《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
好似係考完試放早
你真係好變態

順便借位
歐美議員講野又無人理啦
響task2呀 幫手啦上唔到千呀

Twitter組24小時keep住更新
幫手retweet
㩒入 https://t.me/TwitterHelpBot
然後打 /task2 攞任務
小妹妹真係天真無邪好可愛

Retweet咗啦

上回講到隻Drone已經唔可以再向前飛。
呢個距離同西貢仲有啲遠喎。
日倫都唔知有乜干擾...總之就係飛唔到入去。
咁奇怪?
日倫話而家只好再喺外圍調查多啲...為今晚潛入行動收集多啲資料先...
真係要潛入去?好危險咁喎...
飛揚冇乜嘢幫到手...就只好繼續觀察...
過左一段時間,飛揚都係忍唔住問日倫,點解要帶埋佢嚟呢?
日倫話感覺到飛揚係關鍵。
吓?明明就係阻手阻腳啦...
但呢啲都係日倫嘅第六感!而且日倫嘅第六感一向都好準~
咁...希望今次唔係第一次唔準啦...
再過咗一兩個鐘...隻Drone都終於返嚟...
「好啦~資料都搜集好喇~而家就要做風險評估同潛入Planning先~」隻Drone慢慢咁飛向日倫面前...降落喺佢掌上...
日倫收返好隻Drone落黑色盒之後,就喺個黑色盒拎埋塊平板電腦出嚟:「咁你都抖抖先啦~」
『哦...好好...』原來個黑色盒裡面仲有塊平板電腦...
飛揚就左望望...右望望...
日倫就坐喺平台邊,開始喺塊平板電腦上面撳撳掃掃...
飛揚都跟住日倫坐喺平台邊...又偷偷望望佢手上塊平板電腦...
有好多圖...又有幾幅地圖...仲好多數據咁...
然後日倫又撳撳掃掃部電話...又喺塊平板電腦撳兩撳...掃兩掃...
嘩...又係啲飛揚睇唔明嘅嘢...睇嚟都冇飛揚嘅事㗎喇...都係吹住冷風睇風景啦~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

“飃!飃~”吹住冷風坐喺平台邊等...

日倫一邊掃平板電腦...一邊撳電話...

左右開弓咁...好勤力...

我呢我呢...真係無所事事...乜都幫唔到手...

我真係有用咩?完全幫唔到手喎...陪坐咋喎...

唉...真係覺得自己係多鳩餘...

都係唔好理~繼續睇風景~
靜靜咁睇風景...靜靜咁等...

然後就差唔多日落...黃昏...

天色由黃...漸漸變橙...漸漸變暗...

快要進入夜晚...

呢邊可以話冇燈光...就只有日倫手上塊平板電腦同電話嘅光...

然後就要望向遠處...西貢公路嘅街燈...

好似一條火龍咁...
究竟仲有幾耐...日倫先搞掂呢?

我哋又會喺幾時...開始行動呢?

突然!

「搞掂喇~」日倫伸咗個懶腰~

『搞掂喇?搞掂喇?係唔係行動喇?』突然話搞掂,搞到我好緊張添!

「未行動住~未行動住~」日倫帶住微笑擰擰頭,「唔使咁心急嘅~講解埋先~」

『哦哦...好好...』係唔係要“高呼”吖?
「首先係我已經評估過,喺西貢遺址外圍一帶,應該就唔會有行者...就只係解放軍...」日倫諗一諗,「所以我哋可以以精神化潛入...」

『哦哦...真係唔會有咩?會唔會夜晚先有㗎?』小心啲好喎...

萬一真係有行者喺裡面...仲要係先行者嘅話...我嘅氣息實俾佢哋發現到㗎喎...

到時俾人捉到...有乜後果㗎?

係咯係咯...都未知俾人捉到去禁查區做調查係會有乜後果...

「唔會唔會...以我所知有90%係唔會有呢種情況發生...」日倫認真咁點點頭...

『90%...即係仲有10%...』10%唔算少㗎喇喎...

不嬲都係㗎啦...係好嘢嘅話,90%都唔會中...係衰嘢嘅話,0.1%都會中到應...
「放心啦~呢個都唔係值得擔心嘅地方...」日倫盤算住...

『吓?』咁咩先係值得擔心吖?

「值得擔心嘅係...」日倫又諗一諗,「西貢遺址...」

西貢遺址...要擔心嘅...

「我哋頭先入唔到去西貢遺址偵察...亦都偵察唔到裡面有冇行者嘅氣息...有冇精神能量...我哋完全唔知裡面嘅情況...」日倫好認真咁點點頭...

『嗯...』的確係咁...

我哋完全冇有關裡面嘅資料...
「我哋唔可以肯定到裡面有冇行者...」日倫諗一諗...

『嗯...咁即係話...最壞情況就係有行者喺裡面駐守...話唔定仲要係先行者...』就等我大膽鳩估...

「嗯...我哋的確要有最壞嘅準備。」日倫又好認真咁點點頭...

『咁嘅話...我哋仲要入去查?好危險喎...』根本就係送頭咋喎...

「之但係又唔可以話完全冇資料...」日倫再諗一諗,「雖然話我哋偵察唔到入面...之但係今日全日喺呢邊外圍都偵察唔到有行者出現過...更唔好話有行者入過去...」

『係...之但係...唔俾佢哋一直都喺入面?唔出嚟都得㗎...仲有另一邊呢?馬鞍山嗰邊呢...話唔埋佢哋喺馬鞍山嗰邊出入西貢遺址呢...』突然覺得自己又清醒~又有腦~

「唔會唔會...」日倫擰擰頭,「我哋SPIRIT習慣上唔會...先行者就更加唔會...點計而家西貢遺址都係屬於解放軍...」

而家西貢遺址係屬於解放軍?
「首先而家西貢遺址唔屬於我哋SPIRIT,我哋唔會駐守喺裡面。另外就係就算我哋潛伏喺解放軍入面,都唔會一直喺同一個位置...」日倫諗一諗,「因為咁太危險。」

唔會一直喺同一個位置...因為咁太危險?

「你真係唔識㗎喎...」日倫冷眼打量住我...

『唔係唔係...我識我識...』死喇...又表露咗自己嘅無知添...

「雖然話係隨行者...」日倫打量住我,「不過你又真係有太多嘢唔知...」

『呃...』唉...日倫都覺得我廢喇...

「你真係...好特別...」日倫點點頭...

吓?我好特別?特咩別?特別廢?
「我就覺得你係與眾不同...」日倫再打量住我...點點頭...

『呃...』日倫咁講...我又有啲唔係咁好意思...

都係話我特別廢算啦...

「至於馬鞍山嗰邊...」日倫又諗一諗,「其實我之前有調查過...嗰邊係有好多行者...仲有唔少係先行者...不過佢哋係唔會入去西貢遺址。」

『咁佢哋喺嗰邊做乜吖?』咁多人...開P咩?

「唔清楚...我唔敢調查得太深入...唔敢惹起先行者嘅注意...」日倫諗一諗...

連日倫都唔敢調查得太深入...
「話唔定真係同西貢遺址有關...不過睇佢哋唔會輕舉妄動...除非...」日倫又諗一諗,「有大事發生...」

『有大事發生?』會係咩大事?

「唔知喇~總之唔搞大鑊嘢,班先行者都唔似會進入西貢遺址~」日倫帶住微笑擰擰頭~

『咁樣...嗯...了解...』總之唔搞鑊嘢...

「地圖同潛入路線都已經Send咗俾你...」日倫行去放返好塊平板電腦落黑色盒,「你可以睇睇先...」

『哦哦...』我就拎部電話出嚟...
「呃...其實都唔使點睇嘅...都係跟住我就得㗎喇...」

『哦哦...』跟住日倫...

就喺呢個時候,手上部電話一震...

我就見到畫面顯示住...

『綽姿?』係綽姿打俾我?!

今晚出完

三句預告

[Day 20-遺址禁區] PART 09

電話震震震...

綽姿喺呢個時候打俾我...都係聽咗先...
Live
已經將[Day 20-遺址禁區] PART 08 Upload上Facebook同紙言
好準時喎
覺得自己好廢
到時一定搵唔到好工
今日出太少,繼續
搵唔搵到好工同廢唔廢係冇關
過咗1500字㗎喇
今晚我獨中六合彩頭獎既話 派留言每人十萬
https://lih.kg/1826497

老實講呢班人真係好撚嘔心
波台嗰班…
唔好咁上心啦
問題係下邊嗰班
我就唔信咁撚多人睇波台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞