最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
改左機點都做番少少記認吖,乜都冇得認,改咗真係咁好,二手市場應該會有「已改CCF」、「sir已改機」。

唔通每個用家賣機前都揾阿Sir 還原先至賣,咁好死?

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

sir 自己都知道改咗機唔會值錢,更唔好講冇咗保養,佢可以印貼紙,但佢唔可以阻止人哋搣走張貼紙。 自己閂埋門兩三個人玩都算數啦,仲要公諸同好,缺德。

比佢改過 filter ,市場上未必人人受,比機主搣貼紙,即係呃人。比sir 還原,即係等於改兩次機,我諗冇二手用家想咁樣。

我自己暫時冇擁有二手機, 並唔排除將來會有,畀佢咁樣搞法真係仆街。

講得咁正義,叫佢做個火印出嚟, 搵佢改過嘅機就直接打落個機身度。

叫佢post 個已改機 sn list 都被成班狗圍咬, 就知道禁樣係阻人揾食

你見佢係茶記黎一部改一部咁
邊會有record...做左幾多部分分鐘都冇個實數啦

一部就$1900,100部就19萬,當你$1000成本,淨貝賺9萬

你睇下佢一個月改左幾多部機,呃呃tum tum好過正經返工
改左機點都做番少少記認吖,乜都冇得認,改咗真係咁好,二手市場應該會有「已改CCF」、「sir已改機」。

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

sir 自己都知道改咗機唔會值錢,更唔好講冇咗保養,佢可以印貼紙,但佢唔可以阻止人哋搣走張貼紙。 自己閂埋門兩三個人玩都算數啦,仲要公諸同好,缺德。

比佢改過 filter ,市場上未必人人受,比機主搣貼紙,即係呃人。比sir 還原,即係等於改兩次機,我諗冇二手用家想咁樣。

我自己暫時冇擁有二手機, 並唔排除將來會有,畀佢咁樣搞法真係仆街。

講得咁正義,叫佢做個火印出嚟, 搵佢改過嘅機就直接打落個機身度。

叫佢post 個已改機 sn list 都被成班狗圍咬, 就知道禁樣係阻人揾食

一部就$1900,100部就19萬,當你$1000成本,淨貝賺9萬

生意奇才 獅子山精神
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

拆尾鏡玻璃話cover 120,前排好興逆片幅,而家完全無人提

而家佢玩ccf啦 仲有時間同你拆玻璃改下mount咩
佢種鏡亂尻咁嚟

佢啲改鏡⋯⋯改到四不像咁
個尾mount位好似無著褲咁

咁樣改法根本係破壞文物

今日見到支細B又改到鬼五馬六咁

破壞文物

呢班撚樣 自己玩俄仔鏡 但又睇唔起人玩俄仔機(好似係 之前有巴打講) 都痴鳩線
改鳩到啲鏡鬼五馬六 仲慘係破壞左原本個舊野 又還原唔番
咁樣叫做成功左

有人話,千其唔好改鏡,會影響成像!
有人話,改鏡要可以還原至得!
有人話,改鏡係破壞文物!
有人話,鏡要保持原裝至得!
我話,好鏡唔可以得心應手拍到好照片的話,是最大的浪費。 要改就改,管他媽的!

有人話,一定要改CCF,會令成像更好!
有人話,改鏡要改到裙甩褲甩!
有人話,文物係要改嚟更新!
有人話,鏡要買俄仔,機就要屌打!
我話,俾葉蛇改親嘅都係破壞文物是最大的浪費。靠垃圾相聞足一百年嘅尻屎中坑圍爐拜偶像,鼓吹敗壞而不良嘅攝影風氣,
改到成堆垃圾咁,屌他媽的!
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

拆尾鏡玻璃話cover 120,前排好興逆片幅,而家完全無人提

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

破壞文物

呢班撚樣 自己玩俄仔鏡 但又睇唔起人玩俄仔機(好似係 之前有巴打講) 都痴鳩線

佢地為玩而玩姐
總之夠怪佢地就mount 上去架啦
之前又米格依家又放頭
遲啲就黎啤酒樽加個mount 都話有特色
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

破壞文物

雙重標準,破壞文物,人哋要像素嘛
捍衛俄仔,真俄仔fans
所以話:body一定買全新,直接上代理買喎宜家仲話要,鏡睇得出應該冇事既就。

冇錢既巴打,冇得玩,要玩就賭下運。

多得佢地唔少
諗住sony出新機入返部a7ii

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

好彩我唔係nikon又唔係sony

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

生意奇才 獅子山精神

都要有禁多 on9 信佢吹水先有得賺

咁我覺得佢寫野係唔差,
反而班恩客就低質好多。
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

破壞文物

雙重標準,破壞文物,人哋要像素嘛
捍衛俄仔,真俄仔fans

鏡都仲叫做兜頭兜面睇到喎
相機filter萬一中伏
我放機我都唔話你知道啦
所以話:body一定買全新,直接上代理買喎宜家仲話要,鏡睇得出應該冇事既就。

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

佢班水魚連sigma都唔放過, 邊有得你好彩
仲諗住罪大出新機,買返部二手a7 2代個d機, 而家即係唔駛諗

搵部仲有保
未過保應該無傻仔走去改
最近收咗部二手a7 ii , 可以點check 有無改filter 。有點擔心🤥

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

寶麗來/富士(即影即有)睇怕佢唔會改得好過香港mint掛

除非茶記diy浸底板
最近收咗部二手a7 ii , 可以點check 有無改filter 。有點擔心🤥

前兩頁有巴打教簡單方法

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

暫時唔理Fuji
仲諗住罪大出新機,買返部二手a7 2代個d機, 而家即係唔駛諗

搵部仲有保
未過保應該無傻仔走去改

「師父話還原咗保養都睇唔出」

搵部仲有保
未過保應該無傻仔走去改

係接棍果個睇唔出
果陣真係唔荒唔掙扎

搵部仲有保
未過保應該無傻仔走去改

係接棍果個睇唔出
果陣真係唔荒唔掙扎

叫賣家一齊拎上sony check
買二手勞都係咁

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

暫時唔理Fuji

佢有改過Fuji架

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

暫時唔理Fuji

佢有改過Fuji架

Canon 5D 都有改過

多得佢地唔少

拆黎拆去 改黎改去
仲咁理直氣壯

雖則啲機鏡佢地買左
鍾意點都得

係,唔放的話,
佢十架相機合一都得。

唔出聲放返出去,
是咪都得?
算唔算呃人?

暫時唔理Fuji

佢有改過Fuji架

Canon 5D 都有改過

5d宜家唔值錢啦

前兩頁有巴打教簡單方法

見到喇,唔該曬。應該無中奬

搵部仲有保
未過保應該無傻仔走去改

係接棍果個睇唔出
果陣真係唔荒唔掙扎

叫賣家一齊拎上sony check
買二手勞都係咁

結果交易告吹囉~咁麻煩

真是正經冇改機又放唔到
年輕/學生又唔敢買

毒呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞