宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
Overwatch 都有GOTY
邊個攞都唔會覺得出奇
佢移後一年參加,成件事可能唔同哂
我投隻狼一票
唔知其他玩過BOTW既人有無同我一樣感覺
當我玩DS一陣之後
硬係有種"我係唔係玩緊真人版BOTW?"既感覺
我知道故事, 操控, 畫面.....乜都唔似
但有樣野實在太似
就係兩個都係人在野既貝爺
同其他OPEN WORLD GAME唔同
BOTW同DS都係主打一個人面對一大平荒野如何求生
但比起BOTW既清新而直感, DS就比較沉重而帶少少拖泥帶水
各有各好但硬係比我有少少"瑜亮之爭"既可惜感
如果17年我無玩過BOTW
可能我會比DS更高分數
難得odessey係ubi少有良心之作, 幫AC系列洗底
貪食蛇2019
botw差好遠
遊戲性 探索感 物理化學引擎 自由度樣樣都好正
如果多d npc互動就仲正d
係講緊瑪利奧odessey呀CHING
所以我先話"瑜亮之爭"
DS都好正, 但個人硬係感覺差BOTW少少
如果death stranding加多一d野外生活既要素, 可以有feel好多
即係真係食野, 搵山洞露營, 雪山唔夠裝備會凍死...之類既野

而家係撳實L2+R2, hea行都可以過成遍美國土地...
咁有幾多人會一個手掣車落部電視到
我就覺得zelda樣樣野都完勝
搞錯左
對一隻遊戲而言, 有情緒好過冇情緒

個感覺就好似玩緊瑪奇送貨咁, 無挑戰性既奴性操作
依個唔係我想響家用機遊戲獲得既體驗
最撚好笑係佢哋永遠只會講death stranding啲片啊cg啊音樂啊故事啊演員啊,各式各樣野世界級但完全無視遊戲性不足呢樣野,咁撚出色你攞去拍電影咪算囉,整乜柒game姐
屌你真係攞左goty,立左個業界10年里程碑,未來10年每年ubisoft,ea呢啲垃圾公司出隻類death stranding嘅game我真係屌晒你哋班仆街小島fans老母
不過咁講,Ubi 果年其實陪跑都真係幾可惜
唔攞你估又唔會係潮流咩
而且呢個潮流係小島十幾年前已經開始玩囉
好撚垃圾wo
fallout 3都好過佢
得罪講句,CG畫面個d好多大作都做到
演員我冇個識,仲反而覺得搞到d NPC好平凡冇乜特色,除左Cliff以外
音樂d人吹到好似有今生無來世咁,我覺得OK,但遠不及Nier
笑撚左
真心覺得smash拎,太多人岩玩啦
個人覺得隻狼應該拎,死亡太超前啦如果出多一兩代成熟啲應該又係新潮流
雖然都唔覺佢夠份量贏
但你幾時成日見有mario打比卡超打惡魔城打洛克人打超音鼠打街霸拳王?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞