最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
改衰個時, 就係按客人要求

唔係,衰咗就問你支咪鏡
之後答你支鏡垃圾,改嗰個距離唔啱,鏡筒移位有fog有霉,搵我買鏡啦,再唔得就係個人問題,唔識處理,反骨

一定係,用埋d垃圾1dx垃圾a7垃圾leica......
主要,係你唔聽乜撚sir。

乜撚sir已經証明人類所有數碼相機都係垃圾:咪住先,試過其他國家相機未?

有,用俄仔菲林機囉。。。:垃圾唔好搵我整,我專玩像數同高級嘢,你啲三九流俄仔機我不屌,又冇得俾我改CCF乜乜柒柒

但我玩俄鏡 我愛俄仔

重點係 佢地班人玩俄鏡就得
玩俄鏡玩埋俄機就唔得
屌啦
傳聞係香港Ziess供貨既玻璃

zeiss沒出呢 d band pass filter
舊時亞sir暗示過係台灣 stc

zeiss兄弟公司schott有出band pass
不過呢...香港zeiss鏡片係用hoya玻璃鍍自家coating

台仔都係用hoya玻璃,sony以我所知原生果塊都係hoya製
leica原生係用schott

唔好以為schott一定係好d, 呢d野係要夾wavelength的

不過呢...香港zeiss鏡片係用hoya玻璃鍍自家coating

台仔都係用hoya玻璃,sony以我所知原生果塊都係hoya製

唔好以為schott一定係好d, 呢d野係要夾wavelength的

schott bg系有好多隻, 仲有不同耐濕氣腐食能力
hoya好似得 cm500 系岩用 ? 不過都沒可能一隻model岩哂全部機, 以佢個量更沒可能為唔同model的機坐幾千塊不同size/model的貨

所以佢係點"改", 心照

咁認真回

hoya好似得 cm500 系岩用 ? 不過都沒可能一隻model岩哂全部機, 以佢個量更沒可能為唔同model的機坐幾千塊不同size/model的貨

有人睇過機有d可能唔係用bandpass係IR cut by coating reflection, 正常應該用IR cut by absorption (藍玻璃)
佢之前幫人改IR,可能成功感太大加上班信徒吹奏,三分顏色上大紅,傻咗去搞CCF
佢之前幫人改IR,可能成功感太大加上班信徒吹奏,三分顏色上大紅,傻咗去搞CCF

其實IR啲色改到鬼五馬六咁好咩
又係冇乜得回頭架喎

其實IR啲色改到鬼五馬六咁好咩
又係冇乜得回頭架喎

等sony,canon,nikon,leica,fuji推出針對香港市場專門用相機。

到時邊隻牌子最賤?

收到wind

有部A7r2 比人改Filter整壞左防震module
問緊個師傅叫佢氹個壽頭睇下係咪改過CCF
收到wind

整爛野

有人睇過機有d可能唔係用bandpass係IR cut by coating reflection, 正常應該用IR cut by absorption (藍玻璃)

禁用wide angle.時就好精彩了
ir cut by coating平過藍玻璃好多, 一塊我諗成本唔洗 $100

香港版專用相機
好到連鄰國都唔用
收到wind

求Source
收到wind

求Source

兩組野一齊換要幾錢
收到wind

用乜鏡, 肯定係支鏡既問題!

利申:曲
收到wind

求Source

兩組野一齊換要幾錢

防震可以單獨換, A7ii, A7r2, A7sii 係用同一組防震
但如果返廠搞, 係要成粒sensor 換
收到wind

求Source

兩組野一齊換要幾錢

防震可以單獨換, A7ii, A7r2, A7sii 係用同一組防震

其實廠一換就成組sensor換,整壞一part同total lost無咩分別
收費大約機價一半
收到wind

求Source

兩組野一齊換要幾錢

換走埋CCF
收到wind

可能係鏡筒移位
收到wind

可能係鏡筒移位

支鏡分分中係呀sir自己改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞