《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
很想要文
啱啱趕完文
而家開始校對

上回講到隻Drone好鬼勁!又會顯示觀察物嘅資料~又可以各有各睇~
日倫一邊控制,飛揚就八八卦卦咁望望四周~
唔使幾耐就望到解放軍嘅銀色巨型貨車車隊。
跟住巨型貨車車隊一直向前飛行,好快就嚟到老解設置嘅閘口。
咁快就嚟到禁區範圍?距離西貢仲好遠喎!
「係吖...就係仲有咁大段距離先到西貢,我嗰次先咁唔小心揸到去佢哋面前...仲要俾佢哋用槍隊住嚟問做乜揸車入嚟!入嚟做乜!呢區早就封咗!點會揸車過到嚟呢邊!」日倫一邊大大聲講,隻Drone仲係停留喺嗰兩個解放軍士兵頭上!
『咁...咁你點答吖?』講到好似審犯咁喎...
「冇吖...我淨係話知道西貢封咗...但就唔知喺咁前嘅位置就已經係禁區...啲路牌爛晒咁...車上嘅導航又壞嘅...都唔知自己揸咗去邊...想揸前啲搵路調頭,就揸咗嚟禁區前喇...總之就係扮晒傻咁囉...」日倫一邊大大聲講,隻Drone就開始向前飛。
『哦...』扮傻都過到骨吖?咁啲解放軍都...幾蠢㗎喎...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 20-遺址禁區] PART 07

望住眼前嘅影像...喺馬路嘅上空慢慢向前飛...

條路睇落好似真係闊咗...但都仲係幾窄...

睇嚟都只係啱啱好夠巨型貨車駛過...

而馬路兩旁都仲係有唔少Full Gear嘅解放軍士兵駐守。

兩三個又三四個...三四個又四五個...

有啲就企定定...有啲就行嚟行去咁...
雖然話我而家望住佢哋身上嘅時候,同時會顯示出佢哋身上裝備嘅資料...但我係一個軍事白痴嚟㗎嘛~平時都唔會睇軍事YouTube㗎啦~邊識咁多呢!

不過就咁睇...

『好似唔同...』我又眼定定咁望實一個Full Gear嘅解放軍士兵...跟住佢一直向前行...

「嗯?你係指...佢哋身上嘅裝備?」日倫一邊問,隻Drone就跟住個解放軍士兵,慢慢向前飛。

『係...而家眼前呢個...仲有身邊嗰幾個...頭先閘口嗰幾個...喺呢邊嘅解放軍士兵嘅裝備,都同喺神秘工廠嗰邊嘅唔同...』個分別都算...幾明顯...

「嗯...呢邊呢啲解放軍士兵嘅裝備,都冇神秘工廠嗰邊咁先進...」日倫一邊講,隻Drone都係沿住馬路一直慢慢向前飛。

『點解會咁?』我又唔明喇...唔係應該會同秘密工廠嗰邊一樣級數㗎咩?
我起初都真係咁諗...

喺我仲未由隻Drone見到呢邊嘅解放軍之前,真係諗住呢邊嘅解放軍裝備,會同秘密工廠嗰邊係一樣...

話晒講到呢邊又禁區又封鎖鬼咁嚴重...

「上次嚟都係咁...我頭先都以為今次過到嚟,呢邊會變到好似秘密工廠嗰邊咁,解放軍會用上我哋嘅物質製造嘅裝備...但點知...都仲未...」日倫一邊講,隻Drone就跟住個解放軍士兵停一停...停留喺空中...

原來...日倫都有咁嘅疑問...
「話唔定...佢哋都仲未可以大規模咁製造...所以呢邊嘅解放軍士兵仲未用上...又或者...」日倫諗一諗,「材料並唔多...」

『吓?唔多?佢哋一車車咁車過去秘密工廠㗎喎!尋晚聽佢哋講都知好多好多啦!定係...要用好多好多材料先整到一套裝?』好似打機咁,越勁嘅裝備就要用上越多珍貴材料!

「唔似...或者係...」日倫諗一諗,「或者係...佢哋所分得嘅...並唔係真係咁多...」

『分得?』咩意思?聽唔明喎...

「雖然仲未有足夠證據...但係以我估計...」日倫又諗一諗,「佢哋所運送嘅SPIRIT物質,並唔係全數歸解放軍所有...」

『吓?』越講越複雜咁嘅?
「總之而家先要睇清楚...做好準備...」隻Drone開始繼續向前飛。

『了解...』其實都唔係真係咁了解...

不過聽日倫講,跟住佢咁做就冇死啦~

隻Drone一直以慢速飛行,我都觀察四周...

除咗話馬路之外,仲有左右兩邊...

左右兩邊除咗有爛斜坡...爛樹爛草地...仲有一塊塊爛地...

爛地上都有...臨時軍營?

應該就係...
幾個臨時軍營設置喺爛空地上...然後喺不遠處又有塊焦土...

喺焦土上仲見到有㗎...爛咗嘅坦克車!

架坦克車明顯就係燒焦晒!被遺棄!

唔止一架...再遠少少又有一架...再遠多少少仲有架燒焦咗嘅裝甲運兵車!

竟然...有咁多...坦克車同裝甲車嘅殘骸...

係喺幾時?係喺...西貢攻防戰之時?!
我諗...應該係...係喺西貢攻防戰之時遺留落嚟...

反正呢邊都已經被解放軍封咗...唔急住清理...

而喺附近周圍嘅軍事設施雖然話好似都係臨時,但都已經算係齊全...

雖然話呢邊嘅空地都唔算多...但除咗軍營,仲有唔少大射燈...又有唔少健全嘅軍車停泊喺附近...

地方所限,睇起上嚟唔算係千軍萬馬咁,但都已經戒備森嚴。

我留意住幾個Full Gear嘅解放軍士兵,突然想問一條一直喺心中嘅問題:『喺佢哋當中...會唔會潛伏咗我哋嘅行者喺裡面?』

打從我哋喺將軍澳遇到可愛佢哋...心中就總係帶住呢個疑問...
「其實有都唔出奇...我哋SPIRIT會潛伏喺唔同嘅行業...唔同嘅機構...有唔少仲會潛伏喺政府機關...方便搜集情報...仲有行動...」日倫一邊講,隻Drone就向解放軍軍營飛過去。

『咁...咁咪好麻煩?』你話好似綽姿咁扮學生妹潛伏喺學校就話冇乜影響姐...

如果真係有行者潛伏喺解放軍入面...西貢又係禁查區...萬一遇到佢哋咁仲點查吖?

「而家就係要睇清楚...」隻Drone喺個解放軍軍營上停留...

『嗯?』睇清楚啲乜呢?

「我都有盤算過...會唔會有行者潛伏喺解放軍入面駐守...話唔定仲要係先行者...」隻Drone停留喺幾個Full Gear嘅解放軍士兵頭上。

『仲要係先行者?!』唔係咁棘手吖化?!
不過就算係都好正常吖...

頭先喺將軍澳都已經遇到四個先行者...

三個男嘅先行者係咩料我就真係唔知喇...但嗰個可愛就一啲都唔簡單!

上次喺科學園個地下研究所...佢賣鳩晒自己班隊員...一個人喺裡面走嚟走去...搵異常生命體嚟殺...

再講吖...而家嘅西貢又搞到咁神秘...唔單止係解放軍...唔係唔係...應該話SPIRIT比起解放軍更緊張而家嘅西貢...

話唔定真係...會有先行者潛伏喺解放軍之中...幫手駐守...

話唔定...仲會有好多...

今晚出完

三句預告

隻Drone一直喺軍營與軍營之間盤旋...

跟住幾個Full Gear嘅解放軍士兵頭上飛一陣...又跟另一班飛一陣...

「雖然話有可能會係先行者...」日倫諗咗一諗,「不過假如佢哋身上或者身邊冇裝備同精神液嘅話,就唔使怕。」
日倫立flag
Flag係唔可以亂立
已經立咗
睇嚟又要封帛金
冇事嘅 有日倫照住吖嘛
幾個臨時軍營設置喺爛空地上...然後喺不遠處又有塊焦土...

唔通係渺子塵?不過果陣時有渺子武器未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞