《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
各位早晨
過年啲活動冇晒咪幾好 清靜啲
少左好多人俾老豆老母夾番去鄉下
有個朋友嘅老豆老母仲話要返上去 個朋友話打都唔跟
痴線 上面度度都中 仲上去送死咩
就算喺香港 我都唔想出街啦
應該停工停課留喺屋企
等文
努力趕文中
今日落街 個個都戴返個口罩
停工停課
呀仆街,咁妹妹咪跌左入圈套?
一定要延長假期
學校真係好易傳染
這陷阱 這陷阱 這陷阱
又唔係第一次入圈套
習慣㗎啦

上回講到飛揚終於都返翻去...返翻去阿月身邊!
阿月一頭問號~
飛揚就同阿月講自己穿越時空!去咗廿年後嘅香港!
阿月話飛揚一定係返工返到傻咗~明明收咗線都係過咗十分鐘左右~
飛揚話係真㗎!仲要喺地獄生活咗兩個星期!
廿年後嘅香港...好撚恐怖...
飛揚拖住阿月隻手仔行...又一邊望望呢個正常嘅屯門...
飛揚講返未來嘅香港係點...
阿月就唔多信咁啦~
飛揚講返自己做咗傭兵!做咗行者!
阿月就更加唔信啦~飛揚咁廢~
然後又講起逆行者...仲唔小心講埋綽姿出嚟!
阿月恥笑飛揚有𡃁妹仔食~
飛揚話綽姿好難頂㗎...又要聽晒佢點...點親都極危險...
「哦~啱吖啱吖~你對啲𡃁妹仔不嬲都係零抵抗㗎啦~」阿月又對飛揚莞爾一笑~
『唔係吖唔係吖...』
「仲話唔係?快啲去溝人啦~吖唔係~快啲去俾人溝啦~」
『都話唔係咯...我同佢冇嘢㗎...我嘅身份係佢哥哥...』
「哦~仲要係哥哥添吖?啱晒你啦~你呢個妹控~唔係一直都好想有個妹妹俾你搞㗎咩?」
『搞乜吖?係愛錫吖!你個腦真係...』
「愛~~~錫~~~吖嘛~」
好彩冇講到羅羅出嚟姐...如果俾阿月知道飛揚同過羅羅瞓喺床...同羅羅玩過換衫...同羅羅行過街...拍過拖...實死得比做行者仲快!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

沿住馬路旁邊行咗一大段路...再橫過馬路...行到過嚟M記...都仲係有咁多MK仔女企喺門口煲緊煙...

總算喺屯門見返啲正常人...見返一班不知天高地厚嘅死𡃁仔...死𡃁妹...

萬一俾西貢獻命見到好似佢哋而家咁...扯住飛煙眼超超...一定打到佢哋仆晒街!

我再望望對面馬路...銀行裡面嘅自動櫃員機...

「嗯?做咩?」阿月又一頭問號咁打量住我...

『冇...冇...諗返起...第一次撳機...就喺對面...然後第一次遇到西貢獻命班人...搶錢打人...』真係打到仆晒街...
「真係咁冇皇法㗎嘛?」阿月又跟住我,望住對面銀行。

『冇...特殊區裡面就只有西貢獻命同天門...西貢獻命管屯門...天門就管元朗同天水圍...』

「吓?咁點解屯門係由西貢獻命管...西貢獻命同西貢又有冇關係?」阿月一頭問號咁...

『嘩...講起上嚟就真係水蛇春咁長...』

「我要聽~我要聽~」阿月捉實我隻手,Fing吓Fing吓~

『呃...咁好啦...』就等我慢慢講故事你聽啦...
我一五一十...

『廿年後嘅香港已經有革命軍...』

十五二十...

『我哋SPIRIT精神化要靠精神液...』

廿五三十...

『逆行者係用綠色嘅能量...』

盡我所理解了解知道嘅一切一切,有關廿年後嘅香港,我所經歷過嘅種種都講俾阿月聽...

我真係只可以盡力...因為我都仲係有好多嘢唔明...唔知...唔清楚...
「唔...點可能有革命軍吖?槍都冇支~」阿月拖住我,行落陰暗嘅樓梯。

『有外國勢力㗎嘛!有唔少軍火都由外面運入!佢哋唔止有槍...連RPG都有㗎喇!』我又繼續講解!

「就算有槍有RPG都搞唔掂啲警察㗎~人哋警察受過專業訓練~」阿月又咬住唇~

『你話警總嗰啲就唔敢講...但屯門啲警察廢㗎!仲有我哋呢啲大西北,要調派入嚟都要時間啦!』成間警署要被攻陷有幾難?!

「咁都仲有解放軍㗎~」阿月又眼仔碌碌~

『班革命軍有逆行者撐腰!』我再繼續講解!

「咁講法逆行者打晒啦~推翻政府啦~」阿月又點點頭~

『咁政府會僱用我哋去對付逆行者㗎嘛!唔係嘅話都唔會搞到西貢咁大鑊啦!』滅城呀!
「咁僱用你哋消滅逆行者就平定革命啦~」阿月再點點頭~

『唔得唔得!逆行者所用嘅綠色能量勁過我哋好多!而且我哋精神化有時限!過咗會進入深層睡眠!而喺精神化期間受到致命傷害,都會死亡!所以好多制肘!』唔係咁易㗎羅師父...

「咁逆行者咁勁...點解唔消滅晒你哋呢?」阿月又眼仔碌碌~

『我點知吖...我又唔係逆行者...』問問問...你估我乜都知咩...

不過都係嘅...阿月就係一個舉一反三嘅人...

同佢講乜都係反咗先...

我本身都已經唔係咁清楚個情況㗎啦...阿月仲要不停咁反...叫我點講得清楚明白呢?
「花哈哈~你睇得太多動漫喇~」阿月又忍唔住恥笑我~

『唔係吖!係真㗎!廿年後嘅香港真係好恐怖!好痴線㗎!』你去過就知㗎喇!

「你話係廿年後嘅香港...」阿月諗一諗,「咁而家呢?你所講嘅SPIRIT呢?逆行者呢?」

『呃...SPIRIT就應該潛伏喺唔同嘅機構...公司...逆行者就...唔知...』我邊知咁多姐...

「但係就從來都冇聽過有你所講嗰啲黑衣人出現過~更冇死喺咩精神刀之下咁嘅狀況嘅新聞喎~好似激光劍咁...分屍唔流血...斷口焦燶晒喎...咁匪夷所思嘅狀況你估蘋果唔衝住報出嚟?動新聞又嚟喇~分屍唔流血~斷口焦燶晒~Jedi救香港~」阿月繼續講笑~
『真㗎!我講真㗎!我真係去咗廿年後嘅香港!生存咗兩個幾禮拜㗎!』好實在!好真實!完完全全體驗到咩叫生存遊戲!

「第二個講我都信~你喎~喺一個咁恐怖嘅地獄生存到兩個幾禮拜?唔到一日就收皮啦~」阿月又恥笑我~

『嘩你咩意思?話我廢吖?你試吓吖!你就真係唔到一日收皮喇!』你同我一樣,都係普通嘅香港人嚟咋!

做冷氣軍師你就叻!

「俾著係我?我拎住把精神刀就由呢度打到上北京吖~嗡!嗡!嗡嗡嗡!」阿月又手舞足蹈咁扮晒雙手持刀揮動~
嗱!你睇!仲唔係冷氣軍師?

由呢度打到上北京?

SPIRIT係傭兵嚟㗎!收錢做嘢㗎咋!

而家最大嘅客仔係支共吖!反你腦細吖?

就算真係俾你作反...精神液呢?邊有咁多精神液俾你打到上北京?

仲有深層睡眠呢?期間係完全冇意識㗎喎!俾人揭穿身份就死得㗎喇喎!
「不過又真係幾有故事性嘅~啲設定都唔錯吖~真係可以用嚟寫返個故喎~」阿月又眼仔碌碌~

頂...仲係覺得我吹水...仲話要用嚟寫故...

係吖...真人真事改編吖...賺到錢唔該分返啲俾我吖...

「係呢係呢?咁廿年後嘅我係點㗎?」阿月睜大對大眼仔望實我~

『廿年後嘅你吖?唔知喎...』

「吓?點會唔知㗎?廿年後嘅我未死㗎嘛?」阿月皺住眉咁諗...

『真係唔知你死咗未喎...』
「吓?你冇搵我咩?」阿月仲係皺住眉咁望實我...

『我唔記得咗你電話吖...』

「有冇搞錯呀你!咁都唔記得?!又話點愛我點著緊我!電話都唔記得仲愛乜鬼著緊乜鬼呀?!」阿月谷起塊面豬登!

『邊...邊關事吖...』死...阿月嬲嬲豬添...

「我唔理你呀!同我返去罰抄十萬次呀!」阿月雙手叉住條小蠻腰!谷到塊面豬登勁紅!

『嘩...十萬次吖?抄到手都斷啦...』你話我精神化之下就應該輕輕鬆鬆姐...問題係而家都冇精神液喺手...
「唔得呀!要罰抄十萬次!好好咁記住我個電話!唔係嘅話,等陣你又穿越時空去咗未來咁點算?」

『嘩...你詛咒我吖?』

「咁都叫詛咒你吖?俾你又返去搵你嗰個綽姿𡃁妹仔咪益咗你囉~哦!唔怪得唔想記我電話唔搵返我啦!原來係想同個𡃁妹仔開心心~」

『梗係唔係啦!你又諗咗去邊吖?我同佢冇嘢㗎!我心只有你囉!』

「仲話個心只有我?電話都唔記喺心裡面吖!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞