《香港傭兵》(39)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
隻Drone一直喺軍營與軍營之間盤旋...

跟住幾個Full Gear嘅解放軍士兵頭上飛一陣...又跟另一班飛一陣...

「雖然話有可能會係先行者...」日倫諗咗一諗,「不過假如佢哋身上或者身邊冇裝備同精神液嘅話,就唔使怕。」

『吓?』點解唔使怕?

「假如佢哋冇準備到裝備同精神液嘅話,就算遇到突發事都唔可以精神化。」日倫一邊講,隻Drone又喺幾個Full Gear嘅解放軍士兵頭上停留。

『突發事?』咩係突發事?
「即係萬一我哋潛入去調查期間,俾人發現,裡面嘅先行者都唔可以立即精神化追捕我哋。感知唔到我哋嘅氣息,我哋就可以安心逃走...亦唔怕秋後...」隻Drone又飛去另一班Full Gear嘅解放軍士兵頭上。

『哦...』原來係為咗潛入調查做準備...

真係要...潛入?

總係覺得...好似好危險喎...

就咁用隻Drone飛嚟飛去,我哋就離遠咁控制...調查裡面嘅情況唔係幾好咩?
「好彩嘅係佢哋仲未用上以我哋SPIRIT嘅物質製造嘅裝備...」隻Drone又跟住幾個Full Gear嘅解放軍士兵頭上飛。

『吓?』有乜咁好彩呢?

「雖然話隻Drone都唔可以偵測到SPIRIT嘅物質...」日倫又諗一諗,「之但係如果掃到有SPIRIT嘅物質,都會顯示出unknown。」

『哦!即係話如果喺解放軍士兵身上見到unknown嘅字眼,佢就有可能係行者!』一定係咁喇!

「嗯...呢個就係今次放Drone其中一個目的。」隻Drone飛近哨塔上嘅Full Gear解放軍士兵。

原來真係咁!
「仲有一點嘅就係...」日倫又諗一諗,「萬一真係有先行者以精神化駐守,隻Drone都會感測到精神能量...而且先行者都要進入深層睡眠...都要輪班休息...」

『所以而家我哋就係要睇睇有冇人配帶行者裝備...又或者精神化緊...』就係咁...而家我哋要做嘅事...

「嗯...」隻Drone就再飛去另一個哨塔。

影住哨塔上嘅Full Gear解放軍士兵一陣...見到指住佢身上有乜嘢裝備...槍械...

然後又飛去另一邊...

慢慢飛...逐個睇...

喺頭上又好,喺面前都好,冇一個留意到我哋隻Drone。
不過講真...做行者真係好多制肘...

其實都唔係而家先發現...

無錯!你話唔使用劍嘅~精神化期間赤手空拳都打得死Full Gear嘅解放軍士兵啦~

就算面對自動步槍又使乜驚呀?先行者嘅級數,唔好話避啦...徒手接子彈都得啦!

天下武功,無堅不摧,唯快不破。

之但係就算用上Level 3吖,都要深層睡眠㗎...

就算Level 3駁Level 3吖,生效時間都會遞減㗎...

最終都係要深層睡眠...

所以話行者都唔係無敵...
咁逆行者呢?

講開又講...以我所知逆行者嘅綠色能量唔似得我哋SPIRIT咁,透過精神液精神化...

咁佢哋又使唔使深層睡眠呢?

係喎...都冇諗過呢點...

如果真係唔使嘅話...又無時無刻何時何地都可以精神化...咁就真係無敵喇!!!

『呃...你估逆行者會唔會...都對而家嘅西貢有興趣?』一諗到呢度...就不得不驚驚會遇上逆行者!
「嗯?」日倫諗咗一諗,「點解會咁覺得?」

『冇吖...而家嘅西貢好似咁大鑊咁...又封鎖...又有咁多解放軍守住...我哋SPIRIT又咁重視...你知啦...逆行者係我哋最大嘅敵人嚟㗎嘛...會過嚟搞事都唔出奇吖...』我有冇講錯?

「唔...」日倫諗咗一陣...一陣...又一陣...

然後都冇出聲...冇回應...又冇反問...冇晒下文...

咁即係點?

我又唔好意思再問...只好...只好祈求天父唔好俾我哋遇到逆行者...
繼續留意住眼前...除咗話Full Gear嘅解放軍士兵身上嘅裝備...有冇出現“unknown”嘅字眼之外,仲有留意四周...

左望望...右望望...馬路都已經唔係闊...左右兩邊都唔係有好多空間...

有唔少斜坡...又有唔少樹林...仲有唔少西貢攻防戰遺留落嚟嘅坦克車殘骸...裝甲車殘骸...

就算唔係受戰火洗禮...變成焦土...好多地方都唔可以立足...

而家嘅解放軍都只係可以勉力建設設施...佈防...

真係唔怪之得當時嘅西貢獻命起得成義!
西貢真係一個易守難攻嘅好地方!

比起屯門、元朗及天水圍更好守!

話說...當時點解政府會選擇做鳩咗西貢獻命先?而唔係先搞掂屯門常開同天水圍城?

假如真係收咗屯門常開同天水圍城皮先嘅話,而家個局勢又會係點呢?

隻Drone一直飛...一直調查成條西貢公路一帶...

每個解放軍設施...每架軍車...每一個解放軍士兵都調查過...
飛咗好耐...用隻Drone花咗好幾個鐘去調查...

隨咗話出出入入嘅銀色巨型貨車會顯示出“unknown”嘅字眼之外,再冇喺其他地方見到...

咁係唔係即係話...冇我哋SPIRIT嘅行者喺嗰邊?一個都冇?

再飛多一陣...向住西貢方向再飛入多少少...(嗱唔好問我點解我呢個路痴加方向白痴都知飛緊去邊!影像上嘅資料好撚齊存㗎真係!)

「唔...睇嚟差唔多...」隻Drone開始減速...停留喺空中,「唔可以再向前...」

『嗯?』唔可以再...向前?

今晚出完

三句預告

[Day 20-遺址禁區] PART 08

我哋隻Drone嘅位置...距離西貢都有成...1.5公里遠喎...(影像上係咁顯示...實際有幾遠我係唔清楚嘅...)

總之就係仲有一大段好長嘅距離先去到西貢...
已經將[Day 20-遺址禁區] PART 07 Upload上Facebook同紙言
好準時咁出咗
每日都好準時
羅羅個間諜程式仲係到? 咁咪會跟埋飛揚去玩
又有免費情報
下次再約個傻仔出嚟 裝多幾個先
話唔埋而家裡面嗰啲已經有部份破解技術
send啲j圖俾個傻仔都裝到間諜程式落去
「飛揚哥哥~~睇下我套校服~~~」
得咗
「飛揚哥哥~我著呢條底褲襯唔襯條校裙吖~」
又得咗
飛揚都係死喺啲小妹妹手上
妹妹仔早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞