羽絨/風褸/旅行用品討論[17](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
根據消委會調查,印象中baleno係最高分,U記都唔差
保暖度同件厚冷衫差唔多
入衫袋
Holgafs大家點睇?
扔落洗衣機?
不過消委會報告係用uniqlo extra warm
Ultra warm我覺得勁過baleno
多謝提醒,我都冇仔細睇,反正呢兩款都好抵玩
我冇買過Heatech唔太清楚佢嘅保暖能力
跟washing label 洗冇問題
https://arcteryx.com/us/en/shop/mens/atom-sl-hoody
Care
-Machine wash in cold water.
-Do not use fabric softener.
-Tumble dry on low heat.
-Do not iron.

Atom SL 唔係gore tex,冇防水膠帶,只係面料有dwr treatment,所以唔洗擔心爛,當然如果驚既,可以去行山鋪買枝洗褸清潔液,手洗最穩陣,或者上面巴打講既入洗衣袋落機洗
下面段片係教洗down 既,係除左dry 個part 之外,其它都可以跟
https://www.youtube.com/watch?v=eU0iS40oOzQ
今日可以著羽絨啦
初二初三呢種天氣係咪atom LT 就 ok?
今日我係著Proton LT出去買消毒酒精同洗衣粉
夠唔夠暖先?洗唔洗用到AR
Lt 應該夠做
琴日著左proton AR
熱到出汗,proton LT 個loft weight 重過Atom LT 20g, 香港係永遠唔使著到AR
初1至初3 已經出動到atom ar
想問下各位巴打著完件褸返屋企有冇做消毒
無理由次次著完都拎去洗
ar都凍,香港11-12度=日本6-7度
死虧佬表示atom ar+ shell都係手凍腳凍
Ultra warm係香港都著唔到
多數係屋企著再著多件tee做訓教衫
一係用去旅行著
平時都係著薄
就算著baleno都係著薄難得天氣凍更係著褸
啲褸一年都唔知著到幾多日
11-12度有風好攞命
原來正常
我月頭去日本同依幾日個look都一樣
巴打你base layer著咩
我著件普通 Nike dri fit 長tee, 加件proton LT, 下身著tech fleece 長褲郁一郁已熱到出汗
怕凍撚接示呢幾日都著緊
好舒服
夠凍,有gear,但唔敢出街,天佑香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞