宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
我冇能力說服你,可能我係錯
只係想指出,唔係個個人都認為Death stranding 個故事好
並唔係你所諗既冇得比
唔得啦
艾莉同大叔兩個個成長曲線贏在夠明顯
白痴都睇得到艾莉點樣愈黎愈成熟
大叔點樣愈黎愈柔情
Death stranding班友仔睇十個鐘都只會睇到人係個地圖周圍行
鬼知你有咩character 同故事咩
都唔好講一堆故仔同信息放哂係email同訪談到
次次送完一輪番房check email都係樂趣黎

同埋我比你劇情好到rdr2咁
班雲玩家剩係見你係雪地行路已經唔想睇落去了
你劇情幾好都冇用
講到尾呢班人只係想要觀能刺激
隻狼就岩哂 睇某個主播打極都打唔贏 又或者某個主播秒殺全場怪
你同佢講破戒憎係垃圾 佢會笑你無玩過 因為佢睇開個主播死左好多次
雲玩家真係呢一行既毒瘤黎
最撚憎就係雲玩家
更加憎嘅係嗰啲好意思講出口話自己冇玩過但又評頭品足嗰啲
兩隻都不了
咁啦 唔好講ds啦
Rdr2 story telling夠世界級啦
最尾成團人散 死馬死Arthur 我覺得同tlou比係有過之而無不及添
但有幾多雲玩家講得出rdr2劇情好?

其實所有真玩家都應該要珍惜仍然視落手玩既玩家係第一目標既廠
依家已經太多game係以雲玩家做第一目標去整
因為個基數實在大太撚多

點解成日有game將所有精彩野塞哂係前面 之後愈玩愈重覆?
就係因為為左要吸引呢班雲玩家
而death stranding 就連拎起支槍都要至少十個鐘後先得 要你一步一步由冇得反抗到有能力對打
我假設ds一黎就出哂所有裝比玩家玩 個評價一定好好多
但就失去左依家逐樣逐樣去認識個遊戲世界既感覺 呢樣係玩家自己玩先體會到

舉個好d既例子 如果一開波就比滑索你 肯定成個youtube都係d人教你點起最慳水慳力
點樣幾分鐘內由主結去到港結
但小島唔會咁做 因為佢會為玩家設計好關卡次序 而唔係要服務班雲玩家
smash bro其實都係舊酒新瓶
所以我都唔係幾想佢拎
利申 n64 開始玩
其實唔鍾意玩ds就係唔鍾意 無謂係度爭論
隻game好睇人 唔係全部人啱玩
但啱玩係會覺得好正
lirik對隻game評價超高 但佢話明d人點解會唔鍾意
利申啱玩 不過玩之前連小島係乜誰都唔知
純係見到班弱智見到有人讚ds就話人係小島fans唔順眼
乜撚野叫雲玩家

只有 玩家同冇玩過/未玩既人
仲有,唔爆機都有人敢講review?仲要未玩過都可以評game而家咩世界?
自己一個喺雪山起晒滑索然後15分鐘內送晒十個金屬嗰種成功感真係ds特別之處在於你呢下玩落爽,係因為之前玩得唔爽,嗰種對比
真係未必個個啱玩,如果你自認有耐性/鍾意睇劇情先好買
我無玩過metal gear系列但覺得ds好玩都比人話小島死忠
呢個真
而家唔係嘈隻game
你有玩過的話你鐘意與否意見都值得尊重
問題係無玩過就學人評,你話係咪痴撚線
點估到打機都有冷氣軍師
好多睇完希治閣評論就當玩左
眾人街醉我獨醒咪班小島fans 囉
垃圾當藝術品
撐黑警垃圾,不了
未玩死亡,但私心希望宮崎英高拎返年
隻狼可以唔用返dark souls個戰鬥系統再創新猷真係拍爛手掌
呢樣野ds真係抵讚
要慢慢玩先感受到隻game既樂趣
由咩都無 慢慢打上去就越黎越多科技
如果小島繼續向呢個方向發展
覺得ds出續集既話可以做得更加完善
地圖更緻細 敵人多d 玩法多d
兩邊都有啦,讚就俾人屌小島fans,屌就俾人屈淨係玩速食game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞