宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
其實格反唔算新野
個人覺得GOW當之無愧
隻狼sure win

雖然未玩過ds 但睇過d評語
都大概知隻game點
呢種故事同gameplay分得太開既game真係沒資格囉goty
你話隻game故事好撚正 正唔正得過the last of us先
你話好好玩 好玩好玩得過gow 隻狼先
你又話好有藝術性 咁你又講唔講得出你玩完有咩得著有咩反思先??
有拔拔緊係小島
你班契弟唔識欣賞

(完全唔知自己玩緊咩但係mads好撚好j
點解唔係p5r
計鬼佬嗰邊幾時開賣
格反唔算新野但係搏刀就係新概念

通常刀刃交擊碰撞都係玩家作出既格擋,qte,或者劇情

但係佢正常立回全部都係格劍,響度累積破防值,雙方都有,咁樣既戰鬥方式好處係冇回合既概念,過程快速流暢,唔會話我明明劈到入哂肉隻怪都好似冇事咁繼續打你,令打人形怪既反饋合情合理,而最後要時間間隔內打夠一定分數先會觸發傷害結算

但缺點就係攻擊變化同動作設計難度掛勾,本來動作設計上,可以發揮大量創意,但響呢套野度動作唔可以做到太誇張,而且敵我雙方動作都要合理應對對方既角度達到交擊效果,所以要個動作變化夠華麗的話佢既設計難度會相當高
如果話darksoul系列提升左成個遊戲界對arpg動作系統既要求的話

隻狼就係更極端咁發展出已經超出整體要求範圍內,更銳利既動作系統,真心唔係間間廠做得到
出DarkSouls 1-3
當其他廠跟住做Souls-like玩法(仁王/The Surge),Fromsoft已經做緊另一個玩法(Bloodborne)
當其他人又想跟住做(Code Vein),Fromsoft又做緊另一個玩法(隻狼)

唔係話革命性既創新, 但現時真係先其他人一步
唔係話盲撐邊隻, 講真邊隻拎又有乜所謂,反正都俾左錢玩左
但自已未玩過就評有冇資格會唔會on9左D?
評緊今年最佳既時侯話佢無資格係因為佢唔夠上年最佳咁佳,又會唔會on9左D?
我既意思唔係唔夠上年最佳 我既意思ds呢隻game雖然好多人話好創新好獨一無二 但其實拆開黎睇 每一part都唔係話真係做到好好 更何況隻game仲要張gameplay同劇情分得咁開
DS玩完頭幾章,開始有得用手榴彈打BT既時候已經心諗小島不如去拍戲好過整game,點解咁鬼易打覺得小島自己都唔太想整打鬥方面,剩係專注劇情

主角背住咁多貨都好,只要按L2 R2就可以唔仆親平衡到,根本0遊戲性地圖雖然大,但係同場景一d互動都冇,完全係浪費
希望係隻狼
要揀,肯定係隻狼。
如果唔係係epic出
分分鐘係borderland 3
Overcooked
呢樣野真係輸哂比zelda
zelda除左劇情無ds咁特別
其他樣樣野都完勝
好鐘意隻game d村落 森林 地方全部都覺有特色
唔會重覆
你地唔識欣賞小島啲行路藝術game
我好鐘意ds的
如果比分
zelda 99分
心目中ds有85分
rdr2 83分
隻狼 85分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞