最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
1. 接收的Wavelength 錯晒 e.g. 白變紅
2. 飛碟光

有fd拎左部改左全彩的機去對比,發現佢改完接收到部份IR光

估計係color intensifer之前的濾色玻璃

http://www.hoyafilter.com/hoya/products/coloredfilters/redenhancerintensifier/

又有怪色相出現

大家留意下張相

條光管星球大戰?
從呢個角度睇,星球大戰光出現好唔合理
再睇下呢個位,點解啲豆漿杯蓋同暗位會紫紫綠綠???
CCF

我頭先睇左post

似乎filter作用係除左filter走原本肉眼唔見ir之外,亦防止一些類似鬼影出現。

巴打

但我想問巴打

張相是咪sharp左先?

二手以後要買日拍

買二手leica要去廠check完火漆有無事先deal

你估人地俾唔俾你CHECK完先買?

好快連假火漆都做埋

根本連旺角二手店你都唔洗去
邊Q個識咁樣CHECK機?

買到你亦冇得怪人地

條擦鞋仔a/c今次啱喎
驚咪買全新

我覺得冇乜方法可以阻止佢
況且亦真係有唔少人相信佢冠絕全球攝影科技喎

等大鍊綱香港自家獨有LEICA出現

叫條咩 Sir 出個已改機 Sn List 結果被班護主犬圍咬

如果個“sir“唔興玩分身既話
果d應該係熟客所為啦。
(熟客,唔是fd。)

咁樣夾硬來講都得
根本就高登畜牲咁口吻
猩掣見Sony5N買500
驚係中伏機

暫時見果 d CCF 伏機容易見到以下問題, 交收 2 手機時可以留意下:
1) 係太陽下都係會 awb 偏色
2) Skin tone 偏紫影到成隻喪屍禁
3) 光源逆光位容易有 flare / 飛碟光, 好似 A7 一代禁
4) wide 鏡由其 RF 舊鏡, 35mm 以下容易有綠邊/綠閘, 好似 A7R 轉接舊 RF 禁但唔係紅色而係綠色, 因為用左 Coating 去"反射"紅外線所至 (Interference filter)
要擋到紅外線而又唔會係Ultra wide 鏡出現綠閘, 必需使用一定厚度的藍玻璃 (Optical filter glass) "吸收"紅外線

5) 未必好似原裝機禁 100% 阻擋到紅外線, 可以係 liveview 影下隻紅外線 remote 睇下見唔見到不正常光源

其他有請各師兄補充

至於某 Sir 提供的"還原服務", "已還原機" 就真係難 check........

巴打

但係,好多新手真係未必check到:
1/ 商場二手店或地鐵交收會試唔到
2/ 未必個個識分
3/ 同 1
4/ 如果新手接貨冇咩鏡去試,物主有機會避重就輕防止被試出來
5/ 同 1

我都明白唔係個個都屋企大把,
但係咁搞D相機,
根本連二手鋪都唔會有識拆來睇既專門人員。
萬一班死仆街發覺賴野放機,
一定會有流入市面的。

邊個好彩……果度冇十部都八部啦下話?

"已還原機"去到人地維修部,點會睇唔出,
乜sir真係當人地相機製造商冇野去保護返自己,
隨便裝返上去就呃到。

天真既又點只阿嬌?

至於有人聲稱香港一般相機店都有可能二手機當新機賣…
同埋講到二手機就一定係咁樣冇得怨,
根本損人不利己。自私到仆街。

不如直接講"我係咁撚樣玩D相機"
係你唔好彩。
補充:商場二手店或地鐵交收會試唔到

因為冇日光,只有室內光未必咁容易睇出來。
驚係中伏機

驚中伏就返璞歸真, 用返菲林啦
睇你d 乜sir 物sir 點改我筒菲林

菲林機照加CCF😍😍😍😍

唔係呀,係叫呀蛇研法點樣換film base,人哋用棉花做,佢可能又話棉花film base透會度唔夠,搞到部Leica m3對焦慢,又喺唔影響色感層下換啲太空超越無塵濕嘅科技落去

lm 等睇葉蛇係茶記成卷菲林扯出黎改

星期四第二日要返工邊有人咁得閒去?

都好,以後攝影台二手post一定冇哂數碼機。
可能係

咦 我黎緊星期四準備試菲林機同放假啵 帶落去比乜sir改下菲林機先
驚係中伏機

唔係呀,係叫呀蛇研法點樣換film base,人哋用棉花做,佢可能又話棉花film base透會度唔夠,搞到部Leica m3對焦慢,又喺唔影響色感層下換啲太空超越無塵濕嘅科技落去

可能係

咦 我黎緊星期四準備試菲林機同放假啵 帶落去比乜sir改下菲林機先

陳永仁
唔係茶記扯出黎 啲狗點睇到係咪真係有改野...黑房喎, 你話換左層金箔都得架啦
仲要show 比婷婷睇呢
最緊要都係比大家影到相po 上fb

婷婷

Leica M3 改CCF #CCF
#啲色好出 #散景好靚 #jpg直出
唔係茶記扯出黎 啲狗點睇到係咪真係有改野...黑房喎, 你話換左層金箔都得架啦

婷婷

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/18/032414_ab1c0c161e3c5c4baf0bf5c34326ce97./img]

其實巴打你根本想影婷婷原來

可能係

陳永仁

邊鳩個係陳永仁
如果有啲2手賣家比賣機有巴打知係改CCF機但賣家無講
不如上黎分享下等得閒嘅巴抵出去撚下狗

婷婷

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/18/032414_ab1c0c161e3c5c4baf0bf5c34326ce97./img]

我見講左咁耐婷婷都未有相走去搵炸 好奇嘛

婷婷

我見講左咁耐婷婷都未有相走去搵炸 好奇嘛

佢地坐埋一齊
一唔係影婷婷
一唔係成班佬互影,
影到好似無間道咁
咁你想睇邊啲丫
2. 飛碟光

認真禁講, 改 cmos filter 係外國已經玩左 2-3年
https://kolarivision.com/product/sony-a7-series-thin-filter-legacy-lens-upgrade/

主要係因為 A7 系機轉接舊菲林 RF 鏡後, 邊位成像比起菲林時大跌
原因就係因為 Cmos 真正感光的 pixel 前邊, 多左塊厚 filter, 以進入 cmos 的光線多左一次以上的折射

呢塊 Filter 對 Cmos/CCD 來講係必需的, 首先係 Low pass filter, 中間再有藍玻璃吸收不想要的紅外線, 最後仲有一塊 clean glass 作為 cmos 的封密保護鏡

1) 拆除左 Low pass filter 後, 成像一定會 sharp 左, 但 moiré 自然會大增

2) 拆除厚身藍玻璃或換上薄 filter, 紅外線的阻隔能力會大減, 除非搵到更高吸收力的藍玻璃或用上 IR cut coating (Interference filter), 但 Interference filter 會引起另一問題, 令廣角鏡出現綠邊 (Leica M8 年代, 廣角鏡裝上 IR Cut filer 時出現的問題)

另外藍玻璃越薄, 也越容易因震動而破裂; 藍玻璃越薄也令塵點令接近 cmos 感光 pixel, 令塵點更容易係相片上顯現
加上藍玻璃極容易被濕氣影響出現 Surface corrosion, 一般幾個月就會慢慢出現, 原裝機果塊當然經過測試, 但某 Sir 果塊就唔知了

也因為藍玻璃容易刮傷與吸收水氣,需在表層鍍上多層膜才能作 為外掛濾鏡使用, 而家連 B+W 都沒再出了, 只留下平價的 IR cut filter (Interference filter), 唯一有出的應該只有台灣 STC

http://stcoptics.com/dcview%E5%A0%B1%E5%B0%8E%E7%B4%85%E5%A4%96%E7%B7%9A%E6%94%9D%E5%BD%B1%E7%9A%84%E5%A5%BD%E5%B9%AB%E6%89%8B-stc-uv-ir-cut%E6%BF%BE%E9%8F%A1%E9%81%8B%E7%94%A8%E5%88%86%E4%BA%AB/

3) 最後果塊作為 cmos 的封密保護鏡通常唔會拆, 但台灣有間改thin filter 的可以幫拆, 香港有人改左後用 Contax G 鏡效果好好

4) 至於咩改 CCF 後DSLR 鏡對焦快左, ISO 好左, SLR 成像好左, 應該全部係吹水, 原因 DSLR 不論 AF/MF 都唔關Cmos 事;
另外如果透光率高左, 單反個測光係獨立放係 VF 內, 唔經 cmos, 禁影出來應該係曝光 Over 左, 但我見佢地 d "測試相', 大部份都係 under 左.....
至於 SLR 鏡, 除非係因為本身部機有 low pass filter 又拆走左, 所以覺得 sharp 左, 否則改薄 filter 對 SLR 鏡的邊緣成像影響應該好少, 因光線進入 cmos 的角度遠遠沒 RF 鏡禁大影響

其他改機唔係問題, 問題係某 Sir 同佢班護主犬, 為做主意而亂吹好處而唔提及弊病, 更唔講佢 d 手工了

又學到野

呢個乜sir唔係用thin filter, 佢自己講的

佢係用d另類absorption filter換在原來塊ir cut filter

但digital機無左IR cut會偏色,其實係有前置filter買,影天文/風景菲林時代有人用螢光鏡/天光鏡,不過偽科學呢d野
屌 改改改 咪又係影埋啲垃圾相之後聞相打飛機
屌 改改改 咪又係影埋啲垃圾相之後聞相打飛機

有錢冇心嘅人係追求呢啲野架啦
2. 飛碟光

認真禁講, 改 cmos filter 係外國已經玩左 2-3年
https://kolarivision.com/product/sony-a7-series-thin-filter-legacy-lens-upgrade/

主要係因為 A7 系機轉接舊菲林 RF 鏡後, 邊位成像比起菲林時大跌
原因就係因為 Cmos 真正感光的 pixel 前邊, 多左塊厚 filter, 以進入 cmos 的光線多左一次以上的折射

呢塊 Filter 對 Cmos/CCD 來講係必需的……

巴打

咁即係話,原本有既係多層唔同作用既filter,無論拆走定換另一樣野上去,咁自不然就多左些本來眼見唔到亦唔應該影到既光入去,咁樣唔只sharp左,某程度上曝光其實都錯:因為入光多左,但相機程式冇相應更正返。
驚係中伏機

暫時見果 d CCF 伏機容易見到以下問題, 交收 2 手機時可以留意下:
1) 係太陽下都係會 awb 偏色
2) Skin tone 偏紫影到成隻喪屍禁
3) 光源逆光位容易有 flare / 飛碟光, 好似 A7 一代禁
4) wide 鏡由其 RF 舊鏡, 35mm 以下容易有綠邊/綠閘, 好似 A7R 轉接舊 RF 禁但唔係紅色而係綠色, 因為用左 Coating 去"反射"紅外線所至 (Interference filter)
要擋到紅外線而又唔會係Ultra wide 鏡出現綠閘, 必需使用一定厚度的藍玻璃 (Optical filter glass) "吸收"紅外線

5) 未必好似原裝機禁 100% 阻擋到紅外線, 可以係 liveview 影下隻紅外線 remote 睇下見唔見到不正常光源

其他有請各師兄補充

至於某 Sir 提供的"還原服務", "已還原機" 就真係難 check........

巴打

但係,好多新手真係未必check到:
1/ 商場二手店或地鐵交收會試唔到
2/ 未必個個識分
3/ 同 1
4/ 如果新手接貨冇咩鏡去試,物主有機會避重就輕防止被試出來
5/ 同 1

我都明白唔係個個都屋企大把,
但係咁搞D相機,
根本連二手鋪都唔會有識拆來睇既專門人員。
萬一班死仆街發覺賴野放機,
一定會有流入市面的。

邊個好彩……果度冇十部都八部啦下話?

"已還原機"去到人地維修部,點會睇唔出,
乜sir真係當人地相機製造商冇野去保護返自己,
隨便裝返上去就呃到。

天真既又點只阿嬌?

至於有人聲稱香港一般相機店都有可能二手機當新機賣…
同埋講到二手機就一定係咁樣冇得怨,
根本損人不利己。自私到仆街。

不如直接講"我係咁撚樣玩D相機"
係你唔好彩。

其實好易睇
影影光管就知
2. 飛碟光

呢塊 Filter 對 Cmos/CCD 來講係必需的……

巴打

咁即係話,原本有既係多層唔同作用既filter,無論拆走定換另一樣野上去,咁自不然就多左些本來眼見唔到亦唔應該影到既光入去,咁樣唔只sharp左,某程度上曝光其實都錯:因為入光多左,但相機程式冇相應更正返。

RF 仲撚大獲,CMOS 厚度同對焦系統掛鉤

你話cal左RF 都唔準咩,一陣呀sir又話你眼殘對唔準

通光大左又唔Cal 返DSLR 測光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞