宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
含淚投隻狼 兩隻都好高質 但隻狼趣味性高好多 打擊流暢又有驚喜 太撚正啦
初入雪山連全地型都未有爬到仆哂街
到慢慢駁返哂上網起好滑索周圍飛
嗰種苦盡甘來嘅設計滿足感都好好

同埋隻game有時無乜第二option俾你
上到雪山一半無氣力鞋又爛好想放贏嗰時
你只可以選擇自殺 (Load save) 或者 捱埋落去
你會同步到角色嗰種心理狀態,就係為左可以繼續落去而堅持

另一邊廂隻狼你打唔贏某某boss
你都仲可以返轉頭刷怪升技加紙人搞忍具
雖然整完一輪隨時都係要靠格擋過Boss,但個變化會唔同
下,我本身就知 wor
似係你本身笨多d
好想FO比返佢地整 .. 3 4 76真係垃撚圾 .. 12NV真係神作 由其2
主要係如果有開創性同對業界有啟發效果,會加好撚多分,但我上年講出黎只會比連登仔負皮

gow個肩後視角高強度動作玩法,係一個好大膽既嘗試
然後佢為左彌補肩後視角視野狹窄,角度混亂既問題,分別做出唔同既方案,如飛斧唔同角度時機回收判定,突步追尾補償,突進距離補償,等等方便玩家轉視角轉目標既解決方案,令成件事變成可以被複製既樣板,就好似教授講解一次點造動作系統咁,就算你唔用佢既肩後視角,都可以用佢既解決方案,作為工具解決其他問題,而且仲明明白白講出肩後動作系統係可行,呢個啟發個貢獻係非常大

而隻狼個格劍雖然異曲同工,但同botw一樣,完全係實力既展示,雖然旁人都會得到啟發,但未必學得黎,我識,都未必做得到,係由於開發實力差距響度,所以我認為就比gow既啟發性上仲係遜一疇

而rdr2係一隻非常精工既作品,畫面同細節到今日都係第一,唔講佢種種因為過度細節而出現既問題,唔講佢節奏慢,佢冇新既啟發,佢冇模板一樣既開發成果,佢只係將現有既野做到極致的話,響goty既角度就差左一皮了
但當然我認為今年ds個開創性同啟發性雖然係有

但個問題係佢仍然未完美咁整合到落隻game度,雖然佢係真心令到送貨過程a點至b點間既過程突出左,令人可以更享受,但某程度上佢只係靠削弱終點戰鬥同報酬既存在感黎到突出旅途過程,事實上佢仍然可以做到關卡戰鬥同報酬更為吸引,成件事係明明可以關卡既遊戲性同旅途既遊戲性並重,但偏偏為側重旅途而側重咁

並唔係好似第3身射擊,肩後視點動作系統,化學物理系統之類咁,紮紮實實話俾人聽我果套係得,學我冇錯既咁樣,依靠削弱一邊黎突顯自己既idea,就即係只係拋出一個提問,問玩家你鍾唔鍾意咁樣,你係食開橙,但今日如果只有蘋果,冇橙,但個蘋果真係正,係咪都收貨咁既問題,咁有d人緊係唔收貨架,玩家係貪婪,我全都要係非常之正常,所以ds有呢個玩家評價都非常之正常,至於評審點睇,都係果句,ds仍然冇辦法完美咁整合到佢套理論到隻game完全唔需要其他遊戲性既地步,所以仍然與gow有一段差距
隻狼啦

故事性同爽快打法都win
其實Hellblade都做過過肩式combat
一直有人試緊,當然暫時係GOW做得最好

個人覺得GOW拎到GOTY
係在於佢勇於改革,唔走舊路
無論玩法、劇本、地圖,都係截然不同既思維
成功Reboot整個系列
再加上一鏡到底既藝術追求

我會覺得RDR2對我最大既啟發
係仲有開發商為咗專注遊戲體驗(西部生活)
唔搞硬塞內容,唔會好多野做,唔會下下都刺激
Death Stranding都係同一種心態,世界既體驗行先,玩法係世界觀既延伸
正面硬上唔退縮
隻狠故事性贏?
如果唔勁既人玩隻狼先大成功感

勁人死十次八次就過到 , 當正常game 玩

我卡幾十次既 , 打嬴boss 個下真係大叫「yes 」

除左細過陸運會拎牌好少咁興奮
Total war....
佢諗緊點駁你 俾一個月時間佢ok?
似大亂鬥
隻狼壓倒勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞