宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
世界十大笑話
你呢個邏輯完全可以套落其他文化載體度

你睇文藝片,不如返去睇文藝小說

然後你又會駁返轉頭,小說冇畫面丫麻,咁人地又可以駁你,文藝片你又冇得控制同參與

其實爭拗遊戲應唔應該具備藝術內涵,載體能力係好撚無謂,可以話你聽,個大方向係一定要有,一定要向文化載體發展,就算你唔鍾意太講概念,甚至為左傳達文化令遊戲性下降既game都好,呢種類型既game一定要有

有好多連登仔係極度鍾意用廢中角度去睇一件事,即係話一定係以自己既有目光去睇,人地唔咁睇佢就反,好似game,真係有人當佢係第九藝術去發展,去認知,但呢班連登仔就會恥笑佢地,用game咪game,好玩咪得,諗太多都on99去笑柒人

但要明白,一開始,音響都係俾人類當粗鄙野,電影完全冇人當佢係文化載體,只當佢同你眼入面既game一樣,係娛樂工具only

但點解電影會響近代史入面,佔人類文化一席之地?就係電影行業,一直都推動緊電影由單純既娛樂工具上昇成為文化載體既過程,文藝片,記錄片會俾人恥笑咩?marvel 受歡迎,最有娛樂性,但冇人會認為電影只有呢個形式,亦因為咁,電影呢個行業先會一直有空間發展,不斷探求電影可做到既藝術層面,不斷提升電影既文化地位,咁先得以令呢個行業,呢個令人喜愛既事物,有長遠發長既願景,有名留歷史既能力

電子遊戲都一樣,如果淨係只單純向娛樂工具方向發展,喜歡呢樣野既人,純粹只認同遊戲只能有遊戲性,甚麽甚麽代表藝術,代表記敘,代表潮流,都係多鳩餘既,都去反佢,完全唔認同電子遊戲向佢地印象以外既方向發展,咁電子遊戲既文化地位點提升?冇文化地位點樣長久存續落去?

個業界,玩家就係唔想咁,認為電子遊戲既代表著呢代人既歷史,亦都能承載不亞於其他載體既文化能力,咁樣先會有人提出遊戲可以有藝術性,先會有獎項係專頒俾呢d game,不斷去響文明中爭取一席之地,先唔會輕易被淘汰,明明就係事實,但偏偏部份連登仔係會反,仲話鍾意打機
Marvel戲角逐奧斯卡 = 垃圾爆谷片, 得娛樂性無深度
Death Stranding 提名TGA = 剩係得音樂故事美術正, 無遊戲性垃圾

連登仔
The Game Awards 2019
遊戲提名次數
9次 Death Stranding
8次 Control
5次 Sekiro: Shadows Die Twice
我覺得如果係要做俾小島
應該都係話贏整cutscenes
D cg全部都mot cap +face tracks
仲要大卡士既演員
隻龍遊戲性高幾班
你識咩小島整就係藝術品
人地個製作室下一步真係諗住係整電影唔係整game
我玩到第三,四章果陣真係心諗將ds拍電影會正好多
小島係台灣訪問講返只係參與少少電影制作
主力係整game
而家暫時有三個計劃
其實只係兩極評價姐
又唔係個個都唔啱玩
一部作品緊有人啱玩有人唔啱玩
唔一定要隻隻game都行大眾路線架ma
death stranding玩落都ok
不過好難攞GOTY
拍戲應該2個鐘咩都講唔到
D野太複雜
梗係隻狼好玩勁多啦

另外果隻

btw 我獅猿都打唔贏
我覺得d架構好大既科幻設定,或者歷史考據,用game去承載仲好過電影,影集

game可以俾時間玩家去慢慢消化,資料既野可以真係放響專屬既位置俾人想睇就睇

電影,影集係需要一個叫戲劇性既野,要不斷push個劇情向終點行,觀眾係冇咩時間去消化同考究
Control竟然有咁多
個主題係幾特別, 除此之外, 我覺得一般般咋wo
師兄識bo
e.g. 風之旅人
風之旅人無得打怪係呢到唔會當遊戲嫁
咁vs都傻嫁
你唔好拿孖寶賽車vs街霸黎比
大家遊戲性質唔同,冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞