羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
trekkin 你預左有排等
最緊要係有貨同會出貨姐,唔想好似樓上咁
俾完錢再同同你講冇貨
其實香港成三間專門店 去試下最準確...
S應該fit身 但衫長同袖長可能有啲短
如果滑雪用exp定mw好
買montbell merino exp 勁暖防臭
想通爽啲就買zeoline 但merino就暖啲
steepandcheap特價外再8折
我自己就覺得透氣緊要D
利申:買左ZEOLINE (expedition)
大家覺得beta sl hybrid 定zeta lt 好d?
Zeta LT
想問下有無Kyanite hoody用家? 呢件野好唔好著?
點解? beta sl hybrid 有pitzip
Zeta LT more durable

除非你真係落大雨仲要跑
唔系其實系香港唔差得遠
正常情況你無幾可開pit zip

前提系你主要攞黎city commute 行山 唔滑雪
咁beta lt 同 zeta lt又點睇
一個pro 一個c knit
大家都冇pit zip
好難揀
咩料呀 beta durable 過zeta架
如果唔係佢地唔會出拼接版既sl hybrid

不過香港用就真係zeta夠曬
beta sl hybrid 咪就系 無咁耐用嘅2L Paclite+ 拼耐同少少嘅 3L C-knit...
zeta lt 成件都係3L C-knit... 咁梗系zeta lt durable 啲啦...
假設你喺香港用多,pitzip其實冇乜用,zeta lt全件都係c-knit,上身舒服啲
睇你用途,香港就zeta啦,舒服啲,透氣啲
beta lt 同 zeta lt 主要分別系
1. hood (helmet compatible vs non-helmet compatible)
2. material (Gore Pro vs C-Knit)

如果你會用佢黎滑雪,beta
如果你唔想件衫咁吵,zeta

但Gore Pro durability&warranty 比C-knit好
Reddit 有唔少人話C-knit易contaminate, 同埋Arc'teryx warranty唔expect你hardcore用.

簡單黎講
如果你唔滑雪,9成city commute,肯洗多啲件衫,就買zeta
如果你唔想煩,想用同一件衫10幾年免費包整,就買beta
好詳盡! thanks ching
steep and cheap 買左beta lt hybrid, 買完之後發現zeta lt 都唔係貴好多...
其實都係香港著
介唔介意講多少少c-knit warranty 係點? 我以為都係跟arcteryx 成件lifetime warranty
終於收到件R1 pullover, 用黎做base都幾好
入面應該仲要著一件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞