羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔係去旅行呢件會擺多過著?
Canada Goose 其實憑咩賣咁貴?老實講pata/ Arc’ 已經係overpriced
我諗係牌子情意結,由其某大國十分吹奏此牌子,咁情意結有時我都有既不便串人太多, 不過貴就係真既,大部份$去左牌子到。
我好小買down ,但都有鋪睇spec 引,老實好多高汁down 唔係一定要咁貴
可以介紹下(利申:全部未買過
Canada goose 呢D 重型gear 類我心水有幾間
1. Rab
佢不摟其實D down 係幾出色,成日出新料,價$ 合理英國設計咁
2. Cumulus
歐洲野,一個字抵,價非常合理,提外話佢有Climashield Apex 料(atom leaf gen2 用個間野出)賣好小廠做,加上EUR平屌得過,最on9 係D 碼屌你歐洲人猩猩黎架?
3. Feathered Friends
美國野重可以J美國造,佢D野重料, 講度負40度都無問題,gear 黎講核彈級,我諗我呢世都唔會買。
以上睇官價全部都平過canada goose 有興趣可以睇下交流下大家有乜心水
牌子囉
同佢羽絨量係多啲
有價有市 大把大陸,日本人買
黎緊會去個地方日夜溫差大 日-2 夜-25左右

想學post 主著法 會買件Montbell Permafrost Down Parka

入面d衫點砌會比較好
佢有down jacket
覺得 sleepingbag 呢下好攪野
有 sleepingbag product 又食到卷張被出街
透氣差過LT,始終soft shell黎
但其他黎講
d down 真係好撚肉酸
down 我一直覺得除左個牌子個logo 外無乜設計可言,個個樣差唔多
有冇D 靚樣既down 參考下
利申: fashion 盲
Canada goose明顯係外型行先
而且華實兼備
如果比到5000以上 買佢好過arc'teryx啦

利伸:有一件
貴唔貴係一件事,香港非要著羽絨嘅日子越來越少,唔係必要或超勁鐘意我寧願投資去另一度。
我又唔覺佢外型有幾出色,moncler又係貴撚,我覺得fashion味濃過CG囉。
我見官網件件都係差唔幾
有冇相睇下
Moncler根本係fashion brand啦 出埋d 7 genius 搵埋藤原浩玩
Moose Knuckles
都係fashion line 又係made in Canada
價錢同Canada Goose 差不多 好似平dd
同唔會同某大國撞款
咁你應該著埋上身先
CG 係外型先
同舒適度黎講
低之又低
如果要長期著到
Arc 屌打CG
我果件係lightweight既Wilmington pullover
之前去旅行0度左右就咁heattect+佢已經夠做 又輕
舒適度我都覺得滿意
不過我冇arc既羽絨做唔到比較係真
我覺得pbi expedition parka同forester jacket果類個樣好好睇
以design for -10/20 既褸黎講
pbi甚至係design for -30

呢d款真係去旅行都難著
撳入去 fashion 到唔識 back...
唔識我都係死埋一邊
唔好介意打巴
pbi expedition parka 我覺得似N3B
forester jacket 直頭似警隊外套
fashion 我真係識條鐡
我退下
上星期去札幌-1度左右
*heattec+smartwool 250做base layer (就咁smartwool都好凍,所以加多件)
*薄Merino wool面衫
*Patagonia R2
*Montbell permafrost light down

都係凍到縮下縮下
0度左右,我一件250 + Fission SV夠晒。
入室內食嘢就咁除咗件Fission SV掛喺後面就得。
-10度嘅話,裡面夾一件Delta LT已經好暖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞