最近網上興起改cmos filter

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
其實乜係CCF
上網查過都唔知係乜黎
仲諗住罪大出新機,買返部二手a7 2代個d機, 而家即係唔駛諗

罪大部新機好似好撚貴
所以我覺得a7 系列嘅二手價唔會跌得去邊

但如果二手舖要承受埋阿乜sir個風險呢?

回收價跌 二手價升

如果係傳聞,當然未必有影響。
但現兜兜有個真人係度示範呢~

收價會跌,而萬一去到係人都知地步的話,
以後body邊個敢收?

以後換機唔係放body
係直頭掉
你話你冇改過相機filter
邊個識check?
(或者一二百蚊總有人要)
我聽到喊聲

屌你老味,咁改法
改下改下成個二手市場充斥住呢d機

二手以後要買日拍

真個喎
改機又唔犯法
買到你唔好彩

body一定係買全新

利申:我唔識貨啦好明顯

個神棍打手邏輯都有問題啦

洗衣機用雜牌零件整
但是洗衣機功能冇改變喎
零件會係相同/相若

宜家改filter
相機個功能同原本有出入喎
根本係另一件filter

人地買二手睇spec睇價錢揀
咁以後即係唔洗睇spec?
乜撚sir整過你就中獎咁?

用咁既邏輯去fake人?

唔好話其實咁係等多d人轉玩菲林喎。
改左機點都做番少少記認吖,乜都冇得認,改咗真係咁好,二手市場應該會有「已改CCF」、「sir已改機」。

唔通每個用家賣機前都揾阿Sir 還原先至賣,咁好死?

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

sir 自己都知道改咗機唔會值錢,更唔好講冇咗保養,佢可以印貼紙,但佢唔可以阻止人哋搣走張貼紙。 自己閂埋門兩三個人玩都算數啦,仲要公諸同好,缺德。

比佢改過 filter ,市場上未必人人受,比機主搣貼紙,即係呃人。比sir 還原,即係等於改兩次機,我諗冇二手用家想咁樣。

我自己暫時冇擁有二手機, 並唔排除將來會有,畀佢咁樣搞法真係仆街。

講得咁正義,叫佢做個火印出嚟, 搵佢改過嘅機就直接打落個機身度。

做咗火印又少咗水魚去茶記幫襯
你估班水魚真係改完就自用一世咩
改左機點都做番少少記認吖,乜都冇得認,改咗真係咁好,二手市場應該會有「已改CCF」、「sir已改機」。

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

sir 自己都知道改咗機唔會值錢,更唔好講冇咗保養,佢可以印貼紙,但佢唔可以阻止人哋搣走張貼紙。 自己閂埋門兩三個人玩都算數啦,仲要公諸同好,缺德。

比佢改過 filter ,市場上未必人人受,比機主搣貼紙,即係呃人。比sir 還原,即係等於改兩次機,我諗冇二手用家想咁樣。

我自己暫時冇擁有二手機, 並唔排除將來會有,畀佢咁樣搞法真係仆街。

講得咁正義,叫佢做個火印出嚟, 搵佢改過嘅機就直接打落個機身度。

所以咪就係缺德囉,講到識飛都冇用,又話怕就唔好改,咁改就係要有決心嘛。

打個火印,表示唔會計較,唔會返轉頭。 唔會響二手市場呃人, 或者打完個火印, 預著知音,知道係出自 阿sir手筆,分分鐘會賣貴2、3倍價錢呢。

根本自己都知係昆水魚

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

所以咪就係缺德囉,講到識飛都冇用,又話怕就唔好改,咁改就係要有決心嘛。

打個火印,表示唔會計較,唔會返轉頭。 唔會響二手市場呃人, 或者打完個火印, 預著知音,知道係出自 阿sir手筆,分分鐘會賣貴2、3倍價錢呢。

根本自己都知係昆水魚

比著你係呃人sir,你會唔會搞咁多野?
真是關佢撚事!

如果你改機,你俾唔俾人加火印整花架機?
玩厭果日你又會唔會蝕剩一成話俾買家知?
貼紙?我都識用白電油抹啦~又唔是咩秘技。

人心肉做。
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

拆尾鏡玻璃話cover 120,前排好興逆片幅,而家完全無人提

而家佢玩ccf啦 仲有時間同你拆玻璃改下mount咩
佢種鏡亂尻咁嚟
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

拆尾鏡玻璃話cover 120,前排好興逆片幅,而家完全無人提

佢種鏡亂尻咁嚟

佢啲改鏡⋯⋯改到四不像咁
個尾mount位好似無著褲咁

咁樣改法根本係破壞文物

今日見到支細B又改到鬼五馬六咁
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

無車床車條褲俾枝鏡
之前佢拎啲奶鏡種落E moumt到
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

根本就係為整而整
之前Lomo LC-A 成塊front panel 連鏡隊落a7 都見過
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

破壞文物
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

根本就係為整而整
之前Lomo LC-A 成塊front panel 連鏡隊落a7 都見過

唔撚係呀,啲線頭凸晒出嚟喎
同用膠紙痴爛褲冇分別
咁樣叫做成功左
咁樣叫做成功左

有人話,千其唔好改鏡,會影響成像!
有人話,改鏡要可以還原至得!
有人話,改鏡係破壞文物!
有人話,鏡要保持原裝至得!
我話,好鏡唔可以得心應手拍到好照片的話,是最大的浪費。 要改就改,管他媽的!
咁樣叫做成功左

有人話,千其唔好改鏡,會影響成像!
有人話,改鏡要可以還原至得!
有人話,改鏡係破壞文物!
有人話,鏡要保持原裝至得!
我話,好鏡唔可以得心應手拍到好照片的話,是最大的浪費。 要改就改,管他媽的!

葉蛇金句
仲有種鏡大法
將舊鏡改AF

佢種鏡亂尻咁嚟

咁樣改法根本係破壞文物

破壞文物

睇完心口乸住乸住咁痛,有啲作嘔

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

叫佢post 個已改機 sn list 都被成班狗圍咬, 就知道禁樣係阻人揾食

真係唔明點解有咁多跟尾狗
去茶記整機改鏡已經係戇尻

所以佢地話做貼紙
其實唔係壞事

叫佢post 個已改機 sn list 都被成班狗圍咬, 就知道禁樣係阻人揾食

你見佢係茶記黎一部改一部咁
邊會有record...做左幾多部分分鐘都冇個實數啦
所以話:body一定買全新,直接上代理買喎宜家仲話要,鏡睇得出應該冇事既就。

冇錢既巴打,冇得玩,要玩就賭下運。
辭職去改鏡改機 實好好搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞