羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
呢個po學左好多野
反而冇俾我地毒到買Atom師兄好波
都唔知呢個post毒咗幾多人買atom系列
hk嘅天氣再暖落去,就嚟連atom lt都著唔到啦
咁睇黎係我累左你.

你好多功能上真係重復左d 衫
baselayer有咩推介
都係HEATTECH?
Patagonia Capilene Air Crew、smartwool merino 250 crew、icebreaker 200 oasis
想問下羊毛果D有冇特別洗法

定就咁機洗
因為我for旅行多唔係運動,唔多汗,輕同埋packable係最緊要。
同埋我個人唔係幾仲意件衫好似大袋咁袋住d野果種觀感, 純個人問題。
都真係可能要交下學費
唔關你事 ,自己真係要試過先知點件啱

暫時都搵左個規律點配衫
我成日唔係香港會周圍飛

件alpha sv 直頭未拆袋
zeta SL 係外國長期入backpack,一落雨先著
我放入洗衫袋再掉落洗衣機洗,sofar冇穿冇爛冇縮水
嘩 1k勁抵買,香港買個front都唔止呢個價
Beta lt light Hecate €280抵唔抵?
我想問下beta ar 係香港著唔著到定係會熱死? 我想買件shell 係香港又著到 又可以拎黎滑雪
聽講香港用唔著SHELL

不過你會滑雪既可以一戰
追咗新舊post一陣,都唔太識分Atom AR & LT 既分別,有無師兄可以再解釋下?
打算買件香港日本冬天既溫度都著到,會有普通Tee Shirt打底,去日本可能會加件Hard Shell.
只係決定唔到Atom AR / LT好。
兩件都有
LT主力香港冬天著
短袖加LT

AR就旅行著多啲
上年年尾係德國大約1-2度天氣
就heat tech+u記衛衣+AR
係奧地利試過-4度
就heat tech+u記衛衣+AR+hard shell

如果撞正減價嘅其實買齊兩件都唔過份嘅
姐係如果冬天會去日本韓國,LT未必啱駛?
Even 加件Hard Shell
hardshell 唔保暖
spec 黎講 atom LT 成件係用60g coreloft
atom AR coreloft 60g 向帽, 120g 向身, 80g 手臂
從料睇atom AR 比LT 暖 但係咁暖幾多好難答你, 你睇頭post 樓主好detail 講左lt 實際應用,而 AR 比atom lt 暖實際自行加減, 我有LT 向香港夠有突無乜幾日著到.
hard shell 係唔保暖但hardshell 可以保証到你Mid 同outter layer 之間既air layer 唔會流失,感覺係會暖左
巴打可以試下Proton LT, 80g Coreloft, 我呢個gear撚三件都有,體感係Proton LT暖度係 Atom LT 同 AR之間
我諗我真係好怕凍
20度 Tee+Atom LT 都唔覺有問題🤭
唔該巴打,
其實係最怕Atom LT去旅行又用唔著。
btw 巴打言下之意姐係其實Hard Shell比唔到太大幫助?
希望唔好介意新手想問清楚啲
無話用唔用得著 layering 既好處 你點夾都得。
日本首先唔知你幾度 好難知用唔用得著 你睇頭post 預到 點著幾多度到
hardshell 係contribute warmth windproof 同waterproof 既同時 令你中間層mid air layer (air layer 令你暖有時比pure garment 多)唔流失wind jacket 都可以做到不過唔windproof waterproof 咁
痴線岩岩係美國睇,arcteryx beta ar 2500hkd, 加拿大black friday /xmas 減極都係8折,稅後3900hkd, 好彩應該仲有得退🙈🙈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞