宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
Smash年年EVO都有搞比賽
今年仲要係最多人參賽項目
計埋今年已經賣左1500萬份
係全球第一銷量嘅格game
唔識唔緊要,始終格game係小眾
但睇唔起smash,仲要講出黎就好丟架
同老鼠女跳舞果場boss戰連個音樂我都仲記得好清楚
結果幾時出?
2隻都玩到白金
不過隻狼打完好有好功感
DS就故事音樂都好正,好難選
雖然smash係實至名歸
但應該唔會頒俾佢
goty鍾意開創性多過完整度高嘅
我都唔明點解得佢兩隻鬥咁
老任堆game不嬲俾e度d人睇低一線就唔洗講
但明明Bio2銷量同metacritics都高過隻狼
你話炒冷飯je但成隻game都重製晒冷極有個譜,而且出o個時鬼佬o個邊幾撚hit

上面仲有條友玩都無玩過學人評隻狼>ds
老老實實隻狼同ds bb比主要優勢係容易入口同戰鬥系統爽快d
如果計埋Ng+體驗,升級系統,敵人,地圖design其實都係半斤八兩
我自己覺得仲差左tim,剩係堆怪(七面七槍無頭鬼o個d)用完又用已經可以扣分
俄羅斯方塊 唔計岩岩出世個批
一定個個都玩過
想講咩未講咩囉 你有論點未駁我囉 唔洗係度單單打打wo
bio2 一週目係唔錯 但係裡關 無論打左邊一邊先另一邊都會比人感覺好重複
任鬥 先唔講佢代表意義 剩係佢既遊戲類型係格鬥game
已經好難上goty
仲有我都唔明老任堆game幾時比人睇低一線
早幾年未出switch個幾年就可能係
大亂鬥其實唔係真係格鬥game黎,只係無以名狀,用最接近的格鬥描述佢
8個
smash做party定格鬥都得,睇你點set rules啫
Smash
官方定義唔係格鬥game 應該係因為櫻井整呢隻game個原意就係每一個人都可以輕易上手既格鬥game 唔洗記連技挫招 所以先叫動作遊戲者
最公關嘅做法應該係:
DS攞一堆獎,令小島fan happy
GOTY比Smash,然後公佈DLC 5號
創辦人話舊年Joker reveal係咁多屆最難忘嘅事
death stranding故事點會正唔過tlou你出嚟搞笑?
咪玩家長車送物資
都未玩過已經話做得唔好畀你玩過仲得了
奶到出OW2
故事唔係剩係世界觀
Character同Plot都明顯係Tlou 好
點會咪玩啦
睇至d雲玩家真係好柒
成班傻狗永遠剩係識禁入d gameplay望兩眼就鳩嗡
連登個玩家水平幾時先可以提高d啊大佬

成個feel比人好似戲院上文戲片
成堆人就沖出黎話 你有冇marvel戲打得咁好睇先 有冇walking dead咁有故事先
你話你文藝 咁你睇完學到d咩
哇屌你老味真係肉酸到呢

最緊要係咩 係呢班柒頭連套戲都冇撚睇過
見到佢個comment真係眼都凸埋
覺得係你搞笑多d
Death Stranding 冇一個人物有character growth
好多世界觀設定,差唔多所有角色都係為咗講解世界觀而存在
成個故事係得cliff畀到我少少投入感,唯一一個唔會堆砌用詞,有人性既角色
你要咁講嘅話故事都唔係剩係character啦
故事係一個整體,而呢個整體嚟比較ds點會輸畀tlou

就算要講character, Sam由一開始毒撚一個到最後有自己嘅同伴
diehardman由尋求救贖到釋懷
Amelie滅世同唔滅世嘅矛盾
呢啲咩嚟?
講到尾對班雲玩家黎講
Death stranding 一句講哂就係唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞