羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
sorry 沒咁不推文
想係CS 買嘢,本身用開bns但佢好似死左,仲有冇邊間集運用到?
羊毛襪邊隻好
純粹睇wool成份,諗住起碼68%Merino Wool以上,同埋揀heavy thick,無指定牌子。上網搵過,Darn Tough & Smartwool 都有人介紹過,不過人地真係去行山用。
https://www.youtube.com/watch?v=VZ9t25kQf1s
上面youtube 講自已-10度用Darn Tough 68%Merino Wool襪。
而我嗰次去大阪,著Smartwool 50% Merino Wool襪,唔夠暖,佢係Light Cushion.......加上又落雨濕咗腳,凍到彊。
好抵,我都想買件beta ar,miss咗
各位巴打
小弟嚟緊去芬蘭冰島 大約0至5度左右
今日見aeon特價入手咗件columbia外套
有熱能反射但無絨 得人造纖維
https://m.gowild.hk/item/COLUMBIA/1864282463
請問呢件野伏唔伏 有無咩評價?
預計入面加件heattech + 普通fleece

buget大約1500 如果伏嘅想周圍再睇下d有羽絨嘅防水外套
講多少少 預咗滑雪+旅行時著
滑雪應該啱用?但怕旅行靠呢件+fleece都唔夠暖
如果係唔夠暖 會唔會買件薄羽絨+買件防水防風普通外套仲好呢?
尋日經過荃新天地 Overlander,
見 Zeta SL 賣 HKD 2990 30% off 有中大碼可以試身
嚟緊都去北歐,其實同你差唔多,兩件heattech加fleece 加montbell permafrost light down parka,冰島好大風同成日落雨,最緊要有件hardshell
我自己未滑過雪,但聽呢度啲comment通常滑雪好易overheat
減完先同C記正價差唔多千其唔好買香港行貨
-10度唔係好凍啫, 唔使咁緊張。
當時一睇價錢我都嚇一跳
推,想知有無需要買多件薄羽絨打底,定係會太熱
用開樂郵,係cs都買過好多次野
Off white 改造Arc’teryx
Virgil Abloh 又著Arc’teryx leaf
多左人著 來緊都唔知有冇減得咁多
https://www.columbia.com/mens-timberturner-insulated-jacket-1864281.html

頭一句佢就話
A feature-rich ski jacket built to perform and protect on and off the slopes.

ski jacket 係預你滑雪既時候, 自己產生熱能黎保暖. 大部份ski jacket 係透氣度高, 黎防止你運動下over heat.

你去滑雪係肯定ok. 不過, 你係其他地方唔係keep 住郁, 就可能裡面要夠位俾你著多2件fleece 係裡面先夠暖
睇北極光買邊款好?
想問下如果
MONTBELL LIGHT ALPINE DOWN PARKA

MONTBELL TORRENT FLIER JACKET

咁買會唔會好蠢? 入面加件heat-tech + fleece 應該都頂到-5至5度?
但如果咁著去滑雪會唔會唔得 e.g. 濕身之類?

http://www.overlander.com.hk/product/details?code=0021128590#/?color=BLAC
http://www.overlander.com.hk/product/details?code=0021101532#/?color=BK
睇左第一頁未
滑雪就唔好著heattech la,排汗性太差
但係如果著MONTBELL呢兩件滑雪有無問題?
會唔會話唔夠暖/太暖/會濕/唔方便之類
因為第一之滑雪, 亦第一次買hard shell jacket
所以想問清楚, 唔該各位巴打!

另外問一問, 如果想買montbell, 而家應該邊度買最平?
我見overlander而家有VIP discount, 但係我無VIP
會唔會有巴打有VIP借
搭單想問下
MONTBELL TORRENT FLIER JACKET
montbell storm cruiser jacket
montbell rain dance jacket
3款有乜分別?見簡介大概都差唔多 唔係太分到
係就依家要買定
諗緊買唔買埋件atom sl 好 圍返900幾蚊港紙好抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞