羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
都係頭post嗰幾個
試過beta ar+atom ar hoody,無話著唔到嘅
但atom唔買hoody我又覺得唔靚
上年買LT 都係平過依家, 佢依家個原價加左價
靚價,想問下件野你幾高幾重著,有冇咩 comment
著bibs
邊間集運?
我張單送去 BNS 今朝晨早出左 UPS tracking
你買咩brand
有冇地方買Zeta LT有平
專門店賣4090好痴線
睇開呢個po 既巴絲應該唔會專門店買

香港實體店既話可以留意下旺角同炮台山既行山鋪,後者有六折不過唔知有冇zeta
唔急嘅話建議頭po 幾個網sales 時買
172cm 49kg
想買件行山薄風褸
1000-2000
有咩推介
paclite 旅行好好用 ,
我件zeta SL放背包緊急先用,唔會成日著
長著的話我選 Alpha SV,因為個cutting真係靚仔

而家我旅行/備用會帶 Zeta SL,貪佢好摺又輕,去歐洲溫差大,朝早無雨又唔大風唔需要有shell,就放係backpack

如果係全日上山,海邊outdoor玩, 直接帶alpha SV出去
一頂一底, 其實好好用
手痕上ARC官網睇發覺GORETEX得返一件係加拿大
其他全部MIC
不過佢依家寫明邊間廠出都幾好 好似冇乜公司會咁做
如果二月去北海道,溫度預-10和預有風雪,手上有:
sub zero 厚身短袖底衫
kyanite fleece jacket
atom ar jacket
mont-bell wind stopper hoodie jacket(忘記了型號)
cashmere scarf

打算再買手襪,羊毛襪& smartwool 250 base,鞋就諗住著返普通波鞋。

咁樣夠唔夠頂?重有無咩裝備需要有?定以上有啲嘢唔駛晒錢買?希望啲衫將來冬天去追極光都用得翻。

之前試過十一月去大阪,氣溫0-7度,有雨落,著住subzero底衫+出街衫hoodie(有少少毛)+類似u記嘅毛毛hoodie褸(連手袖都有毛)+普通scarf......入夜後凍到縮。後來臨時買多件montbell wind stopper hoodie, jacket加上身,都覺得凍。
所以今次想做定準備先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞