最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
大家買二手機時千萬要小心小心,當初換cmos filter大多都只係想用返RF 廣角鏡,而家有個"師傅"改完後又話可用ISO高左又好左色

叫佢同d信徒出d AB test又淨係得d無落腳求其係hand hold影的比較相,班信徒又話改左你就明,玩相機玩到邪教咁既樣

改完cmos filter外觀好難發現到,大家買二手機果陣記得check真d
葉Sor?
葉蛇
手油coating CCF
同d 偽健康差品差唔多,叫佢拎d實質證據就叫你自己去茶記睇下,信就信唔就就係你唔識睇相

一陣又話iso好左,通光多左,通光多左你用DSLR個測光又唔識正常又會爆光

一d改左既又話單反對焦快左,明明單反個對焦系統唔係CMOS上面,都唔知點樣可以對焦快左

一睇sample相,flare又有偏色又有,出張F/8既相又話sharp左,又無d無改過的相比較下,50.4你咩廠收到F/8都sharp啦

仲要講到係咩驚世大發明咁
用舊鏡,成像唔好可以瀨枝鏡廢
用舊鏡,成像唔好可以瀨枝鏡廢

有個死忠問佢改咗之後出條聖光,佢即刻問咩鏡
茶餐廳超越無塵房~
其實改左d咩
見d信徒講到好勁
茶餐廳超越無塵房~

手油超越濾波coating
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

CMOS前面塊玻璃,改薄佢
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

唔係改薄,係改左自家玻璃,應該通光度好左同偏色唔同

但吹到對焦都快左,可用iso又高左

有傳供貨人士係做眼鏡業,好耐之前用超石玻璃filter裝係鏡前話sharp左,結果d人一睇相變到又紅又紫,而家改完又係大紅大紫

效果同你鳩推WB 差唔多,不過班廢老有幾個錢當玩下玩具啫,認真執相佢地班友鬼識咩

去到賣機果陣就無人話改過機啦
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

有傳供貨人士係做眼鏡業,好耐之前用超石玻璃filter裝係鏡前話sharp左,結果d人一睇相變到又紅又紫,而家改完又係大紅大紫

效果同你鳩推WB 差唔多,不過班廢老有幾個錢當玩下玩具啫,認真執相佢地班友鬼識咩

通透咗?佢咩玻璃呀,人哋自己為塊CMOS訂製,佢咩玻璃咁巴閉吖,推到佢上國際新聞,話聲稱勁過蔡司玻璃
睇翻佢啲相,全部under晒
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

通透咗?佢咩玻璃呀,人哋自己為塊CMOS訂製,佢咩玻璃咁巴閉吖,推到佢上國際新聞,話聲稱勁過蔡司玻璃

我估係影星用果d光害玻璃加IR cut filter
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

唔係啵,睇過佢話同朋友合作,個朋友供應玻璃
其實改左d咩
見d信徒講到好勁

唔係啵,睇過佢話同朋友合作,個朋友供應玻璃

中間好多花生野,好難講清楚曬係乜
終於有人講葉蛇
即係各大相機鏡頭商咁多年來都諗唔到,俾人一野係無塵茶記破解左?

即係各大相機鏡頭商咁多年來都諗唔到,俾人一野係無塵茶記破解左?

啱呀,國際大新聞,上得科學期刊
終於有人講葉蛇

又見到巴打
有無人去過老鳳聚,係咪一班大叔對住堆鏡打j

啱呀,國際大新聞,上得科學期刊

土炮改完以為係驚世大發明
終於有人講葉蛇

又見到巴打

一齊搞旺攝台
成千幾蚊換塊filter 點解班廢老咁有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞