宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
呢條友本身係做game嘅, 有講個地圖嘅計設理念

https://www.youtube.com/watch?v=c62f4zPZerk

https://www.youtube.com/watch?v=qWwBRY9o8h0

頭果幾分鐘係廣告, 可以飛左佢唔睇,
字幕可以揀正體字
我係第3~5章起過一條方便送貨
仲以為送野快左可以觸發d咩特殊野
結果原來係重複性好似每日任務既野
心諗搞咁耐都冇乜rewards
都係推左主線再慢慢睇下有咩玩
推完主線冇開過
對比舊年RDR2 同戰神,今年失色好多
會唔會係.....call of duty
funny
RDR2今年出真係屌打所有
2隻都配唔上GOTY 2揀1 我揀隻狼
下年多大作
cyberpunk 2077 / doom eternal /FFVII remake /Halo Infinite /Zelda 2/ Half life Alyx/ Marvel’s Avengers/ Nioh 2
冇可能
大亂鬥會攞
kh3會唔會
升d星星有新道具解鎖
你講個種豁然開朗真係唔多感受到
印象比較深刻係係冰山最高點度見到靚景
主要係因為要起個部繩索機
上到去係覺得終於搵到靚位
下次來回唔洗再咁麻煩
有我實投
呢樣我知呀
但Mule同BT太廢,搞到我冇動力去升
d Mule有把繩索槍根本無敵
d BT根本唔識打你,推主線比你用既武器夠用有凸

最好玩都係係雪山起電索
隻狼
死亡擱淺好撚悶
要玩故事我寧願玩Rdr2
咁冇辦法
隻game個風格唔係岩任何人玩
但你話佢鳩放地圖 佢又絕對唔係
你得閒可以睇下上面巴打po果兩條片 講得都幾好
我去到最後都係WFC個國家
從頭到尾都係覺得呢班NPC係咪玩鳩緊我
鋪路有助推星星,推星星又會增加資源頻寬有助鋪路同建設,兩者係相輔相成既關系

而你所謂既每日任,其實佢都係有佈局,要提升一個結點既星星,佢既任務只能夠係某幾個結點接,而呢d結點會因應佢既位置,同任務類型,需求你唔同既策略去做,當中幾個係山上同專接限時任既結點最明顯

而推星星係攞到新裝或者響該區難以取得既資源做報酬,係有個設計感響度的

但裝備真係唔算豐富,佢好多時俾個投影俾隻色你就算數,而且地形難度亦唔算大,你就算冇策略都可以用時間堆砌,所以我同意ds仍然係以劇情為主要服務對象,個系統未夠完美
無人隻狼
有玩DS

個人感情支持小島支持DS
其實bt/mule打鬥設計上難d
一係靠技術過、一係靠送多d貨解鎖裝備過
咁咪有動力玩落去,送多d貨

起條馬路俾自己去送多d貨,重複來回做幾轉,又冇咩特別野,送完得個投影有條唔知乜水係度:「哦多謝,件貨keep得好好,88」
完全吸引唔到我繼續玩落去,唔評論d用好artistic既方法解讀呢隻game個d觀點,因為個種人係見到地上有粒石頭都可以寫一千字感想出黎。
我隻rdr2都係玩左一半放低左
dmc5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞