[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
183 Like 11 Dislike
當初傷心嘅時候會覺得係佢衰,但後尾睇開咗會覺得其實無可避免⋯⋯
再問就會劇透
我會繼續追故
Btw 我依舊係想睇破處外傳
第五章(3)

「我好掛住你呀,」Jessie撒嬌道,「不如我地今晚去睇中英劇團套〈羅生門〉囉,我睇小說戈陣已經覺得好好睇!Angel個Frd咁啱今晚唔得閒讓咗兩張飛比我,不如我地一齊去睇囉!」

James想起上次陪Jessie看那套叫甚麼〈父親〉的舞台劇,開始不到半小時就睡著了,還浪費了一百多元,都不知道看了些甚麼。

「呃,我今日要返工喎,你唔同Angel去睇?」James提議道。

「邊有呀,我睇過你張更表,你今晚明明就得閒,」Jessie馬上打開Whatsapp記錄看,「你係唔係唔想睇,唔想見我啦?」Jessie故作傷心地說。

James這才想起自己一收到這個月的更表就馬上發了給Jessie。

「邊係呢,我記錯咗姐。睇睇睇,我不知幾想同你去睇,幾點邊到等?」James掩住自己的臉,明明是百般不情願,卻假裝興奮地說。
「你一陣黎我宿舍接我呀!」Angel興奮地說。

「好,我一陣落堂就黎。」James掛線後,又向和自己一起在等電梯的Kay說:「我今日唔得閒陪你食飯,你自己食啦。」

「我今日無乜胃口,唔食啦。」Kay低著頭,看著自己的腳尖。

佢始終都係人地嘅男朋友,Kay心想。

「唔好咁啦,乖啦,我趕住去穩我女朋友。」James為難地看著Kay。

「真係喎,我今朝食得好飽,都唔肚餓。」Kay抬起頭對James笑著說。

這時的Kay雖然還是一樣瘦削,目光偶爾還是呆滯無光,也無甚笑容,但已不再像那時一樣憔悴,臉頰也不再乾瘦凹陷。

「唉,怕咗你,陪你食啦。」James沒好氣地說。

「真係委屈你啦。」Kay的嘴巴雖沒吐出好說話,但臉上的笑容更掩飾不了她內心的喜悦。
多謝你~~我會考慮下
女主係樓主你?
第五章(4)
「Jessie!今晚傾莊喎,你黎唔黎做我下莊呀?」剛回到宿舍Lobby的Jessie又被宿生會的Raymond截住了。

宿生會的人雖然不多,但卻規定了必須有人輪流在Lobby坐著,務求當宿生有任何需要的時候,都可以找到宿生會的人。

而今天當值的剛好是Raymond。

「我今晚約咗人呀,唔好意思。」Jessie一臉抱歉地說。

「咁可惜!唔緊要,我地聽晚仲有第二次傾莊!聽晚黎到啦掛?」Raymond眉頭上揚,期待著Jessie的答覆。

「呃⋯⋯」Jessie猶豫著這次該找甚麼藉口推塘。

「其實你係唔係唔想上宿生會莊?」Raymond笑著說:「雖然我好想你做我下莊,但你唔想上都唔緊要嘅。不過上莊真係好好玩架,可以學到好多野,識到好多人,你唔上宿生會都可以諗下上其他莊呀。」Raymond一臉為Jessie著想的臉。

「話時話,你唔係仲係校隊黎架咩,仲上咁Chur嘅莊,唔忙咩?」Jessie不禁驚嘆地他的毅力。

「你又知我玩校隊嘅,你Stalk過我黎!?」Raymond發現新大陸地指著Jessie說。

「我無呀,我連你IG都無,係我Roommate話我知。」Jessie連忙解釋道,深怕Raymond想多了。

「係咪架⋯⋯」Raymond一臉不相信地看著Jessie,繼續說:「時間吱下就有架啦,唔趁後生Chur盡自己等幾時?唔想Chur都可以上 Hea D嘅莊,最緊要唔好晒咗D時間佢。你有咩莊想上都可以問下我依個哎組爸嘅意見。」Raymond熱心地說。

「好呀,多謝你。」

這時Jessie手機傳來James的信息,「我在你後面,快開門!」Jessie轉身一看,果然是James。

「我Friend黎咗我,我走先啦。」說畢,Jessie就跑了過去替James開門。

「頭先戈個邊個黎架?你地好似傾得好開心咁嘅。」回到房間,James把脫下Jessie前年生日送的米白色背囊,坐在Jessie床邊假裝不經意地問道。
第五章(5)
「頭先戈個邊個黎架?你地好似傾得好開心咁嘅。」回到房間,James把脫下Jessie前年生日送的米白色背囊,坐在Jessie床邊假裝不經意地問道。

「確!確!」這時突然有人敲起門,「Raymond呀,我方唔方便入黎呀?」Raymond在房門外叫道。

「你穩我咩事呀?」Jessie打開門,探出頭來。

「你無事呀嘛?我聽你好似大叫咗聲。」Raymond問道。

「無,我啱啱醒起之前同你借咗本芥川龍之介嘅書,咁啱又見到你啱啱返上房,咪順便拎埋黎。」Raymond用手撓了撓自己的頭髮。

「又會咁快睇完嘅,好睇嗎?」Jessie從Raymond手上接過一本黑色的書。

「我覺得好好睇呀,唔知係芥川龍之介文筆太好,定係譯嘅人譯得太好,我好鍾意D文句,仲寫到人性戈種醜陋,好值得睇!」Raymond一手摸著自己的嘴唇說。

「最近文化中心最近上緊佢套〈羅生門〉,好似都好好睇,你可以留意下喎!」Jessie雀躍地說,「我諗住今晚去睇!」

人話值得睇佢又話值得睇,都唔知係咪嘅⋯⋯咁啱傾,唔約佢去睇?James百無聊賴地滑著IG,眼卻完全沒留意螢幕的相片,心想著。

「好喎,我一陣上網睇下先,唔阻你啦。」Raymond揮著手離開。

「拜拜。」Jessie說完便關上門。

「好熟啦你地。」James不爽地說。
Raymond
追到 live 咗
讀phy嗰個應該唔係個別例子
喺香港讀phy係咁架啦
利申 ust phy
有無人同我一樣開始咗日夜癲倒嘅生活,唔覺唔覺就訓到兩三點⋯⋯好,去故!BTW第五章有D長
https://www.youtube.com/watch?v=5XNd3IX-TAA
---------------------------
第五章(6)

為何太細心竟是罪 真心想講句說話也都不太對
畢竟愛過後熱情什麼都遠去
〈拖泥帶水〉

「你話Raymond?唔係呀,佢係宿生會D人黎架,咁啱經過傾下計咋嘛。」Jessie脫下鞋子,開始把背包的東西換進Michael Kors的啡色斜肩小袋,準備和James出去看舞台劇。

「你話,我去上莊好唔好?」Jessie說的同時,手正忙著把Kate Spade的酒紅色錢包、最新的AirPods、充電器、紙巾⋯⋯統統放進小包裏。
「上咩莊呀?」James盯著Angel的多啦A夢床鋪,不自覺地皺起眉頭,腦海浮起滿起身肌肉的Raymond。

「宿生會?唔知喎,D人話大學五件事,拍拖、讀書、Exchange、上莊、住Hall,好似要做晒5件先算係大學生咁。」Jessie正檢查有沒有帶漏些甚麼。

「Raymond戈個宿生會?唔得喎!」再次聽到與Raymond有關的事,James的心情馬上不好起來。

「嗯,有咩問題呀?你呷醋呀?」Jessie不明所以地說。

「我⋯⋯我無喎。」James突然掏出手機來滑,假裝並不上心。

「佢黎還書咋嘛,唔好咁呷醋啦。」Jessie哄上James旁邊,挽著他的手臂,才發現看著James手上握著的手機竟倒置了,而他竟懵然不覺,繼續滑著,分明就不是在看手機,不能自拔地笑了起來。

「你笑咩呀?」James看著笑得彎了腰的Jessie。

「你呷醋扮無野呀?手機都調轉黎睇。」Jessie嘗試平伏自己的心情,但還是忍不住笑意。

「我邊有呀,我係扮睇手機睇你會唔會發現。」James這時才驚覺自己把手機倒置了,眼睛頓時不知往哪看好,「咁你做咩無啦啦借書比人呀?」
「咁本書我都睇完啦,我身邊都無人睇芥川龍之介D書,難得穩到知音⋯⋯」Jessie還未說完就被James打斷了,「芥川龍之介呀嘛,我都識啦,又唔見你借比我睇。」

「咁你講呀,你睇過佢邊本書?或者邊個故仔啦。」Jessie知道,不愛閱讀的James從來都沒有看書的習慣,怎會看密密麻麻的散文小說?

「咁無啦啦佢點解唔問其他人借,係要問你借呀?」James不爽地問道。
James總覺得一個男女之間沒有純友誼,一個男人主動靠近一個女人,必定有所企圖。

因為,他也是男人,他明白男人都在想甚麼。

「叮!」Jessie的手機突然傳來信息,
第五章(7)

她輸入指紋解鎖,屏幕馬上浮現了Raymond的名字,Jessie正打算忽視它的時候,James竟替她按了進去,寫著:「我啱啱問我讀Drama個Frd,佢話Dra So有免費飛可以比我,我諗緊你會唔會想睇多次?」

滑上面還有其他對話內容:「你今日得唔得閒落黎呀?今晚我地有電影會喎?」、「下星期就係Secret Angel截止日期啦,你報咗名未呀?」、「聽日我地會有⋯⋯」

「點解佢會有你電話架?」 James本來已經不好的心情,在看到這些信息後,內心的小火山已準備爆發,「你去穩你個知音睇啦,唔洗我陪你睇啦。」

「住樓上樓下,有電話有咩問題?何況佢宿生會架,唔R下水吹點識晒全宿D人,點叫到D人落去玩呀?」面對James的質問,Jessie覺得自己根本沒錯,倒開始覺得今天的James有點蠻不講理,漸漸收起了剛才的笑容,語氣變得強硬起來。

「咁點解佢唔問其他人睇唔睇,係要問你?」James突然站了起來。

「可能係因為咁啱我地都睇過本書咪問我囉,我點知佢姐?我又無應承佢話去!」可是也站了起來,開始反擊James:「你夠話落堂就黎啦,依家幾點啦?點解你琴日落堂唔穩professor,聽日唔穩,係要今日穩,搞到遲咗個幾鐘先到,唔通又一定有輘輷(境滾)?」

心虛的James無言以對。

「你唔應我,姐係心虛啦?」Jessie繼續狙擊James。

房間的氣氛緊張得彷彿快要開展第三次世界大戰。

「我返黎啦,咦,James你黎咗呀?」James沒有回應她,「拿,你最想要嘅舞台劇!」Angel興奮地從手袋掏出兩張門票遞到Jessie手上,
在這緊張關頭,Angel突然回來了,馬上感受到房間裏濃烈的火藥味,為免誤中流彈的她馬上說:「呀,我醒起我D紙巾咁啱用晒,我去買D返黎先。」

「你明明琴日先買完。」Jessie指著Angel的床頭櫃說道。

「我唔睇啦,我好攰,我想返屋企休息下。」James不帶感情,冷淡地說。

明明我都無錯!我比十秒時間你,十秒之內你氹返我,我就算數,Jessie心想。
第五章(8)

十,九,八⋯⋯

James開始收捨物件。

六、五,四⋯⋯

James開始穿鞋。

三,二,一⋯⋯

James扭開門柄。

你唔係真係走,真係唔氹返我呀嘛?

James踏出房門,沒有一絲猶豫,爽快地離開了。

看著房門漸漸關上,Jessie的心像被甚麼抓了一下,被冤枉的感覺溢滿一地。

明明Jessie已經三番四次地拒絕了Raymond的邀請,明明每次活動,Raymond不僅僅邀請了她,還邀請了宿舍的其他人,明明她已經努力地解釋,明明每次主動她主動找James⋯⋯

既然不能改變你的想法,那我就順著你的想法去做。

Jessie掏出手機,賭氣地回覆Raymond:「好呀,幾時去睇?」,想了想,還補上一句:「今晚宿生會幾時開始傾莊?」

「叮!」剛離開,James的手機傳來了信息的聲音,是Kay傳來的信息:「喂,你最愛嘅Avengers 2原來已經上咗,你睇咗未?」

連佢都記得我想睇Avengers 2,點解佢會唔記得?James心想。

走到Lobby,James又一次看到他討厭的Raymond,馬上回覆Kay:「今晚去睇?」

「好呀,去邊?」
2,3點咁早
多謝捧場!!!
大把Frd U grad 萬幾蚊,Asso/IVE 都係萬幾⋯⋯
不過要升職都係U Grad有優勢?
2,3 點都早,睇黎你係真日夜顛倒
呢篇睇到有啲sad
第五章(9)
James很到旺角朗豪坊時已是傍晚時分,可Jessie還未到,他只好站在馬路旁等候。

站在人來人往的街道,一對學生情侶在James眼前經過。穿著白恤衫的男生正拿起一串沾滿辣醬的燒賣,餵進女生口裏,正在專心滑手機的女生不虞有詐,一口吃了下去。

也許是燒賣太熱,也可能是太辣,女生頓時皺起眉來,張著口露出一個痛苦的表情,不知是吐出來好,還是馬上吞下去好。男生則笑的彎了腰,女生氣得用力拍打著男生的手臂。

男生邊笑邊從書包拿出水樽,扭開蓋子,遞到女生面前。

這叫James想起中學時代的他們。
第五章(10)

那時正在考DSE,Jessie知只愛打機不愛讀書的James是不可能自動自覺走去溫書,所以她不僅替James報名了補習班,每天下課後,她還會抓James到自修室一起溫習。

James雖然萬般不願意,但他知道自己不會逃得過固執的Jessie的五指山,只好乖乖聽話,拿著書本坐在自修室。

然而,對James來說,書本的字根本就是催眠符號,他總能秒速睡著。

後來,James甚至發現其實自修室也挺好坐的,不僅有免費冷氣,而且環境安靜,其實非常適合睡覺,於是每次來到,書本成了裝飾品,睡覺才是正事。

看到睡得像豬似的James,Jessie眉頭一皺,心裏開始盤算著各式各樣的法子。

有時,Jessie會悄悄拿走James托著下巴的手,James的頭瞬速下墜,嚇得他馬上恢復意識。

然而,醒來的James不是拿起筆開始溫習,而是換了個動作睡,他索性不用手托著下巴,靠著椅背就睡著了。

看得Jessie氣得牙癢癢,於是受過籃球隊訓練的Jessie身後,輕易就把James的椅子往上一拉,然後馬上放下,嚇得James馬上彈起,

James心情開始躁動起來,可是,亦很快又睡著了。

要使出必殺技了,Jessie看著James沉睡的臉想著。

於是,Jessie拿出了吃午飯時偷偷藏起來的辣醬,悄悄地擠進James口中,然後用手郁動他的下顎,務求那辣醬能在他的舌頭綻放。

James竟沒甚麼反應。

Jessie索性整包擠進去。

James的眉頭開始皺起來,嘴巴不舒爽地動了動,辣醬終於在他的嘴巴開花結果。

「啊,你擺D咩入去呀?好辣呀!」James馬上坐直了身子,用手在嘴巴前扇動著,然後忙著從書包掏出水瓶。

豈料,水瓶竟是空的。

Jessie拿出自己剛裝滿水的水瓶,在James眼前搖蕩,「除非你應承以後都唔會訓教,我就救你啦!」

「以⋯⋯以後都⋯⋯唔訓!」James馬上奪過水瓶,一口氣喝了大半樽,可還是辣個不停。Jessie又掏出二寶糖,放到James口中。

「解辣係要用糖唔係水呀傻仔!」Jessie看著James辣得滿臉通紅,汗水都冒了出來的臉,笑著說。

James馬上把一排的二寶糖都放進嘴裏,才稍稍舒緩他灼熱的舌頭和嘴巴。

在一旁的的Jessie倒是愈看愈笑得開懷。

日復日,Jessie繼續忙著變著法子作弄沉睡的James,James都沒有生氣。

可是,現在James卻為了小事和她吵架了。

明明我就係一個唔讀書嘅人,連D老師都費時理我,點解你仲要晒時間係我身上面?

如果無我阻住佢,唔洗晒時間陪我溫書,佢會唔會就讀到想讀嘅科呢? James盯著眼前人來人往的人潮,腦海卻盡是昔日和Jessie一起溫習的畫面。

「你咁專心,諗緊咩呀?」Jessie的話打斷了James的思緒。
開始有距離
Sorry,我打錯,最後戈句應該係

「你咁專心,諗緊咩呀?」Kay的話打斷了James的思緒。
------------------
想我今晚再更嘅可以留名
第一句應該係

James很到旺角朗豪坊時已是傍晚時分,可Kay還未到,他只好站在馬路旁等候。

Sor
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞