《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
飛揚真係好天真㗎
擺明就係擔心飛揚啦
綽姿真係好

港人買樓 要不吃不喝20.8年
https://lih.kg/eMmasT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
匯豐
妹妹仔早
高才鳩早
金令早
中六合彩咪唔使囉
朋友做匯豐 話尋日已經收爐 未知真假
各位早晨
半年了 又一個半年了

上回講到日倫喺七仔買咗三文治同包奶俾飛揚,就一齊挨喺車旁食。
然後等咗一個鐘左右,綽姿終於嚟到。
日倫問綽姿有冇問題。
綽姿話睇過個Plan覺得冇問題~仲話對日倫有信心添~
大家都上車向西貢出發。
飛揚忍唔住問綽姿點解又會嚟同佢哋一齊行動。
綽姿話擔心飛揚喎~
嘩~真係甜到入心呢~
越係駛近西貢,飛揚又唔舒服...
飛揚真係好弱㗎...都抖咗咁耐啦...坐陣車又唔舒服...
駛到去差唔多目的地...駛上路旁爛地...等隊銀色巨型貨車駛過之後...
綽姿除低件黑色毛毛大褸,手中拎住支精神液:「真係頻密。」
「嗯...」日倫都除低件黑色大褸,手中拎住支精神液,「越夜會越頻密。」
要...要除褸同拎支精神液出嚟?
飛揚都不敢怠慢!立即除低件黑色大褸!拎返支精神液出嚟!
佢哋三個同時落車!行去車頭!
日倫拎住支精神液,望住前方...陰暗嘅馬路上:「準備好?」
綽姿都拎住支精神液,點點頭:「嗯。」
『嗯...』準備好...要...要行動喇!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 20-遺址禁區] PART 10

我哋三個同時一捏精神液!

手中嘅精神液同時粉碎!分散成紅色嘅粒子!

無數發住紅光嘅紅色粒子就喺我哋嘅左手手掌中飄出!飄到去手背!

手背上出現…五角星!

一個倒轉咗嘅五角星!發出紅光!
就喺道寒意由手背傳遍手掌…傳到手臂…全身!

「嘩特斯啊...特茄嗲...」係...係日文?!

「斯Lee大姑拉...嘩特斯...斯Lee大姑拉!」係日本妹?!

點會...點會聽到日本妹...

「飛揚...你冇嘢吖嘛?」呢把係日倫變咗嘅聲!

『我...我冇嘢...』點解...點解會係...日本妹...

「佢係咁...唔使理佢。」呢把係綽姿變咗嘅聲...
我望清楚...先發現日倫同綽姿都已經笠起頂帽...拉高衫領...

要行動喇...要行動喇...我都不敢怠慢!立即拉高衫領!笠起頂帽!

日倫見我都已經準備好...就立即跳上街燈!

綽姿都立即跟上!

原來係要利用街燈?好啦!

我都跟住綽姿跳上街燈!再跟住佢身後跳去前面嗰盞!再跳去前面嗰盞!
一直有日倫帶住!喺一盞又一盞街燈上跳嚟跳去!向前進!

我哋嘅前進速度都好快!極高速!

綽姿一邊跟住日倫身後跳,一邊講:「提升聽力。」

提...提升聽力?

『哦...』綽姿叫到...就跟住做!

當我一提升聽力嘅一瞬間,就聽到日倫把聲:「呢度一帶嘅燈柱都有監控系統...而且仲要直接連去駐守西貢遺址嘅解放軍軍營...所以我哋嘅行動要快...唔可以俾監控系統偵察到。」

原來呢一帶嘅燈柱有監控系統!
就係嗰啲...喺燈柱之上...一個個黑色半圓球體?

唔止...仲有幾塊黑色...好似飛碟咁嘅物體...

呢啲都係監控系統嘅一部份?

咁佢哋係點運作?

影像監控?聲納?紅外線?

我都唔知...不過應該只要我哋行動夠快...就唔會被監控系統偵察到...

我諗...日倫應該比較清楚...

究竟日倫仲知道啲乜?
日倫繼續講:「繼續保持最高聽力...我會以極細聲去提醒你哋...你哋都係...要講嘅話就盡量細聲...我會聽到。」

『了解...』我都細細聲咁答...

其實要我一邊提高聽力,一邊跟住綽姿身後喺街燈上跳嚟跳去就唔難...

話晒我都做咗兩個幾禮拜行者喇嘛!唔好真係當我流先得㗎!

之但係...而家嘅我...仲係唔多舒服...

我唔係搵藉口呀嗱!我真係仲有頭暈暈!呼吸困難!心口壓住壓住咁!

點解會咁㗎呢...我仲以為...精神化之後就會冇事...

但而家...唔好話冇事...連好轉都冇...

可惡吖...身體可唔可以唔好咁差呀?!
到我哋差唔多嚟到解放軍設置嘅閘口...日倫同綽姿都停低!踎喺街燈上!

我都跟住踎低!留意住閘口...

幾支射燈喺閘口後面遠處射向閘口...

射燈射到光燦燦嘅閘口,又有幾個Full Gear嘅解放軍士兵守住...

而喺日倫同綽姿各自企喺左右兩邊嘅燈柱,距離閘口後面最近嗰支射燈又有啲遠...

呢個距離...好似真係太遠...

中間又好似...冇一個好嘅踏腳點...

咁我哋點入去呢?
就喺呢個時候,幾支射燈突然向後一照!照住一隊銀色巨型貨車車隊!

被幾支射燈照住嘅銀色巨型貨車就銀光閃閃咁!

與此同時,日倫同綽姿向住閘口跳落去!

我都立即跟住綽姿身後一跳!

幾個Full Gear嘅解放軍仲係望住銀光閃閃嘅巨型貨車駛埋嚟!我哋就喺其中一個身後擦身而過!

真係完全察覺唔到我哋...我哋三個就喺個Full Gear嘅解放軍士兵身後進入禁區!
射燈射到啲銀色巨型貨車,搞到成個環境銀光閃閃咁...勁燦眼!

我哋三個就趁機避開射燈!避開車隊!閃入草叢!

喺草叢裡面移動一段距離,就立即跳上街燈!繼續前進!

一連串嘅行動都冇停過落嚟!跟住綽姿跳過嘅街燈前進!

日倫又細細聲講:「利用街燈係最近,同時係最安全嘅路線。」

乜真係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞