有間生果鋪發國難財、攞賣口罩名義宣傳

1377 回覆
322 Like 34 Dislike
無咁大個頭咪戴咁撚大頂帽啦
條仆街肯定 有買家要貨 拎出去轉賣 仲發
唉 屌你老母 原本聽日拎 等緊口罩救命
見到你就唔會想拎
拎左一盒68$ 湖北口罩
薄過紙
區諾軒 Au Nok-hin
我有投你嫁

估唔到你有MON POSY
有冇人影黎睇下

btw 條仆街真係食人血饅頭
佢D 口罩好薄
唔知有冇用
利申:拎左兩盒
屌佢老味 d quality 好少少既就免費派撚哂 真金白銀買既就比d垃圾你
我諗住去博下有冇機會拎到好d果款救命用
無得博了
19號拎既全退錢
Dklm,退錢都唔係乜嘢問題
退錢仲叫人帶入數紙hardcopy先退呢個先係問題
屌 實有問題先 局退啦
入左水星睇 好多口罩都有問題
用電話入數點撚樣HARDCOPY
唔撚退當場屌撚7佢
聽日去唔撚退即時報海關
我會搵議員再搞大佢
唔該哂, 入左去係咁食花生啦
間野好國難五金feel
串77咁
#繼續幫大家clarify 真相
從來冇批鬥佢既本心
係批評緊佢銷售手法 產品質量 同售前售後安排

根據觀察 大概可以概括到包括「神秘口罩」「消毒神器」既銷售步驟/過程/手法

1⃣要神秘 : 各樣野都保持神秘 但出一個預告Post開始引起注意
2⃣成功吸引更多人注意 接連出吾同既Post同live
- 老細係Live成日都講要夠4千人先講野
- 老細不斷叫大家share出去
✔例子:
#口罩: 不斷提火星水星神秘人 搵到大批口罩
#神器:搵到好野老人家兒童都岩 全港獨家

3⃣之後大家相信老細 開始大批落單同俾錢
4⃣到全世都落左單 老細係千呼萬喚之下介紹反產品資料
但產品資料可能有以下不足:
吾齊全 , 介紹吾詳細/吾清楚
簡稱係講D吾講D 大家都仲係吾係好知咩黎

✔例子:
#口罩:一直都講係神秘口罩 冇講係咩規格 然後話終於公佈得係厄瓜多爾 直到某論壇出Post 老細覺得有損佢聲譽 先post一d關於口罩既資料同既相關文件 (eg: JB有BEFPFE認證, 但Fortune Medical一直都冇) 然後老細再講有好多隻牌子 產品資料仍然吾齊

#神器:post左張圖顯示係一枝類似螢光棒既物體係冇醫學根據 大量留言都話只係心理作用 冇老細口中所講甘岩長者同小朋友 因為呢兩類人其實抵抗力都比後生低 老細冇做好產品調查就推出市場 以「全港獨家 岩長者同兒童用」

5⃣老細出完呢D產品資料後 引起一大論與論
- 大量人投訴/不滿意
- 想退款
- 繼續相信老細
- 硬食

老細成日都話驚影響商譽 其實係你安排同銷售方法上有問題:
1. #產品資料吾透明
其實真係明白你可能驚俾人搶左批貨 但真係冇必要神秘到甘 一開始咩都咩秘密神秘 大家都係因為心急所以先想買口罩同有關防疫物品 你話你有 仲好有信心甘講 你吾講咩brand咩來源地 最少都要講口罩係咩規格 其實大家都真係信你先買 所以之後有甘大與論係因為你一開始咩都冇講

2. #安排真係太亂
🌹2.1 購買安排:轉左太多次
首先開始幾次live 決左抽電話尾數 第一批購買既係8字尾 每人限購三盒
之後當日凌晨3 4點又出神秘係網站出Post 然係有100個區 每人限購兩盒
之後大家已經以為完既時候 老細又話想幫多D人
首先係長者 醫護 第2日又話要幫埋急症 航空
令到又大批人重新可以再落單
所以最後全世界都cut剩一盒

*都仲未講有韓國 泰國口罩

其實老細你想幫多D人真係吾係問題 但重點係可吾可以即時決左好 就當你岩岩開始安排吾太熟悉 但你之後日日都係到變緊 然後個個明明都跟哂你指示規矩去落單 你又收哂大家兩盒三盒既錢 甘就會引起大量不滿 點解你可以變到甘快 吾得閒既人真係追吾切 吾知你想點

🌹2.2 取貨安排:又係改左太多次
8字尾係第一批訂既人 明明係第一批人訂 但老細起初安排8字尾1-9區係24/2-26/2拎
8字尾有第10區 老細就冇講 係大量人詢問下 老細話第10區跟反區間

其實可能有大批人都吾介意 覺得有口罩拎就算 然後8字尾1-9區既人話跟反老細講

呀點知 老細又再神秘甘出左個post 話8字尾分流區 跟反區界時間拎 即係你8字尾1區就跟反區界00-09區日子拎

有好多8字尾既人可能冇甘神心去追post 可能就會錯過左日子拎 而老細又話過期拎款不設取貨同退款

呀之後老細又再改一次 話所有區界既人急就上新豐中心拎 吾洗跟區界

*都未講各行業同長者既取貨安排係點

明白你係好想做好方便大家 但其實冇追開你post既人真係吾知你做緊咩 轉黎轉去 仲要你d post係間中好多生果推廣 然後又大量吾知老細你既「分析」 所以真係好難搵反相關post 要好長時間搵 然後搵人答問題又冇人答 根本吾知邊個post先係final decision 全部野可以用一個字黎形容 就係亂 所以又引起新一場與論

🌹2.3 退款安排
分左幾批人首先: 抽吾中口罩 / 吾想要 / 2月6-7系統出錯 誤訂口罩/ 俾左兩三盒錢

方法: 打上CS , EMAIL ,到門市
冇記錯一開始係呢幾個方法
但大量既人打吾通電話 EMAIL都係長期冇人回
老細又可能會講 甘急就去門市同上你總office
但其實大部分既人都係用payme /fps
冇啦啦要哂口罩落門市真係好肉赤
可能真係太多人退款
門市成日都吾夠現金 好多人去到可能都係冇
要大家去多一轉/第2日再去
等老細不斷補充「水源」再去

然後老細就又再出左一個payme退款既email 叫大家補個自己PayMe qr code 再安排退
1d 已經係早前Sd 左email既人冇睇post 可能就吾記得左再sd多次個email補反個qr code

#總括而言
所有既安排都變得太快轉得太快 改得太亂 根本大家都跟吾上老細既思維模式 其實改都吾係問題都算 但老細可吾可以每次改完真係出張offical通告 sd俾大家 而吾係單靠Fb page出Post 呢家Facebook page既post係會根據用戶使用愛好出現係大家既News feed 入面 有d post會被過濾左睇吾到 老細成日講有哂大家資料 包括電話同電郵 有完善既系統 甘點解吾直接出個#官方通告 講你確實既Final decision 呢 而吾係好似你有你講 你想變就變 然後出事就怪人冇睇你直播同post 真係吾係個個都會睇哂你每一個post 仲要有時真係太多暗語暗號 真係睇吾透 就係因為以上既不足 先會引起大量既與論 令到老細所重視既商譽受損 更因能產品質量/銷售過程既不當 令到大批人退款
間野真係好有問題 賣假口罩
喂我屌你咩
完全係騙案我仲講好咗比一盒親戚
成班on9抵撚死啦
冇買 入水星食花生
email 都無個
真係當全世界都玩fb 咁
又要特登搭車過退百幾蚊
其實由頭到尾都睇唔明佢fb寫乜
唯一睇得明就係唔賣呢篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞