最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
利申先, 唔識姓葉, 冇去茶記又冇改過機

其實改filter o係老鏡玩家之中有左好耐, 中港台都有不過大多係圍繞A7黎改
http://nkir.myqnapcloud.com/NKIR_Cart/index.php?route=product/product&product_id=85

要講偏色其實台灣mobile01都有人討論過, 岩咪試唔岩咪算囉

呢度講到騙案咁又話要推上報好似誇左少少

清,你有唔明:

改到黃金戰士30合一都冇問題。問題係,
當佢d客仔有些都睇到問題,而有“人“咁講:

即係話這批相機,多少一定有流入二手市場。

好明顯哩班人放架問題機:1/唔會話你知,2/試機一定會避重就輕,令問題唔容易被察覺,3/二手相機店邊有專門人員去檢查?
(詳情睇返前面唔重複了)

佢個“洗衣機理論“,前面亦有解釋過係錯誤。

講真如果有巴打買到“殘缺相機“,拉人唔會係拉乜撚sir:佢出售服務俾整機條友,冇呃人。只不過係劣質服務咁解。

但賣“殘缺相機“條友又點?

ccf事件(所謂成果)公開之前,有冇“測試機“流入二手市場?
而宜家發現中伏既顧客又會點?

其他方面請睇前面巴打講解啦~
btw果種“冇錢買全新就唔好買“思維真係好乞人憎

無錢玩積木車就唔好買完放返出去啦

無錢玩積木車就唔好買完放返出去啦

騙徒唔係咁諗

清,你有唔明:

改到黃金戰士30合一都冇問題。問題係,
當佢d客仔有些都睇到問題,而有“人“咁講:

即係話這批相機,多少一定有流入二手市場。

好明顯哩班人放架問題機:1/唔會話你知,2/試機一定會避重就輕,令問題唔容易被察覺,3/二手相機店邊有專門人員去檢查?
(詳情睇返前面唔重複了)

佢個“洗衣機理論“,前面亦有解釋過係錯誤。

講真如果有巴打買到“殘缺相機“,拉人唔會係拉乜撚sir:佢出售服務俾整機條友,冇呃人。只不過係劣質服務咁解。

但賣“殘缺相機“條友又點?

ccf事件(所謂成果)公開之前,有冇“測試機“流入二手市場?
而宜家發現中伏既顧客又會點?

其他方面請睇前面巴打講解啦~

明白, 但萬一不幸買左部改過既機到底係改果個 / 賣果個 / 買果個 既責任?
劣質服務 < 同意, 同埋應該直認色差呢個問題
賣“殘缺相機“ < 賣家仆街, 應該開佢名再起埋底
“測試機“流入二手市場? < 有可能, 但未有受害者之前仲係FF

舉個例: 我買架車, 揸左一排發覺唔對路搵車房睇發現之前改到一pad屎咁
我覺得係 賣家責任 > 買家 > 上一手車房

利申, 不論買二手相機,鏡頭同車都奶過野...

呢個都明白, 佢班信徒有時都講野都幾仆街
條友仲係咁reply
即係佢地都唔明個問題

條友仲係咁reply
即係佢地都唔明個問題

連比人抽水同比人屌都唔識分
條友仲係咁reply
即係佢地都唔明個問題

大人喎唔係中學生喎
我就唔信佢唔明

賣左部殘缺相機俾人
唔明原來咁係呃人

扮俾人睇既野

上面有巴打貼左個post上fb d影相group啦

條友仲係咁reply
即係佢地都唔明個問題

大人喎唔係中學生喎
我就唔信佢唔明

賣左部殘缺相機俾人
唔明原來咁係呃人

扮俾人睇既野

就係冇諗過會賣機嘅一日

班廢中廢老根本影完張相淨係會睇sharp唔sharp同埋d色出唔出
內容一概乜都唔理

其實再老一輩既真正攝影人 (我估6x-7x歲)
先唔理sharp唔sharp
你睇佢地以前真係會影「沙龍人像」就知

反而個d 數碼時期先搵到舊錢玩下影相個d 廢中 (4x-5x歲)
本身又無花時間去學影相
咪唯有搵一d 顯然易見既improvement 去吹到自己點樣識影囉
條友仲係咁reply
即係佢地都唔明個問題

大人喎唔係中學生喎
我就唔信佢唔明

賣左部殘缺相機俾人
唔明原來咁係呃人

扮俾人睇既野

舢舨充炮艇係国粹嚟㗎

班廢中廢老根本影完張相淨係會睇sharp唔sharp同埋d色出唔出
內容一概乜都唔理

其實再老一輩既真正攝影人 (我估6x-7x歲)
先唔理sharp唔sharp
你睇佢地以前真係會影「沙龍人像」就知

反而個d 數碼時期先搵到舊錢玩下影相個d 廢中 (4x-5x歲)
本身又無花時間去學影相
咪唯有搵一d 顯然易見既improvement 去吹到自己點樣識影囉

好多人嘅心理都係咁
包括我自己

細個好想要但係得唔到嘅野
大個就會瘋狂收集
成班水魚圍埋打飛機

上面有巴打貼左個post上fb d影相group啦

個group乜名 上去食下花生先
鳩up mode:

改咁多sony機都冇打手去幫手
唔通

鳩up完畢
鳩up mode:

唔通

鳩up完畢

_sir會唔會買二手機?
鳩up mode:

唔通

鳩up完畢

_sir會唔會買二手機?

梁醒波都有唱啦

其實係我隻眼有問題定係班茶記亞叔色弱 ? 偏紫偏到禁都話正

最好有果座野原相睇先可以對比。

燈柱係人都知銀色所以大家一睇就知。

背景個天一睇就知偏紅...

其實果 d藍玻璃 filter, 每隻model對不同wavelength都有不同的透光率, 原廠個 awb setting係 set左match番自己原裝塊 filter

佢換成另一塊後, 根本無可能保證全段可見光 wavelength的透光率係同原裝果塊一樣 (更未計佢截唔哂紅外線)
係呢個情況下 awb 就一定錯色, 即使手動set wb + wb shift都唔可能執番正
因為 wb shift只係將 d色推向色盤的某一邊, 但塊 filter係影響哂全段可見光 (紅橙黃綠青藍紫)

可以.google一下 BG60 filter (或其實 bg系列)
佢有list出不同wavelength的透光率同阻截率

係。冇理由純粹為左個sharp而犧牲一個咁重要既功能。

攝影咁多年歷史,點可能有廠商貿然出一件產品而事前冇研究過?
即使係產品信譽好過伊朗果個國家,
老翻一支鏡頭,亦係有一定既測試,
當然佢做價平左亦係犧牲左一d野。

面對市場同埋現實,攝影點可能冇技術只靠土炮製作?

我諗永X,X国者條生產綫唔會o係茶記入面卦?
點都有QC卦?
唔係搵個代言人加幾件打手叫人信就有人買卦?

btw其實我一直都覺得老攝影人好緊張張相sharp唔sharp,
是咪真係sharp到生果日報果種先叫好睇?
唔sharp=唔識影相?

因除左sharp,佢地判斷唔到其他攝影特質

邊度有sharp過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞