《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
「花哈哈~我哋都一齊咗咁耐啦~而家仲會呷醋~」阿月又恥笑我~

『一齊咗幾耐都係咁大醋意~係唔鍾意其他人𥄫我個靚靚女朋友㗎喇~』我就扮晒霸道~

「係喇係喇~唔俾其他人𥄫喇~」阿月就冇我咁好氣咁~

『淨係俾我一個𥄫~』我就一路望住阿月...望實阿月...

阿月又望住我...莞爾一笑...

終於都...可以見返阿月...
然後個靚仔侍應就放低兩碟窩夫...

我立即怒視住個靚仔侍應!

今次個靚仔侍應感應到我嘅殺氣而立即行開!

算你醒目...

然後我就再望返面前嘅阿月...

望住阿月甜絲絲咁指住...窩夫旁邊...碟上隻...用朱古力醬畫成嘅貓貓:「你睇你睇~我隻貓貓幾可愛~」

『可愛~可愛~同你一樣笑到古古惑惑咁~』十足十又唔知有乜驚天大陰謀~
「咩古古惑惑吖?係好似我咁可愛~」阿月又對住我莞爾一笑~

嘩...就係你呢個笑容囉...可愛得嚟帶點古惑...

「你嗰隻都好似你吖~」阿月又指住我碟上隻用朱古力醬畫成嘅貓貓~「一樣呆呆毒毒~」

『有幾呆又有幾毒吖?係攰吖月月娘娘...』你都唔係唔知我連續OT咗幾多晚㗎啦...

你都唔係唔知我連續幾多晚未沖完個涼你就瞓咗啦...
唔係我唔想早瞓...

係我返到嚟都成十二點喇...

沖埋個涼洗埋個頭都成點幾喇...

瞓唔夠六個鐘就要起身準備返工喇...

人嚟㗎我...一日瞓唔夠八個鐘係會短命㗎...

仲要連續Keep住兩個禮拜都係咁...你好快就守寡㗎喇...
「我就係知你辛苦~所以咪帶你嚟食糖水囉~」阿月又對我莞爾一笑~

『呢個唔係糖水嚟㗎喎...』我望住面前兩碟窩夫...

真係大大碟...每碟都整晒四件...

仲要係鋪滿晒士多啤梨...朱古力...中間仲要有雪糕...

咁夜食咁飽...點瞓吖...
「哎吖~你唔覺得好滿足㗎咩~仲要有隻咁可愛嘅貓貓望住你喎~」阿月又對住我莞爾一笑~

『最重要都係有我陪住你呢隻貓貓食甜品...』真係會飽到上心口...

「明明就係我陪你啦好唔好~」阿月谷一谷塊面豬登~

『係喇係喇係喇~多謝月月娘娘肯百忙之中抽時間嚟陪我食甜品~』真係...未食已經心都甜埋~

「使乜講~」阿月就開始開餐~

望住阿月呢個滋味樣...真係乜嘢攰意都全消...

阿月...真係我嘅精神支柱...

只要有阿月喺身邊...同阿月一齊...就算幾攰幾辛苦都好...我都捱得過...
『阿月...』我雙手捉實阿月隻手,好認真咁望實佢雙眼。

「嗯?」阿月就眼仔碌碌咁望實我。

『唔好再...離開我...』

「哈~你講咩吖?我又點會離開你吖?」阿月帶住微笑擰擰頭~

『真係唔係講笑㗎...你知唔知喺嗰兩個幾禮拜裡面...原來沒有你...日子好難過㗎...』真係生不如死㗎...

「睇嚟你真係跌得太深...跌落Limbo...」阿月認真咁打量住我...

『吓?』咩...Limbo?
「Inception吖~你發夢發得太深啦~所以先會令本來只係瞓咗十分鐘左右嘅你,好似過咗兩個幾禮拜~同時好真實!真實到完全分唔到邊度係現實...邊度係夢境...」阿月好認真咁點點頭...

『唔好睇咁多電影啦...假㗎...』我冷眼打量住阿月...

「許~你唔好發咁多夢啦~假㗎~」阿月又回返個冷眼俾我~

唔好發咁多...夢?

發夢嘅嘢控制唔到㗎喎...

「係穿越時空,去咗廿年後嘅未來又好...定係發夢發得太深,跌落Limbo又好...你而家咪返咗嚟囉~係咪?」阿月對我莞爾一笑~

我...我而家咪...返咗嚟?

「嗯~好味好味~」阿月繼續開餐~面露幸福滿足嘅微笑~

都...都係嘅...不論係穿越時空定係發夢...我終於都返到嚟阿月身邊~

TO BE CONTINUED

今晚出完

三句預告

[Day 21-現在過去] PART 01

喺一個藍色嘅空間之中...

藍...四周都好似被一層薄薄嘅...薄薄嘅藍色所包圍...
Live
舉報飛揚借連登賣廣告
已經將[Day 20-遺址禁區] PART 12 Upload上Facebook同紙言

今日嘅文已經出咗喺第35頁

可能由細到大一有貓同老鼠就會諗起貓哭老鼠假慈悲
今日好早
一陣就要出去 好驚驚
冇開名應該唔算係賣廣告嘅
重點係對我都冇利益
黑貓你真狡猾 老是常出現
有聲有畫

起身有文
金令早
咁早起身吖
仲有柏芝
制服誘惑
我媽媽叫張柏芝/謝安琪
一講到謝安琪就諗起旗袍
仲要瞓喺張木梳化上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞