羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我都唔知啲羽絨邊度飛出黎
我諗都算甩得多,特別係衫袖
件特價veilance 可能擺倉太耐啲物料開始唔得
無印都有甩,不過間唔中一兩條
不過CG本身加國買要比稅
美國好似唔收外地信用卡
其他地區冇試
farfetch果D fashion網就-完都好貴
呢位巴打都好唔涷得

以前去東京/中國地區零下都係heattect+厚身sweater/hoddie+多件MA1就夠

不過我都買左堆merino wool準備挑戰北海道
其實香港 你去鐘sir 買都有7折
不過未必有款
好似唔正常喎
我係功能撚,用過呢d gear出過汗可以答你Canada Goose 同 Aigle 一樣係華而不實。

舉巴打件CG野為例,主打輕便的Wilmington Pullover 賣點要係輕,packable,定價$USD550,675 fill,靜態活動合適。實際幾重?官網冇俾spec

Light weight down 其實市場要求係好高,如果要賣點輕,表表者係2018前MHW的 ghost whisperer gen 1, 800 fill power, Q Shield hydrophobic down,一樣packable,我係M size只係重7.8 oz,我係campsaver買番黎$200 USD

講埋Marmot 2014年前後件Quasar Hoody,上到900 full power packable,一樣中碼都只係做到under 12 oz,都係冼水,千零蚊減價落樓。

講外型,Cerium LT個羽絨版型夠靚啦掛,一樣packable 850 fill,heattech 加以上任何一件都夠頂巴打所提0度個range啦,咪又係千零蚊

我自己係完全唔明買CG係做乜,三倍價錢買款同外型我買aigle好過,至少我覺得佢設計係幾靚,唔似CG咁都係有種outdoor累贅感
不過我有哂呢3件野其實total係貴過你一件
巴打咁多down,講開hydrophobic down,巴打有冇真係試件野係咪真係難濕D,濕左係咪真係維持到D loft ?,我怕買down , 多多少少原因係因為打理難,洗又難,汗又煩,hydrophobic down都好,個層野總會甩,又要補,不過人無計最暖始終係down。
冇試,因為如果預落雨我會加件hardshell
打理就唔算難,我都係求其塞,汗大做high intensity 我都會用番synthetic
不過你講得岩,Down 個 warmth to weight ratio 到今時今日都係冇野取代到
岩岩去大板0度都係一件heat tech 加u記slimfit羽絨, d日本妹仲著緊短裙
咁又無, 真係好Q大風
可能我入面普通TEE, 保暖差好遠
可能真著返件保暖透氣底衫 好好多
你咁樣著唔會好大舊 唔方便咩?
少少大舊喇,但唔覺得唔方便.
而且我唔係行山, 上山食風影下相等日出姐
行山應該會熱死
我就係咁諗 著咁多行山上去
我之前喺東京嘅5am check out去機場
montbell入面著件厚zipup (uniqlo有毛嗰啲)就覺得好暖
明明我喺香港都唔係好怕凍
真係失敗
買cg呢個巴打上面都講咗/暗示咗覺得cg時尚d㗎啦,唔係點會捨得咁貴買呢。。。咁去到個人口味層次,著咗件嘢即時暖40%同輕30%是常識吧?
lm
我有呢件黑色,呢件外型好靚,喺香港天氣嚟講,可用度幾高。 香港可以話無冬天咁濟,呢件著外面再加件中層保暖衣,或如果天氣好濕凍嘅話,加多件U記薄羽絨背心都夠做。
有乜on9 得過online 買件衫以為平左,點知未到,香港就半價屌你老母
有冇東涌巴打聽講開左間arc outlet 有冇平野執?
竟然有OUTLET
求詳細
去過日本outlet,都係外國網平
路過入去望過,部分半價同七折,款唔算多,外國網啦
半價都好抵玩
起碼現貨
香港最抵買係炮記,outlet算把啦
究竟買咗乜?想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞