又係時間推吓Amazon 平價notebook (23)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
唔該晒巴打
我又上網睇係咪其實大部gaming notebook
一打啲高要求嘅game就點都會好熱下?
因為始終散熱差過desktop?
2位都係買左gf63 thin嘅巴打
想問下我唔識砌機嗰啲
但係得想加個harddisk嘅話
可以點樣搞?
自學會唔會好難?
我諗上YouTube 跟片做,應該唔係好難
想問下有冇Ching 唔係買amazon配送 想問下有冇分別
物理問題
重型機風扇大散熱勁
一般薄機風扇細散散熱差d
已到香港
但唔知初幾先派
我地同一班機
知唔知DHL初幾開工
要買Prestige一定要買15都係貴$1000
太大返學上堂唔太方便,等g14出睇吓review再算,MSI 中過伏都唔太想揀佢,ASUS ROG 用到宜家幾滿意,加上G14 個R7 4800HS好似幾正
屌出聲,之前喺 Newegg 買嘅嗰部 Lenovo Flex 5 唔知咩事叉唔到電,插咗隻火牛落去淨係有盞紅燈閃下閃下,或者叉得一兩秒之後又叉唔到。個 charging cycle 原本得 61 飆到上 144

有時抽插多幾次就冇事,但係次次叉電都要不斷抽插真係好煩,所以可能都係要買過部。估唔到用咗一年多啲就壞

各位巴打下面呢部點睇?要拎返學校 jot notes + programming

ASUS VivoBook 15 Thin and Light Laptop, 15.6" Full HD, AMD Quad Core R5-3500U CPU, 8GB DDR4 RAM, 128GB SSD + 1TB HDD, AMD Radeon Vega 8 Graphics, Windows 10 Home, F512DA-EB55-CL, Coral Crush https://www.amazon.com/dp/B07QXKW5WZ/ref=cm_sw_r_cp_api_i_lYblEbBEZEXS6
一般都係 普通gaming laptop玩大作都會80度以上

但如果你買好似msi gt系列個d又厚又重散熱好既會相對無咁熱
呢部夠輕
之前研究過 不過好似真係散熱太差
散熱差 過熱 就會降頻
最後買左gx531 重d但係散熱點都好d
如果真係買 買i5版本穩陣d
上邊個部tuf 玩Lol/ csgo,暫時完全唔覺熱,可能新機
因為呢兩隻驚唔係話超大食 唔熱先正常
難係唔難

不過msi個底板反轉既 要整野好煩
https://www.amazon.com/dp/B0838MY9DG/ref=cm_sw_r_cp_api_i_tKXlEbS7MFK42

想買部文書機,唔打機,淨文書,睇下戲
呢部有無咩問題
想target 4000$內,有無其他建議
好有問題
首先係lenovo
跟住個mon得768p, 2020年15"唔係1080p唔好買啦
跟住粒cpu係古老架構 又熱又慢
$4000買返ASUS F512DA啦
8gb ram+256gb ssd好似平d $479
自己再加多8gb ram換隻大d容量ssd仲爽
想買部5000-7000 蚊
https://www.amazon.com/dp/B07VC55LF5/ref=ord_cart_shr?_encoding=UTF8&smid=ATVPDKIKX0DER&th=1
呢部好似唔錯,
但有冇得加到16GB RAM , 好似好少少?
OR 有冇其他好 , prefer 512GB SSD (E家部NB都幾多野, 256 GB唔夠放)
巴打
ASUS F512DA 同 Acer Aspire 5 Slim Laptop
點揀好?

另外 Asus 粒u用ryzen5 係咪大概同i5 差不多level?
新手唔識 求指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞