《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
唔緊要啦
仲有下年 下年 同下下年吖嘛
我要JS
很想要吧
開始校對
我頂唔緊喇

變態
我咩都冇做㗎
正呀
屌…痴撚線
遇到知音人了
用欣賞嘅角度
白色泳衣嗰個就話啫
都係欣賞
唔好心邪啦

上回講到飛揚同日倫行返出後巷,已經唔見可愛同三個男人嘅蹤影。
日倫話上咗佢度拎工具先。
飛揚跟住日倫行,原來日倫嘅落腳點喺日出康城。
日倫話喺唔同地方都有落腳點,方便放架生又好~深層睡眠又好~
而日倫要拎嘅,就係一部有隱匿功能嘅無人偵測機!
呢部嘢勁吖!用上SPIRIT嘅物質製造!一般嘅偵測系統係偵測唔到!
咁唔一般呢?
唔一般先算啦~
拎好就出發~
日倫又係一搵就搵到架用得嘅共享車,向西貢出發~
係飛揚先咁黑仔㗎姐~
一路上車輛唔算太多。
都係啲巴士小巴的士仲有幾架私家車...
交通唔算繁忙,而且仲越嚟越少...
越係向住西貢駛進,路面上嘅車輛就越嚟越少...
少到淨返...銀色嘅巨型貨車...
“吱~”又有一隊銀色巨型貨車喺對面線駛過...
啱啱先有一隊擦身而過...駛向西貢方向...而家又有一隊由西貢駛出...
真係有咁多SPIRIT嘅物質,俾佢哋運咩?
而當飛揚佢哋越接近西貢...飛揚就...越係唔舒服...
總係頭暈暈...呼吸困難...心口頂住頂住咁...
搞咩呢?搭車搭得太耐...太遠路程...舟車勞頓頂唔順?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 20-遺址禁區] PART 06

“吱...”日倫手車真係好定,但就唔知點解總係唔多舒服...

好似...暈車浪咁...

雖然話係由屯門過到嚟西貢呢邊...一邊西...一邊東...但香港都唔算好大姐...夾夾埋埋都係一個鐘車程左右姐...咁都會暈車浪?

我唔係真係咁鬼弱吖化?!

要我穿州過省咪死得?

唉...真係唔好話要我做一個稱職嘅行者...就連做個人都唔多稱職...
“吱~飃!飃~”等一隊銀色巨型貨車車隊喺身邊飛過之後...望住佢哋越駛越遠...遠到連車尾都見唔到之後...

日倫就越揸越慢...慢慢咁將架車駛埋路邊...駛上一塊細小爛地上...停低。

嗯?到㗎喇?

我見日倫都解開安全帶,我都只好跟住佢解開安全帶落車。

企喺路邊,望望四周...都係得草吖...樹吖...有個大海吖...仲有個好似已經荒廢咗嘅...遊艇會?

呢度...好似同西貢...仲有一大段距離...
「你冇事吖嘛?」日倫拎住盒Drone行過嚟我身邊。

『我...我冇咩事...』唔係咁都俾日倫發現我暈車浪咁柒吖化?

「唔係喎...」日倫打量住我,「我睇你有啲面青青...口唇仲有啲白白地咁喎...」

『係咩?有咁嚴重咩?』我唔係真係咁廢吖化?!

「嗯嗯...」日倫打量住我咁點點頭,「係唔係我手車太拋?」

『唔係唔係~你手車好定吖~係...可能係我少去咁遠嘅地方...過一陣就冇嘢㗎喇...』真係講出嚟都面紅...

媽...好撚柒吖真係...
『呃...係呢...呢度好似距離西貢仲有啲遠喎...』我都係轉移個話題...

「係吖...已經係最近嘅位置...再前多少少就已經係禁區...有解放軍駐守...我哋就要行上去高少少嘅地方...你OK嘛?」日倫帶住微笑拍一拍我膊頭。

『我OK~我梗係OK啦~』唔好講到我真係咁廢好唔好姐...

「咁我哋行喇~免得俾佢哋發現...對我哋起疑心...」日倫就向住小路行過去。

『係...』我都跟住日倫行去小路。

一路跟住日倫身邊行...由小路一直向小路行上少少...

雖然話係上少少唔算太斜...之但係我都仲係唔多舒服咁...

總係有少少暈...又唔係好抖到氣咁...

屌行幾步路上斜少少都唔夠氣咁...點登膠吖?
我深呼吸咁跟住日倫身邊...一直向住荒山野嶺行入去...

真係唔係講笑...越行得入...就越荒山野嶺咁嘅樣...

樹高草密...就算有建築物都應該係荒廢咗...冇人用...

路面上又有啲樹枝...又有啲大樹幹打橫瞓喺路上...

我同日倫都要跨過去...

唔怪得日倫唔駛架車上嚟啦...駛到上嚟都行唔到...

咦喂...等等先...咁講法...
『你...嗄...你之前上過嚟㗎喇?嗄...』我抖住大氣咁問...

「有吖~」日倫Keep住平均步速,「就係之前查到解放軍喺邊度開始封...然後就行過呢頭...睇睇有冇一個好嘅位置,再向西貢作出調查~」

『哦~』咁...咁複雜咁嘅?

「調查係冇可能一步到位嘅~係要分開好幾次...每次都要好小心咁...唔可以俾人發現之餘...又要探索定下次調查嘅起點...總之就逐步逐步啦~」日倫點點頭,Keep住行。

『嗯嗯...明白...』我又...又學到嘢...

喺日倫身上...真係學到唔少...
一路跟住日倫身邊,越行越斜...

行咗好一大段路...又見到唔少荒廢以久嘅建築物...再行多一段路...

『嗄...嗄...』行到我上氣唔接下氣咁...

然後就開始見到...有村屋...

啲村屋都係已經荒廢...玻璃窗都爛晒...冇人住...

馬路上都遺留咗幾架生晒銹嘅爛車...廢鐵一樣...

我同日倫喺啲爛車廢鐵之中右穿右插...再行上多幾步...再行上大斜路...

然後就同日倫行到盡頭...一棟白色...兩層高嘅別墅...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞