羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
今日一件短袖 +gamma Mx 再加alpha sv 好舒服
巴打,請使用不推文回覆
如果著埋黎跑步,係咪versatlite 好過rain dancer?
btw northface 個D風褸又點睇?
跑步 兩件都唔掂 玩命
跑步uniqlo $99 wind jacket 得la
TNF 唔計樣 自己料dryvent 唔7 掂
Futurlight 普通野 同gore tex 差不多
Gore tex 料就普普通通
Gamma Mx 唔使再加shell😂
咁我都係買返montbell算
唔該哂巴打!
人虧無計
巴打over 左wor你係外國定咩
快啲再凍
好想瘋狂著fleece
香港 冬凍夏熱既地方
Arcteryx mantis 26同Mystery range 2 day assault你地會點揀?
3DAP
買2day 不如唔好買
Delta lt 可以著啦
點解咁講
Delta LT 唔夠暖著緊kyanite Jkt
3DAP係幾正,我都用緊
不過睇咩用途,如果當day pack就唔啱洗
2 day就百搭啲,平時出街、行山都啱用
2day 條拉鍊好雞
Mystery ranch 唔買MR真係買唔過

我入左呢隻
請問邊度8xx買到?
係,上外國網買最平試用有6折
如果同樣充絨量同比例
600薘鬆度鵝絨
同650/700蓬鬆度鴨絨比
係咪都係蓬鬆度高保暖d
Thanks 巴打 返香港搞
其實蓬鬆度最好用 cubic inch 理解,800 fill power = 1 安士 有800個 cubic inch 咁多空間。
而FP 其實點解會出現,係因為D 人追求 light weight 同compressibility , 所以你好少見到 D 高FP 又重料既 down 出現,通常係某個重量既800FP down ,根住就再輕D 900FP down,因為做同重量根本係違反左佢地既目的。
再講 FP既claim 其實係向lab,做佢地張down 既 oil , dust ,remove 哂向好低濕度下進行,再揀D loft D 既down 黎achieve 個個FP,但係其實向實際環境,你越高FP既down 就對 moisture , electrostatic ,body oil 等越敏感,所以個D over 800 FP D down 我覺得係marketing gimmick 多,正常就算backpacking , 700~800夠哂 ,唔係gear 撚用600~650夠 再睇infill 重量就知大約幾暖。
今朝夠凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞