《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
高才鳩早
各位早晨
就快又過年 又要見親戚
金令早

上回講到隻Drone繼續喺禁區範圍內調查。
日倫話裡面有行者唔出奇...仲可能會係先行者級數。
咁大鑊?!
不過日倫話好彩嘅係呢邊嘅老解仲未用上SPIRIT嘅物質...咁就可以藉住Drone去偵測有冇SPIRIT物質,從而判斷有冇行者潛伏喺裡面。
而且就算有行者潛伏喺裡面,只要佢哋身上或者附近冇裝備同精神液,就唔怕會俾佢哋發現。
所以而家要做嘅,就係為今晚潛入行動做全面偵測。
今晚真係要潛入去?
飛揚總係覺得危機重重...
喺隻Drone繼續偵測嘅期間,飛揚留意到西貢真係比起屯元天更易守難攻。
點解當年政府唔攻咗屯元天先呢?
隻Drone一直飛...一直調查成條西貢公路一帶...
每個解放軍設施...每架軍車...每一個解放軍士兵都調查過...
飛咗好耐...用隻Drone花咗好幾個鐘去調查...
除咗話出出入入嘅銀色巨型貨車會顯示出“unknown”嘅字眼之外,再冇喺其他地方見到...
咁係唔係即係話...冇SPIRIT嘅行者喺嗰邊?一個都冇?
再飛多一陣...向住西貢方向再飛入多少少...
「唔...睇嚟差唔多...」隻Drone開始減速...停留喺空中,「唔可以再向前...」
『嗯?』唔可以再...向前?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 20-遺址禁區] PART 08

我哋隻Drone嘅位置...距離西貢都有成...1.5公里遠喎...(影像上係咁顯示...實際有幾遠我係唔清楚嘅...)

總之就係仲有一大段好長嘅距離先去到西貢...

唔再飛入啲?調查清楚啲?

「已經係最盡...再前多少少就已經有干擾...」隻Drone完全停留喺空中...影住遠處...

『干擾?有乜可以干擾到我哋隻Drone?』話晒我哋SPIRIT嘅科技應該係宇宙最強...

「我都唔知...淨係知隻Drone偵察到前面有干擾...唔可以再飛過去...」隻Drone繼續影住前方遠處...

『竟然係咁...』唔可以再飛上前...最盡都只可以喺呢度...
喺呢個位置...望過去西貢嗰邊...好似乜都睇唔到咁...

係因為太遠?

我嘗試“Zoom”過去...但都係Zoom唔到...好似乜都睇唔到咁...

咁搞法...

「冇辦法...而家我哋只可以繼續調查外圍...裡面就要等今晚...」隻Drone開始調頭。

『今晚?』我擰轉頭,仲係對西貢依依不捨...

「嗯...我打算而家再喺外圍調查得清楚啲...再搜集多啲資料...評估過風險之後,再決定今晚潛入西貢調查...」隻Drone繼續以慢速飛行。

『哦...』今晚...潛入西貢...
會唔會好危險?

話晒都有唔少解放軍駐守...

我諗呢層其實都問題不大...

尋日都已經領教過日倫嘅實力...

尋晚有日倫搜集返嚟嘅情報(再加埋我喺神秘工廠嗰啲),計劃埋潛入路線同方式...好順利咁潛入神秘工廠調查!(只係遇到片翼...先要迫住離開...)

我相信日倫嘅實力...調查型行者嘅實力...

只係...我係擔心...喺西貢入面...
西貢入面...會有啲乜呢?會唔會真係俾我哋搵到ADAM呢?

有啲乜喺入面,同ADAM喺唔喺入面,都係我哋調查嘅目的...

但最怕都係...會唔會有行者喺入面駐守...

萬一真係有...以我控制氣息嘅能力...必定喺我未察覺到佢哋之前,就俾佢哋察覺到我先...

到時我又會連累日倫...

真係越諗就越覺得自己阻手阻腳...

假如係日倫一個人嘅話...應該容易好多...唔使顧累咁多...

係咯...喺日倫嘅角度嚟睇...佢自己一個人行動...一定比帶住我呢個行外人方便得多...

咁點解...日倫要搵埋我呢?
『呃...係呢...其實我係唔係阻住你呢?』我越諗就越唔好意思...越係唔好意思就越想問清楚...

「嗯?點解咁問呢?」隻Drone並冇停落嚟,繼續邊慢速飛行,邊搜集資料。

『其實我又幫唔到你啲咩...仲好似阻住你添...』係咯...幫唔到手都唔緊要啦...仲要阻住人...

「哈~你又唔好咁諗~」日倫諗咗一諗,「我從來都唔會做錯誤嘅決定...我總係覺得...你係好有關連...」

『吓?』我會有咩關連吖?
「係直覺...」日倫再諗一諗,「直覺話俾我聽...要調查西貢...就要借助你...」

『借助我?』我有乜可以俾你借助吖?我真係乜都唔識㗎喎...

「一環一環扣住...」日倫再諗一諗,「我總係覺得...你係其中一環...仲要係好重要...」

『嘩...你會唔會高估咗我吖?』我好重要?

從來我都係一粒細小嘅齒輪...

細小到可能冇咗我,都影響唔到成個運作...
「哈哈~」日倫輕輕鬆鬆,「我嘅直覺從來都冇錯過~」

『哦...』從來都冇...今次咪係第一次囉...

難求緣份至~難求全合意~始終都有第一次~

雖然聽日倫講完,都唔係好明點解會搵埋我一齊去調查已被列為禁查區嘅西貢遺址...

之但係算啦~日倫覺得冇問題,我就只好盡力配合啦~
隻Drone繼續喺西貢外圍盤旋...偵察...搜集資料...

我都盡量咁留意...觀察...分析...

不過講真一句...睇住唔同嘅軍營...睇住爛草地...睇住一塊塊焦土...睇住啲Full Gear嘅解放軍士兵行嚟行去...又睇住一隊隊銀色巨型貨車同軍車駛出駛入...駛嚟駛去...真係有啲悶...

呆呆滯滯悶悶咁又過咗一兩個鐘...隻Drone都終於返嚟...

「好啦~資料都搜集好喇~而家就要做風險評估同潛入Planning先~」隻Drone慢慢咁飛向日倫面前...降落喺佢掌上...

而眼鏡上嘅影像都變返面前所見嘅景象。

然後我就望到喺日倫手上隻Drone...

“吱!”四支螺旋槳同時收返埋!好似Transformer咁變返塊黑色長方塊!
日倫收返好隻Drone落黑色盒之後,就喺個黑色盒拎埋塊平板電腦出嚟:「咁你都抖抖先啦~」

『哦...好好...』原來個黑色盒裡面仲有塊平板電腦...

我就左望望...右望望...

日倫就坐喺平台邊,開始喺塊平板電腦上面撳撳掃掃...

我都跟住日倫坐喺平台邊...又偷偷望望佢手上塊平板電腦...

有好多圖...又有幾幅地圖...仲好多數據咁...

然後日倫又撳撳掃掃部電話...又喺塊平板電腦撳兩撳...掃兩掃...

嘩...又係啲我睇唔明嘅嘢...睇嚟都冇我嘅事㗎喇...都係吹住冷風睇風景啦~

今晚出完

三句預告

“飃!飃~”吹住冷風坐喺平台邊等...

日倫一邊掃平板電腦...一邊撳電話...

左右開弓咁...好勤力...
又要po多次
to老解:再唔撤出西貢嘅話
後果自負!後果自負!
老解:嚇鬼呀?
老解:你大我呀?
老解:一人摺一張被 乜都擋到啦
老解:摺被功你聽過未
老解:我未撚驚過呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞