[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[40]週年Walkman

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
S20 個 8k 要用 "Tele" lens 先夠 pixel,姐係有等於冇。除非上 S20 Ultra ,粒 standard 用 108mp。
108MP=12MPx9

同前年屎為P20pro同一原理,只係P20pro x4,S20Ultra x9
會唔會呀打埋自家相機同攝影機?
佢64MP sensor len係1x or 1.1x , 長焦靠crop 相出黎
所以佢拍8K 片係無問題,只係用返原生64MP Len
小米三叔都上8K 拍片
你唔做,人地都一樣做,無分別。
人地一樣打你相機,同埋罪大有幾多人用先得
就算拍到 CMOS大細嘅影響下 手機都唔可能贏到相機同攝錄機啦 點會影響到Alpha
但罪大不嬲都唔識咁諗
希望Xperia歸咗相機部之後真係生性啦,Xperia 1都仲係未夠火候
唔使諗喇Xperia部新機就算用勁過s20套硬件都唔會做得好過三星
根本冇預算同人手
Sony呢幾年cut得最多就係工程師
所以最少要1吋 sensor先有優勢。我指相質
三星依家都玩多像素但P出嚟,鳩玩所謂相機規格。啲走向愈搞愈似大陸機
不過你諗返轉頭 嗰班工程師究竟真係得唔得?唔得炒咗換過都係件好事 我覺得凡事唔好下下都撥冷水 你以前作為鐵粉都唔應該盲反(但都唔使盲撐) 我發覺你取唔到中間個平衡
你見研發部都比人減預算喇
Sony tv粒chip都好幾年冇更新過
相反人地三星/強國係咁燒錢去搞
華為呢人地都爆左根本係請日本仔去設計同開發
你講緊BRAVIA影像引擎定處理系統嘅CPU?

想問下近期有邊部機有全螢幕延展(整走右邊條chrome快捷键)同有陀螺儀效果
(睇VR用)推介?

之前部XA2 ultra兩樣都無,
買咗副VR鏡用唔到
三叔粒hmx 唔係p出黎,原生cmos 都一億
佢之前個粒48MP 就真係插值出黎

係罪大自己有料都唔堆料姐,真係當自己係google
老實講,罪大肯下放animals af
就算唔換大底都大把市場

罪大手機依家得返個樣靚
有120hz又唔放比人用
好心換粒大電,咪唔怕食電囉

三叔s20U 主鏡8P鏡片都傳係富士設計
仲話合作整緊xtrans cmos 放手機用
用xda嘅navigation gesture
好心你唔識就咪出聲喇
話人p出黎
你買得少就成本高
Sony mobile咁撚窮點買得起
所以變左倒不如同三星連芒買cmos有優惠
Check清楚原理未?
合成唔都唔算P,咁算乜?
你真係1/1.3可以放到108MP?
咁子像素會幾細?
屌你真係唔撚識架喎
多張合成還多張合成
三星粒cmos的確係原生1/1.33 108mp
108mp下就0.8um
佢12mp mode就2.4um
好心你唔好再走出黎柒喇
同nokia pureview 808有咩分別

合成咪試係P囉
影108MP一定要合成
你講既合成係iPhone deep fusion
or high res mode(相機界叫法)

iphone:
12MP(原生)--》24MP
Samsung:
108MP(原生)--》12MP(九合一)

你去睇下人地hmx cmos spec先啦
你話佢出12MP 就真係合成

暫時除左apple 未有其他機做到high res
1200洗鬼合成咩,次次出口術呃世上所有人

剛好相反,之前P20 pro 4000萬成像仲差過,1000萬
唔做pixel binning 點由 0.8μm 變 2.4μm啊白卡佬
華為係原生4000萬同原4合1 1000萬
都唔係p出黎係實體
只不過華為冇去寫好4000萬集中寫好1000萬
都叫左你唔好走出黎柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞