有間生果鋪發國難財、攞賣口罩名義宣傳

1377 回覆
322 Like 34 Dislike
食屎屌佢老母發國難財
以前聽過有種騙局手法
係將賭博貼士(買/不買)
隨機分比兩批人(50/50)
之後下一次再分比上次貼中咗既果批人,
再loop幾次個process,
到最後一直比佢貼中既仲果批人
會以為佢真係有料到,
就可以開始狂sell呢班人, 比多啲錢。

以上做法咩都唔洗做,人既數量夠多就得
好似個Tree Diagram咁

雖然唔知間鋪真心定呃人
但又似乎match到個騙局手法

大家可能覺得有是但比過口罩已經唔算呃人,
如果係平時, 大把人已經去消委會投訴咗佢哋啦
又出post拎下光環咁

繼續推
笑撚左 今日將個波推俾HKTVMALL HALL ,成班on9仲係下面打氣做晒大龍鳳咁!

愈睇愈似邪教 好撚恐怖
「買唔到口罩但終於買到串提啦~媽!我得左啦😭感動」
「1支 元朗取,thanks
可以將退款的68蚊用來俾蘋果汁嗎?」
訂左未到手,老實講,搞咁大場龍鳳比佢呃都冇計…,不過以下幾點要留意

1:人地直播有講暗語,唔跟佢直播真係會唔知佢講乜(到宜家我都未知0602/神秘口罩係乜)

2:直播/發文中都有講做壓力測試…同埋每人只可訂幾盒等等相關內容

3:人地有公佈退款日期時間…同埋邊間有錢做退款

各位唔該口下留情,同埋覺得咁樣講有啲唔公道
試問人地大可以唔做或者直接等你地排隊
係做得唔夠好,但尚可接受
最小杜絕左一啲影子分身或炒賣轉手
多一個黃店做野,點都好過政府乜都唔做
唔好整到人地唔敢再搞
最後係啲醫護老人家受罪…
其實佢個口罩分配結果係咪唔係個個都中
我訂兩盒 cut淨一盒 頂唔順佢呢種銷售手法 退左款一了百了 未退既自求多福
訂左八盒,一盒都唔中
佢賣口罩定販緊毒? 要講暗號先買到貨??

講出嚟都俾人笑啦
我睇咗佢最近幾個post,見唔到有咩point 表示係黃店?

最後,就算真係要講暗號 ,你開多幾個假Account / 你fd想買 直接講個暗號佢知咪得!
屌 根本係騙局咁
多謝你留返啲機會比啲有需要既人買先
如果多啲人你咁諗…就唔洗日日四圍搵…
你想法冇錯既
觀點同角度問題,我冇資格去改變人
屌還屌,但請輕手啲唔好搞到人地執

返工身邊好多黃色老人家…冇仔女既
手上得返兩個用過既口罩…
問佢地都話買唔到,排隊又唔排得長時間
自己都忍唔住分左啲比佢

總之唔係想鬧交,只覺得不完美但可以更好

不喜勿插
大佬 我都冇話圖100%真 只係用黎對比生果教連圖都冇 講真幫襯個間小店就係貪佢唔洗比錢先 你就假定佢突然要先比錢我都會肯 講哂啦
雖然冇咁多人買 但都有巴打話買左450 太貴唔賣?扮哂野 錢都袋左你啦 68/136苦主都慘 仲要450苦主
五條退款熱線全部唔通
真係好似邪教
大量留言講自己從未成功訂購但都支持
奴性超強
我半個鐘前wtsapp搵佢,佢wtsapp電話打過黎講。我懷疑佢知道自己表達能力差....所以下下直接打俾人講。佢所謂協商幫家人退款就係wtsapp錄段音俾你,你到時show送俾職員聽,佢就會俾你用授權書退。

當然我唔係話佢打過黎就信得過,即管睇埋今晚9點如何。
有講具體日子都可以係緩兵之計應酬你,如果你差人錢又唔想比佢狂追你會點做就知,就係懶係講某個具體日子會還錢,當然唔會講明還幾多,會大佢話我冇心還錢洗主動同你講幾時還,到還錢個日就只係還少少,諸多籍口話有意外,仲可以話係有心唔還就連少少錢都唔還啦,跟住又訂下一個具體日子還,不斷loop,講往績佢由一開始就昆你話有現貨水左你比錢先,其次係有乜充份理由要大家先比錢?
NO啦,我都係即刻退款好d
G持
如果自己退,親自去門市就得?
搞咁多野先買到個口罩, 我寧願跟連登仔去日森F5口罩
反正兩邊買到既機會都唔係高, 起碼對住日森F5唔洗受氣, 又唔洗比人撚睇LIVE估暗號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞