《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
妹妹仔早
各位早晨
人在做 天在看
金令早
後果自負 後果自負
報應不爽
大家要保重
濕凍啲細菌好惡
未到初三就忍唔住屌老豆兩句
老豆又睇CCTV啲爛鳩垃圾節目
聽到大陸閪鳩叫 就話佢呢啲先係唱歌 香港嗰啲都唔知唱乜
我忍唔住立即衝出去:
早排先聽到人講香港人都唔欣賞自己香港
戲又係外國嘅先叫大作 劇又係外國先拍得好 故又係外國先寫得到 動畫又係外國先感動
你聽歌都話大陸好聽 自己香港人都唔欣賞自己香港
係吖 連月亮都係外國圓㗎 香港嗰個方㗎
激到春袋都有氣
妹妹仔早
金令早
各位早晨
kobe
聽日好大機會仲要去拜年
咁高危真係唔想出去
仲有2分鐘

上回講到飛揚繼續拖住阿月隻手仔行。
行過M記...見到一班不知天高地厚嘅MK仔囡...
總算見返啲正常人...
假如喺廿年後...俾西貢獻命見到佢哋眼超超咁...仲唔打到佢哋仆晒街...
然後飛揚就望到對面嘅銀行...ATM...諗返起第一次見到西貢獻命打人搶錢...
阿月好奇廿年後真係咁冇皇法?
飛揚就一五一十咁將廿年後嘅香港講俾阿月聽...
阿月又舉一反三咁...乜都反一餐~
仲話如果係佢自己,一定由呢度打上北京~
冷氣軍師嚟㗎喎~
然後阿月又問廿年後嘅自己係點~
飛揚又好老實咁答因為唔記得咗阿月電話,所以搵唔到阿月喎~
有冇搞錯吖!又話點愛點愛!連電話都唔記得!
「唔得呀!要罰抄十萬次!好好咁記住我個電話!唔係嘅話,等陣你又穿越時空去咗未來咁點算?」
『嘩...你詛咒我吖?』
「咁都叫詛咒你吖?俾你又返去搵你嗰個綽姿𡃁妹仔咪益咗你囉~哦!唔怪得唔想記我電話唔搵返我啦!原來係想同個𡃁妹仔開心心~」
『梗係唔係啦!你又諗咗去邊吖?我同佢冇嘢㗎!我心只有你囉!』
「仲話個心只有我?電話都唔記喺心裡面吖!」
『因為成個心都係你~連電話都載唔落~』
「收...皮...啦...陳...飛...揚...」
『唉...難為我為咗你...一直都好好控制自己...守身如玉...冇受誘惑...真係成個唐僧咁㗎...』
「哦~原來咁樣好難為你嘅~咁你快啲返去未來搞個𡃁妹仔啦~唔阻你喇~」
『唔係吖唔係吖...係我專一又長情姐~』
「收...皮...啦...陳...飛...揚...」
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 20-遺址禁區] PART 12

同阿月打情罵俏咁行...喺陰暗嘅街道上行...

行過幾間車房...行過污糟嘅垃圾站...

然後...我望入公共停車場...

由呢度...行入內街...

我就轉身行入停車場...

「嗯?喂!你去邊吖?」阿月拉一拉我。

我就拖住阿月隻手仔,穿過停車場...行入井財街...
望望附近嘅舖頭...唔少都仲著緊燈...打開門做生意...

我望多兩眼...再行入啲...

路旁都放咗幾架單車...

睇落仲好新淨...應該係屬於喺對面間食店出面食梗嘢嘅食客...

我打量住班食客...再行入啲...喺兩旁店舖之中嘅行人路上...拖住阿月隻手仔...行多幾步...

然後我就企喺一間已經閂咗門...收咗舖嘅店舖面前:『係呢間舖頭...』

「嗯?」阿月一頭問號咁望住面前間舖。
『呢間舖...廿年後係一間洗衣舖...裡面仲有個懶瞓肥婆睇住...』我望入舖頭裡...再望望頭上個招牌....而家間舖...係綜合復康治療中心?

「洗衣舖?懶瞓肥婆?」阿月又跟住我,八八卦卦咁望入舖頭裡。

『嗯...個肥婆仲要有槍...』我再望多兩眼...

「有槍嘅肥婆?!」阿月難以置信咁嘅樣。

『嗯...唔止...呢頭仲有好多道友...』我就拖實阿月隻手仔,喺兩旁店舖之中嘅行人路上慢慢行...

「吓?道友?廿年後仲有人吸毒咁蠢㗎咩?」阿月疑惑咁望實我。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞