名先
樓主嗰故事打到咩位,一半未?
一口氣追哂
寫James既心理描寫得好好
Jessie一直以黎好努力將最好既比James,
旁人睇佢完全無可挑剔,正因為咁
令James好大壓力,令佢更加想逃避...
最後個份內疚感同罪惡感,佢選擇放棄 分手。

自以為努力比最好對方,但事實上
佢會變得怕而放棄左同我4年既感情..
甚至到最後,我懷疑自己係咪有問題。
大家都未成熟姐
今日有冇文啊
等下啦 jessie bb打完文但冇晒
籍口
如果jessie唔係咁 就會變咗做:
其實jessie都唔係話對我好好 如果遲早都散 不如依家揀個真正對我好嘅人
其實 唔鍾意就唔鍾意啦
不過我都唔係好明一個互相陪伴咗咁耐嘅人點解可以話唔鍾意就唔鍾意
咁你即刻甩乾淨,唔好俾依家女朋友知啦
要預咗呃一世都唔好再hurt到佢
btw 如果另一個女仔知你有女朋友都同你扑
你自己小心上身啦
你成日都估得好接近
多謝你黎睇故按我依家進度應該係一半嘅,但其實本來諗住2月就完,無諗住打咁多細節,點知愈打愈長
多謝你當你做得太好,而對方仲未追得上你嘅步伐時,就會慢慢出現問題,而依個問題唔係你單方面可以解決
只係需要時間去move on..
點解佢可以咁輕易
只係唔夠愛對方姐,如果夠愛點會捨得放手。
我都唔明點解可以話斷就斷,
真係少少感情都無?咁狠心決絕
Bro你大約幾多歲?如果仲得廿幾歲,唔知自己想點、唔識處理都唔出奇,件事都發生咗,但願你會處理得好過James如果最後都係覺得最愛係女朋友,記住瞞佢一世,然後永不再犯!唔係嘅就趁早分啦,唔好浪費佢嘅青春,女人青春真係好寶貴
我覺得嗰陣嘅James應該仲愛Jessie,但佢更愛佢自己
但都要雙方有心解決問題先得
單方面盲目付出都無意思
等你出文
多謝大家耐心嘅等待,我依家手頭上真係無晒貨,打一篇出一篇,如果今晚破百正評我會今晚打埋+出埋第十二章佢!唔係就留返之後兩日啦

BTW我後尾覺得〈絕〉更加適合做依章主題曲,〈忘川〉應該要等分手耐D嘅時候先啱,所以〈忘川〉應該之後先用,依章改返做〈絕〉,唔好意思
---------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=ArcaVnIuKis
第十二章(4)

「還不夠絕望 尚可更絕望
留給我日後用來形容前面境況」
〈絕〉

第二天晚上,Jessie約了Raymond在銅鑼灣Sogo前等。

這夜涼風颯颯,秋意甚濃,可Jessie只穿了一件橫間貼身上衣和超短牛仔褲,配一對啡色軍靴,手上還戴著James不久前,花了大半個月薪金送給她的Tiffany 項鏈。

「我地行啦。」Jessie走到Raymond身旁,輕拍他的膊頭說。

Raymond轉過身,發現今天的Jessie有點不同。

這天的Jessie特意把頭頂的瀏海編成鬢辮,用板夾固定在頭頂,再把髮尾燙彎,還戴上了「大眼Con」。

雖然衣著還是走型格路線,可這樣的打扮馬上使Jessie少了幾分距人於千里之外的冷傲,多了幾分可愛。

可惜那時的Jessie還不懂化妝,不然大概還會化個全妝,修飾一下她那張憔悴得不行的臉才出門。

「你唔凍架?」Raymond看著精心打扮的Jessie說。

「唔凍喎,行啦,我想去買衫。」Jessie微笑地對Raymond說。

依個女人平時好少笑架喎⋯⋯Raymond總感覺這天的Jessie有點奇怪。

「好,咁你想去邊買呀?」Raymond說。

Jessie沒有說話,只默默地往前走,Raymond便跟在她身旁,開始說起些會讓人反白眼的冷笑話,可這天Jessie竟跟著笑了起來。

終於,Jessie踏入一間服裝店。

哇,成兩千幾蚊買件得幾個字嘅T-shirt,我係Hollister可以買到幾件⋯⋯Raymond看著價值不菲的衣服,不禁瞠目結舌起來。

看了幾件,才發現走來又走去Jessie的手雖然像在挑選著衣服,但視線根本不在衣服身上,而是四處張望,像是在找些甚麼。

直至到Jessie的視線不再飄忽,Raymond才找到Jessie來這裏的原因——是James。

距離Jessie大約兩個身位,穿著一身黑色衫褲的James正蹲在地上執捨貨品,直至他不經意抬起頭的瞬間,才留意到Jessie的存在。

James的眼神沒有一絲驚訝或厭惡,卻有無限眷戀。

蹲在地上的James仰視正俯視自己的Jessie,發現這天的Jessie有點不同,沒有了往昔的傲氣,卻有種揮之不去的悲傷。

對望了大約三秒,James像有自知之明似的,低下頭,繼續埋頭苦幹,然後拿著衣服走到櫃枱,禮貌地替客人結帳,沒有再理會目不轉睛地盯著自己的Jessie。

Jessie本來想過千萬種再見James時要說的話,或是刁難他的方式,例如故意試十套、八套衣服,然後投訴他的服務態度有多惡劣,讓他失去這份唯一的兼職。

然而,當真正看見James的那刻,Jessie的腦袋卻停止運作,這些幻想頓時煙消雲散。

原來,她只是想來看James一眼,看看沒有她的他是不是還是過的那樣好,才發現,對方的日子還是一樣過得好好的,過得不好的只有Jessie自己。

Jessie努力把快要從淚腺瀉出的淚水咽回去,便匆匆地推門而去。

Raymond見狀,看了James一眼,便連忙放下手上昂貴的衣服,跟著Jessie的步伐離開。
---------------------
跟住嘅劇情SAD到爆炸⋯⋯
可能佢都未必好過,但男仔通常都唔會show出黎
jessie bb
Sorry

我尋日由頭睇多一次,第二次會catch多少少detail
你呢篇文其實令我有好大的感觸⋯⋯等你打完成個Story我先再講多啲
呢個真
我一口氣睇到呢度,好吊癮>< btw James so pk,分手前都要搞人地
Brother 拍拖時間長短其實唔應該係一個大準則,尤其是如果你係10來歲二十中左右的話,因為人係呢段時間會變好多

同樣地 學你話齋,如果淨係為咗彌補一個遺憾 而同女朋友分手,that’s not a good enough reason

建議你用性格來衡量邊個會啱你多啲
性格唔啱而唔識遷就係會好痛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞