最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
本身想改,但吹到對焦都快左,可用iso又高。都係算
改左機點都做番少少記認吖,乜都冇得認,改咗真係咁好,二手市場應該會有「已改CCF」、「sir已改機」。

唔通每個用家賣機前都揾阿Sir 還原先至賣,咁好死?

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事
1. 接收的Wavelength 錯晒 e.g. 白變紅
2. 飛碟光

張相是咪sharp左先?

認真禁講, 改 cmos filter 係外國已經玩左 2-3年
https://kolarivision.com/product/sony-a7-series-thin-filter-legacy-lens-upgrade/

主要係因為 A7 系機轉接舊菲林 RF 鏡後, 邊位成像比起菲林時大跌
原因就係因為 Cmos 真正感光的 pixel 前邊, 多左塊厚 filter, 以進入 cmos 的光線多左一次以上的折射

呢塊 Filter 對 Cmos/CCD 來講係必需的……

巴打

咁即係話,原本有既係多層唔同作用既filter,無論拆走定換另一樣野上去,咁自不然就多左些本來眼見唔到亦唔應該影到既光入去,咁樣唔只sharp左,某程度上曝光其實都錯:因為入光多左,但相機程式冇相應更正返。

RF 仲撚大獲,CMOS 厚度同對焦系統掛鉤

你話cal左RF 都唔準咩,一陣呀sir又話你眼殘對唔準

通光大左又唔Cal 返DSLR 測光

當年既紅閘問題?
http://forum.xitek.com/thread-1645590-5-1-1.html

仆街又有打手去埋無忌伏鳩啲大陸佬

"葉生最新的CCF改法對提高ISO的用法有甚大改善,我親自與他同拍和試過用CCF改了的A7R2,服了,IS052000也好好,3600極乾淨,結果我的A7R2 TF要再升級改,連D800E也要改。NEX7也已用薄filter。"

2. 飛碟光

認真禁講, 改 cmos filter 係外國已經玩左 2-3年
https://kolarivision.com/product/sony-a7-series-thin-filter-legacy-lens-upgrade/

主要係因為 A7 系機轉接舊菲林 RF 鏡後, 邊位成像比起菲林時大跌
原因就係因為 Cmos 真正感光的 pixel 前邊, 多左塊厚 filter, 以進入 cmos 的光線多左一次以上的折射

巴打

咁即係話,原本有既係多層唔同作用既filter,無論拆走定換另一樣野上去,咁自不然就多左些本來眼見唔到亦唔應該影到既光入去,咁樣唔只sharp左,某程度上曝光其實都錯:因為入光多左,但相機程式冇相應更正返。

當年既紅閘問題?

紅閘要改薄filter, 呢個大sir就改左塊UV IR cut 做其他吸光玻璃

明明digital機可以分RGB拉色/套profile/前置玻璃解決
2. 飛碟光

巴打

當年既紅閘問題?

紅閘要改薄filter, 呢個大sir就改左塊UV IR cut 做其他吸光玻璃

明明digital機可以分RGB拉色/套profile/前置玻璃解決

佢特意技藝係改機嘛😿😿😿
其實阿傻既神機去咗ebay未, 咁就真係香港九龍新界無得避
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

拆尾鏡玻璃話cover 120,前排好興逆片幅,而家完全無人提
仲諗住罪大出新機,買返部二手a7 2代個d機, 而家即係唔駛諗
仲諗住罪大出新機,買返部二手a7 2代個d機, 而家即係唔駛諗

罪大部新機好似好撚貴
所以我覺得a7 系列嘅二手價唔會跌得去邊
猩掣見Sony5N買500
驚係中伏機

暫時見果 d CCF 伏機容易見到以下問題, 交收 2 手機時可以留意下:
1) 係太陽下都係會 awb 偏色
2) Skin tone 偏紫影到成隻喪屍禁
3) 光源逆光位容易有 flare / 飛碟光, 好似 A7 一代禁
4) wide 鏡由其 RF 舊鏡, 35mm 以下容易有綠邊/綠閘, 好似 A7R 轉接舊 RF 禁但唔係紅色而係綠色, 因為用左 Coating 去"反射"紅外線所至 (Interference filter)
要擋到紅外線而又唔會係Ultra wide 鏡出現綠閘, 必需使用一定厚度的藍玻璃 (Optical filter glass) "吸收"紅外線

5) 未必好似原裝機禁 100% 阻擋到紅外線, 可以係 liveview 影下隻紅外線 remote 睇下見唔見到不正常光源

其他有請各師兄補充

至於某 Sir 提供的"還原服務", "已還原機" 就真係難 check........

巴打

但係,好多新手真係未必check到:
1/ 商場二手店或地鐵交收會試唔到
2/ 未必個個識分
3/ 同 1
4/ 如果新手接貨冇咩鏡去試,物主有機會避重就輕防止被試出來
5/ 同 1

我都明白唔係個個都屋企大把,
但係咁搞D相機,
根本連二手鋪都唔會有識拆來睇既專門人員。
萬一班死仆街發覺賴野放機,
一定會有流入市面的。

邊個好彩……果度冇十部都八部啦下話?

"已還原機"去到人地維修部,點會睇唔出,
乜sir真係當人地相機製造商冇野去保護返自己,
隨便裝返上去就呃到。

天真既又點只阿嬌?

至於有人聲稱香港一般相機店都有可能二手機當新機賣…
同埋講到二手機就一定係咁樣冇得怨,
根本損人不利己。自私到仆街。

不如直接講"我係咁撚樣玩D相機"
係你唔好彩。

其實好易睇
影影光管就知

唉個個識咩~
如果新手諗住平平地買,
去到二手舖/地鐵站都係睇人示範,
真係未必留意到。
[quote]

巴打

梗係我眼有事,乜撚野sir點會錯,仲有咁多“網友“話係岩,冇得錯,唔洗check嘞。

凶宅百記張無忌雙城星製都唔應該信
人地話地舖新貨都係二手野呀

利申我信
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

不嬲賣鏡都有講明支鏡做過咩
除非有人想打破傳統將香港變成呃錢賣垃圾天堂。

有冇巴打一齊去學野

屌你費用全免又要收入場費

sorry,自膠

你冇錯呀 係佢另外個網站 evensi(好似係) 佢寫住 $0.00 費用 但係click入去佢個fb page就話要入場費

40人影一個model點撚樣試

我試過有啲新model中伏去呢啲多人活動
我事前提過下佢唔好試
結果唔知點解佢仍然中伏
事後重block q左我話我唔提佢😂😂

人地block你有好多原因既

罪大部新機好似好撚貴

但如果二手舖要承受埋阿乜sir個風險呢?

利申我信

成班幾十歲
小學雞中二病上腦

有冇巴打一齊去學野

屌你費用全免又要收入場費

sorry,自膠

你冇錯呀 係佢另外個網站 evensi(好似係) 佢寫住 $0.00 費用 但係click入去佢個fb page就話要入場費

40人影一個model點撚樣試

我試過有啲新model中伏去呢啲多人活動
我事前提過下佢唔好試
結果唔知點解佢仍然中伏
事後重block q左我話我唔提佢😂😂

人地block你有好多原因既

40人之嘛,乜乜av女星阿大麻庭試過啦~
利申發夢聽返來

利申我信

香港地舖如果係乜撚sir同信徒開, 咁又真係信唔過既

利申我信

成班幾十歲
小學雞中二病上腦

人地唔告佢咪冇事囉
鳩up總有人信,幾多人信咁解。
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

不嬲賣鏡都有講明支鏡做過咩
除非有人想打破傳統將香港變成呃錢賣垃圾天堂。

香港買賣相機不嬲都互相水黎水去
無論黑店白店 fb y拍
都係講啲唔講啲

利申我信

香港地舖如果係乜撚sir同信徒開, 咁又真係信唔過既

星際三樓有間係賣大sir d鏡

罪大部新機好似好撚貴

但如果二手舖要承受埋阿乜sir個風險呢?

回收價跌 二手價升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞